Hopp til innhold

Krever ny Breivik-vurdering

Bistandsadvokat Brynjar Meling krever at flere sakkyndige skal vurdere Anders Behring Breivik. Flere bistandsadvokater er overrasket over vurderingen av ham.

Advokat Brynjar Meling

Brynjar Meling representerer flere pårørende etter terroraksjonen 22. juli. Han ber nå om ny vurdering av Breivik.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Carl Bore (pressebilde)

Carl Bore er bistandsadvokat for flere terrorofre. Han er overrasket over konklusjonen til rettspsykiaterne.

Foto: Ellen Jarli (pressebilde)
Mette Yvonne Larsen

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Frode Elgesem

Bistandsadvokat Frode Elgesem.

Foto: Oddvin Aune, NRK
Advokat Christian Lundin er kritisk til forsikringsbransjen.

Bistandsadvokat Christian Lundin.

Foto: NRK

Rettspsykiaterne har konkludert med at massedrapsmannen Anders Behring Breivik er utilregnelig, og at han ikke kan bli straffet. Han vil i stedet overført til tvunget psykisk helsevern for behandling på en psykiatrisk institusjon.

Flere bistandsadvokater for ofre og pårørende etter 22. juli sier de er overrasket over konklusjonen til rettspsykiaternes konklusjon om at Breivik var utilregnelig.

LES: – Konklusjonen vår er uten tvil
LES OGSÅ: Dette gir rapporten om den mentale helsa til Behring Breivik svar på

– Litt overrasket

Carl Bore er bistandsadvokat for flere av de som ble rammet av terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Han sier at han ikke har grunnlag for å betvile rettspsykiaternes rapport.

– Jeg ble litt overrasket. Mange psykiatere og psykologer har på forhånd uttalt i media at Breivik er tilregnelig. Samtidig er det kun de oppnevnte som har gjort analysene, sier Bore til NRK.no.

Bore mener det har vært mye selvransakelse i Norge etter 22. juli.

– Folk spør hvordan dette kunne skje og leter etter syndebukker. Kanskje blir det nå noe lettere å komme videre som samfunn når vi ser at årsaken simpelthen var en syk person.

Vil ha ny vurdering

Brynjar Meling sier til Dagbladet.no at det er et altfor tynt grunnlag å konkludere med utilregnelighet basert på én rapport.

– Vi ønsker en «second opinion» på dette i en så alvorlig sak, sier han.

Meling har i dag sendt et brev til påtalemyndigheten der han ber de om å begjære oppnevning av to nye sakkyndige til å vurdere Anders Behring Breivik.

– Ikke siste ord

Hvis konklusjonen står, vil Breivik blir sperret inne på en psykiatrisk institusjon i en årrekke, og det vil være uvisst når han vil slippe ut.

– Det er sjelden at den rettspsykiatriske kommisjonen setter til side en slik sakkyndig rapport, sier han.

– Men dette er ikke siste ord om Breiviks tilregnelighet. Spørsmålet vil bli veid og prøvd i den forestående straffesaken, hvor domstolen får det endelige ordet. Kommer retten til at funnene i rapporten ikke støtter konklusjonen, vil domstolen kunne komme til motsatt resultat og kjenne Breivik tilregnelig.

Hadde regnet med tilregnelighet

Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem sier til NTB konklusjonen kom litt overraskende på dem.

– Ut fra vårt inntrykk av Breivik er vi litt overrasket. Vi hadde kanskje regnet med at konklusjonen ville bli tilregnelighet. Men de sakkyndige har jo selvfølgelig hatt et helt annet grunnlag for sine vurderinger, sier Elgesem.

De mener at det ikke er noen grunn til å være redd den terrorsiktede og mentalt syke Breivik vil bli en fri mann med det første.

– Det er ikke noe i rapporten fra de sakkyndige som gir grunn til å være redd Breivik vil slippe fri. Han vil bli holdt i lukket anstalt i mange år, muligens hele livet.

Det gjelder helt uavhengig av denne rapporten og konklusjonene i den, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Ofre vil ikke at han skal tilbake i samfunnet

Christian Lundin er bistandsadvokat for en rekke pårørende og ofre.

– Ut ifra det flere andre sakkyndige tidligere har sagt i media, så er det litt overraskende at han blir erklært utilregnelig, sier Lundin til NRK.

– De fleste av de jeg bistår er opptatt av at Breivik aldri slipper ut i samfunnet igjen, og med denne konklusjonen vil han neppe gjøre det, sier han.

Kan bli sittende inne lenger

Tore Øydne er bistandsadvokat for flere pårørende og fornærmede.

– Jeg har ikke fått inntrykk av at Breivik er utilregnelig ut ifra opplysninger jeg har fra hans liv. Det har ikke vært fremme noe som har indikert en så alvorlig diagnose.

Øydne understreker at han ikke har fått tilgang til all informasjonen om Breivik.

– Personer som er utilregnelige blir ofte sittende innesperret lenger, enn de som er tilregnelige. Det er ingen grunn til å frykte at Breivik slipper raskere ut fordi han er utilregnelig. Dette er fordi gjentakelsesfaren er større, sier han og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Lider av paranoid schizofreni

De sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni.

Synne Sørheim og Torgeir Husby

Synne Sørheim og Torgeir Husby har laget rapporten som erklærer Breivik utilregnelig.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De mener denne diagnosen over tid har endret Breivik.

I rapporten skriver de sakkyndige at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og de mener alle hans tanker er styrt av dette.

De sier Breivik har «bisarre» og «grandiose» vrangforestillinger», der Breivik selv mener seg utvalgt til å lede hvem som skal leve og hvem som skal dø. Han ser seg også som utvalgt til å lede folket.

LES OGSÅ: Jusprofessor: – Overraskende

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger