Ropstad om abortdemonstrasjon: – Usaklig

NITTEDAL (NRK): Kort tid etter at Ap-folk i Oslo deltok i en demonstrasjon mot KrFs syn i abortsaken, stemte et knapt flertall av delegatene i Akershus KrF for å gå i regjering med Jonas Gahr Støre.

Arne Willy Dahl fylkesleder Akershus

RØD SIDE: Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus ønsker i likhet med flertallet i fylket at KrF skal søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er usaklig å ha en så stor abortdemonstrasjon. Det handler om kampen mot sorteringssamfunnet, altså at barn med Downs syndrom har et svakere rettsvern, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Etter at Ropstad forrige uke sa at endringer i abortloven ville bli et viktig krav for KrF i eventuelle regjeringsforhandlinger, åpnet statsminister Erna Solberg for å gjøre nettopp det. Til VG sa hun at hun er villig til å forhandle om endringer i abortloven, dersom KrF ønsker plass i hennes regjering.

I dag gikk parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, ut i NRK og sa at dette er noe stortingsgruppen stiller seg bak.

Solbergs såkalte «abortfrieri» har provosert venstresiden. Mandag kveld gikk over 30 organisasjoner sammen i demonstrasjon for abortloven. Oslo Ap, SV og Senterungdommen var blant dem.

Rødt flertall i Akershus

Ropstad lot ikke dette gå upåaktet hen da han skulle overbevise Akershus KrFs ekstraordinære årsmøte om at KrF bør gå inn i dagens regjering.

– Vi har en historisk mulighet til å endre en utdatert abortlov, som er selve definisjonen på sorteringssamfunnet. På venstresiden vet vi at disse endringene er umulige. På høyresiden er det mulig. Du kan stemme for å gripe den muligheten, eller du kan la det være, sa Ropstad i sin tale.

Men flertallet lot seg ikke overbevise.

Under voteringen på årsmøtet til Akershus KrF svarte 36 delegater at de vil i regjering med Sp og Ap, mens 29 vil i dagens regjering. Dermed sender Akershus fem røde og fire blå delegater til landsmøtet fredag.

– Jeg tror kampen mot sorteringssamfunnet også er viktig for folk i Akershus, men de har vel vektlagt andre ting, særlig motstanden mot Frp, sier tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse til NRK.

Hun ønsker at KrF skal inn i dagens regjering, og er fornøyd med resultatet tross rødt flertall.

– Det var ventet rødt flertall på dette møtet, men et ble jevnere enn jeg hadde forventet, og fire delegater herfra er et godt resultat etter min mening.

– Du trakk fram Arbeiderpartiets deltakelse i demonstrasjonen i ditt innlegg?

– De gjør det samme som de gjorde under reservasjonsstriden, de prøver å karikere forslag om å gjøre endringer og oppdateringer i abortloven, til noe annet enn det det egentlig er. Det viser liten forståelse for KrFs synspunkt, som er én av grunnene til at jeg ikke vil i regjering med Ap, sier hun til NRK.

Blå side leder

Akershus var først ut av de tre fylkene som holdt ekstraordinære årsmøter mandag kveld.

Oslo og Vestfold skulle velge sju hver, og etter avstemningen ble det klart at begge fylker sender fire blå og tre røde.

Foreløpig ser landsmøtesalen slik ut:

I NRKs oversikt leder blå side med 95 mot 87 delegater før Østfold tirsdag skal velge de siste åtte representantene til landsmøtet. Til sammen skal 190 KrF-ere avgjøre KrFs veivalg fredag, og det trengs 96 delegater for å få flertall.

Før Hareide gikk på talerstolen i Akershus, ønsket 27 av delegatene som var sikret plass på landsmøtet helst å forbli i opposisjon. Hvis de likevel må velge, vil sju av dem støtte Hareide. 19 vil velge å gå inn i Solberg-regjeringen. Én delegat – Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal – har sagt at hun vil stemme blankt i en slik avstemning.

Den siste tiden har flere tatt til orde for at splittelsen i partiet er så stort, at det eneste som kan holde KrF samlet er å forbli i opposisjon.

Advarer mot opposisjon

Men i sin tale til KrF-erne som var samlet i Kulturhuset Flammen i Nittedal mandag kveld, argumenterte Hareide kraftig mot dette alternativet.

– Med bakgrunn i det valget vi gjorde, og den trenden vi har sett over lang tid, er det mest utrygge for KrF å ikke gjøre et reelt veivalg, sa Hareide da han argumenterte for at KrF bør søke regjeringsmakt med Sp og Ap.

Han mener tiden er inne for å ta et valg, og pekte på at partiet har gjort dårlige valg hver gang til har fortalt velgerne at de ønsker en regjering med sentrum og Høyre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger