Russefesting på ferieøyer: Kripos har kontaktet gresk politi

Etter forespørsel fra Oslo politidistrikt har Kripos opprettet kontakt med gresk politi. De ber om informasjon om russens festing - spesielt på øyene Kos og Ios.

Slåss på Kos

UTE AV KONTROLL: Her er flere av norske ungdommer fanget på video, som er lagt ut på sosiale medier. Dette skal være fra slåsskampene på Kos forrige uke. NRK har sladdet videoen før publisering.

– Vi har ikke fått noen informasjon tilbake foreløpig. Vi har sendt en skriftlig henvendelse hvor vi ber om mer informasjon, sier presseansvarlig i Kripos Ida Dahl Nilssen til NRK.

Ellevill festing, neddoping og vold fra kommende, norske russ, har den siste tiden preget spesielt de greske ferieøyene Kos og Ios.

– Vi har bedt om henvendelser knyttet til Kos og Ios. Vi får se om det blir aktuelt å be om mer informasjon, men det viktigste er nå å opprette kontakt, sier Nilssen.

Fem nordmenn pågrepet på Ios, mistenkt for å ha brukket beina på en 18-åring.

FRA IOS: Videoen viser øyeblikkene før en 18-åring jages over en kant og brekker bena av fem andre norske jevnaldrende.

Sier det er opp til politidistriktene

Kripos har opprettet kontakten gjennom Europol, hvor både Norge og Hellas har politipersonell som representerer sine land.

– Vi er et knutepunkt for de norske politidistriktene for å opprette internasjonalt politisamarbeid, og informasjonen vil være sentral for å kunne vurdere hvordan man kan følge opp sakene videre lokalt i Norge, sier Nilssen.

Ida Dahl Nilssen

OPPRETTET KONTAKT: Presseansvarlig i Kripos Ida Dahl Nilssen sier de nå avventer svar fra gresk politi.

Foto: Kripos

Politiet i Oslo ville ikke svare NRK på telefon, men har sendt en e-post om Kripos-forespørselen hvor de skriver følgende:

«Det stemmer at Oslo politidistrikt har sendt en forespørsel til Kripos, som kommer til å kontakte gresk politi. Foreløpig har vi ikke mer informasjon enn dette, da vi avventer gresk politi. Vi vet av erfaring at slike saker er tidkrevende», skriver Aslaug S. Røhne, presserådgiver i Oslo politidistrikt.

Politiet har allerede advart om straffeforfølgelse etter russeturene til Hellas.

Politibetjent Johan Benitez seier ungdom som er med i slåsskampar i utlandet kan bli straffa i Norge. Han ville aldri sendt sin ungdom på russetur til Hellas.

SE VIDEO: Politiførstebetjent Johan Benitez ved Majorstuen politistasjon ville ikke sendt sin egen ungdom på russetur til Hellas.

De neste dagene vil flere hundre norske ungdommer returnere etter festferiene.

Blant annet ble en 18-åring i helgen jaget over en kant og brakk bena på Ios, hvor fem nordmenn ble arrestert. Videoer fra Kos som NRK har fått tilgang til, viser også flere ungdommer som slåss.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger