Hopp til innhold

Sandberg: – Kan ikke godta rapporten slik den er nå

Per Sandberg i FrP er rystet over at Anders Behring Breivik er vurdert strafferettslig utilregnelig. – Det er ingen som vil ha forståelse for denne konklusjonen, i hvert fall ikke de etterlatte.

Per Sandberg

Per Sandberg (FrP) mener at man ikke kan godta rapporten som ble offentliggjort i dag.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Frp-politikeren er både overrasket og opprørt over nyheten om at rettspsykiaterne har konkludert med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

– Vi kan ikke godta rapporten slik den ligger nå, sier Per Sandberg i Fremskrittspartiet til NRK.no.

Rapporten fra de sakkyndige slår fast at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og at alle hans tanker og handlinger er styrt av dette.

Slipper fengsel

– Jeg kan ikke tro at denne personen er utilregnelig, særlig ikke i forhold til den planleggingen han har lagt til grunn for denne ondskapen og massakren, sier Sandberg.

Han tror både bistandsadvokater og dommere vil kreve en ny vurdering.

Men dersom dagens konklusjon blir stående, slipper Breivik fengselsstraff. Rettsaken vil imidlertid gå som planlagt, og massedrapsmannen kan bli dømt til tvunget psykisk helsevern på livstid.

Sandberg varsler nå at Frp vil kreve en gjennomgang av hva som skal til for at en person blir vurdert strafferettslig utilregnelig.

– Vi har sett behov for det i en rekke saker, sier han.

– Vi kan ikke blande oss

Dagfinn Høybråten

Dagfinn Høybråten, KrF.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Sandberg er ikke alene om å være overrasket over de sakkyndiges konklusjon.

Men KrFs Dagfinn Høybråten understreker at politikerne ikke kan styre rettsprosessen.

– Vi har heldigvis et uavhengig rettsvesen i Norge, og derfor skal vi som politikere holde oss langt unna å fortelle dem hva de skal gjøre, sier han til NRK.no.

KrF-politikeren sier samtidig at han ikke blir overrasket dersom det kommer krav om en ny vurdering av Breiviks psykiske helse.

Sterke følelser

Høybråten har stor forståelse for det vekker sterke reaksjoner blant de etterlatte, overlevende og det norske folk dersom dagens konklusjon blir stående og Breivik slipper fengselsstraff.

– Det er en usedvanlig grov handling, den groveste vi kjenner i moderne historie. Derfor er en vanlig rettsgang klart å foretrekke. Men den må skje på bakgrunnen av at gjerningsmannen er tilregnelig.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande presiserer at politikere ikke bør blande seg opp i de faglige vurderingene som ligger bak rapporten.

– Det er opp til retten å vurdere hvilke følger rapporten får, sier hun.

Men Skei Grande er likevel kritisk til hvordan tilregnelighet vurderes i Norge.

– Vi kunne kanskje hatt en bredere komité som også har kompetanse på ekstreme miljøer og hvordan de fungerer psykologisk på mennesker, sier hun.

– Men nå er det dette systemet vi har, og da følger vi det systemet.

Ny vurdering

Rettssaken mot Breivik starter som planlagt den 16. april 2012, og da vil rapporten fra de sakkyndige bli lagt fram i sin helhet.

Rapporten er kun rådgivende, men i norsk rettspraksis er det sterke tradisjoner for at de faglige rådene fra de sakkyndige blir tatt til følge.

De sakkyndiges vurdering blir nå rutinemessig gjennomgått av Den rettsmedisinske kommisjonen.

Kommisjonens arbeid vil trolig være ferdig rundt jul.


AKTUELT NÅ