Hopp til innhold

Nordmenn pågrepet for grov vold i Hellas: Filmet da 18-åring ble jaget over kant

IOS, HELLAS (NRK): Fem nordmenn ble pågrepet på ferieøya Ios, mistenkt for å ha banket opp og brukket beina på en 18-åring. Ungdom NRK møter på den greske øya sier det er slåssing nesten hver dag, hvor unge nordmenn har vært involvert.

Fem nordmenn pågrepet på Ios, mistenkt for å ha brukket beina på en 18-åring.

KAOTISK: En video NRK har fått tilgang til viser den kaotiske situasjonen på Ios, Hellas, hvor den norske 18-åringen angivelig jages mot en høy kant, hvor han senere faller ned og blir banket opp. VIDEO: Privat

De fem norske 18-åringene ble pågrepet etter at en annen 18 år gammel nordmann ble innlagt på sykehus med to brukne bein, opplyser gresk politi til Aftenposten.

Den fornærmede 18-åringen forklarte først at han hadde brukket begge beina i en fallulykke, men etter nye avhør fortalte han at en gruppe nordmenn hadde jaget ham og banket ham opp, opplyser polititalsmann Petros Vassilakis.

En video NRK har fått tilgang til viser øyeblikket hvor 18-åringen blir jaget mot det som skal være en høy kant. Ifølge vitner falt 18-åringen ned og ble så angrepet da han lå nede.

Det er uklart om det er fallet, voldshendelsen, eller en kombinasjon av de to som gjorde at 18-åringen knakk begge beina.

Vitner: Oppgjør mellom russebusser

Øyenvitner NRK møtte i bargaten på Ios opplyser at angrepet var en del av et oppgjør mellom to russebusser fra Akershus.

Det er flere ulike historier av hendelsesforløpet. Noen sier at 18-åringen skal ha opptrådt provoserende i forkant og selv tatt del i voldelige handlinger, før han ble jaget av en stor gjeng fra en rivaliserende russebuss.

Den fornærmede 18-åringen er sendt til sykehus i Hellas' hovedstad Aten.

Nordmennene som er siktet for volden er løslatt, men må møte i retten på et senere tidspunkt. Det er ikke kjent når rettsmøtet vil finne sted.

Utenriksdepartementet har ikke bekreftet informasjon om at norske borgere skal være arrestert på Ios, men opplyser til NRK at de har mottatt flere henvendelser fra norske borgere om uønskede hendelser i Hellas i sommer.

Politibetjent Johan Benitez seier ungdom som er med i slåsskampar i utlandet kan bli straffa i Norge. Han ville aldri sendt sin ungdom på russetur til Hellas.

VIL FØLGE OPP: – Den aggressive festkulturen vi ser i Hellas nå er ikke ok. Politibetjent Johan Benitez sier de vil følge opp slagsmåla som skjer i utlandet når ungdommen kommer hjem.

Flere voldshendelser

Flere av de norske ungdommene NRK har møtt på Ios bekrefter at det har vært mye slåssing mellom russebusser.

Noen sier det har vært slåsskamper i bargaten på Ios nesten hver dag i uken som har gått, hvor unge nordmenn har vært involvert.

Philip Andreas Bakke (18) fra Nesbru videregående i Asker har ikke selv vært involvert i slåssingen, men kan bekrefte at det har vært en del hendelser der norsk ungdom har vært involvert.

Bargaten på Ios

FEST OG BRÅK: Norsk ungdom har fått et dårlig ryke blant lokalbefolkningen etter flere voldshendelser på de greske øyene i sommer. Dette bilde er tatt fra bargaten på Ios.

Foto: Oda Ording / NRK

Han tror den tradisjonelle rivaliseringen mellom ulike russebusser, som vanligvis ikke møtes i Norge før russetiden, eskalerer når de av ulike grunner møtes på feriesteder som Ios i Hellas.

– Da er det lett at allerede eksisterende konflikter forsterkes. Det er som regel enkeltpersoner som provoserer, og deretter kommer flere av bussmedlemmene for å støtte dem, sier Bakke.

Voldshendelsen på Ios kommer bare en snau uke etter ti andre norske russegutter ble fengslet på Kos, etter å ha vært involvert i slåsskamp.

– Det er ikke bare øl og densing lenger

Norsk-greske Petter Vadis har besøkt Ios i mange år. Han vedgår at øya lenge har vært en øy hvor ungdommer fester mye, men sier det har blitt værre de siste årene. Han hører stadig historier om folk som får dop i drinkene sine, og har selv blitt advart om at det kan skje.

– Det var en som sa til meg at det var bra jeg kjøpte en flaske øl og ikke et glass, for da var det ikke så lett å putte noe oppi. Det er nytt her.

Tror du det er vanskelig å få tak i narkotika her?

– Nei, det er jeg overbevist om at det ikke er, sier Vadis.

Slåss på Kos

UTE: Her er flere av norske ungdommer fanget på video, som er lagt ut på sosiale medier. Dette skal være fra slåsskampene på Kos denne uka. NRK har sladdet videoen før publisering.

SISTE NYTT

Siste nytt