Hopp til innhold

Regjeringen varsler annerledes 17. mai-feiring: – Ingen som ønsker å være smittet dagen etter

Kulturminister Abid Raja ber nordmenn forberede seg på at årets 17. mai-feiring blir annerledes enn tidligere. Han varsler at endelige råd om feiringen kommer etter påske.

17. mai i Oslo 2015

ANNERLEDES: Kulturminister Abid Raja sier det er for tidlig å avlyse barnetoget i Oslo 17. mai. Likevel er han tydelig på at årets feiring kommer til å være preget av koronasituasjonen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tre uker etter at regjeringen innførte det som trolig er de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid, begynner mange nordmenn å kjenne en form for brakkesyke.

Noen har kanskje allerede begynt å glede seg til 17. mai, men kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) påpeker at årets feiring kommer til å bli annerledes enn tidligere.

– Regjeringens mål er at det må bli en 17. mai-feiring også i år. Derfor må vi starte planleggingen ut fra dagens situasjon, men være dynamiske, dersom rådene endrer seg.

– Kan synge fra balkongen

Kulturminister Abid Raja

Kulturminister Abid Raja (V) oppfordrer NRK og TV 2 til å bidra til å gjøre årets 17. mai-feiring spesiell.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På direkte spørsmål om barnetog i store byer, sier Raja at det er for tidlig å avlyse dette.

– Det er ikke mulig å erstatte et barnetog, men vi kan feire på andre måter som er samlende. Jeg er sikker på at 17. mai 2020 blir noe vi kan se tilbake på som en god feiring.

Raja sier han allerede har noen ideer hvor hvordan man kan gjøre årets 17. mai minneverdig.

– Om vi på et gitt tidspunkt gikk ut sammen på balkongen og sang «Ja, vi elsker», kunne det blitt noe som ble husket, sier Raja, som påpeker at detaljene for dette ikke er landet ennå.

Flere steder i landet møtes folk på balkongene sine for å klappe for dem som jobber for å bekjempe koronaviruset.

Flere steder i landet har folk den siste tiden klappet fra balkongen for å vise sin støtte til helsearbeidere. Raja tror en lignende markering kan bli aktuelt 17. mai.

– Ingen som ønsker å være smittet dagen etter

I går ble det klart at Porsgrunn, som første kommune i landet, avlyser årets 17. mai-feiring. Tidligere i uken ble det også klart at frigjøringsdagen på Akershus festning 8. mai, 75 år etter 2. verdenskrig, skal avholdes uten publikum eller veteraner til stede.

Raja sier det vil komme nasjonale råd for hvordan 17. mai kan gjennomføres etter påske, og mener det er viktig at kommunene retter seg etter dette.

– Selv om alle vil feire, er det ingen som ønsker å være smittet dagen etter.

– Feiringen kan ikke ende med at vi får hundrevis, eller tusenvis av smittede barn eller voksne, sier Raja.

Kulturministeren sier koronaepidemien kommer til å sette begrensninger for feiringen, ettersom alle arrangementer som avholdes nødvendigvis må følge smittevernsrådene.

Raja har vært i dialog med 17. mai-komiteer i seks av de største byene i Norge. Han oppfordrer alle til å være fleksible, dynamiske og kreative.

– Vi ønsker at 17. mai-komiteer over hele landet skal få best mulig grunnlag for å avpasse feiringen lokalt til de føringer regjeringen gir nasjonalt.

Raja varsler at endelige råd om hvordan feiringen skal foregå først kommer etter påske, i lys av nye smittetall fra Folkehelseinstituttet og oppdaterte smittevernsråd.

– Vi må være åpne for at bildet kan endre seg i ukene etter påske, noe som kan påvirke planleggingen.

1,2 millioner munnbind til kommunene

Status i Norge er at 5208 har fått påvist koronasmitte fredag morgen. Det er gjort rett i underkant av 102.000 tester.

320 har vært, eller er, innlagt på sykehus. 58 personer er bekreftet døde av covid-19-sykdom i Norge til nå, sju dødsfall er bekreftet døde det siste døgnet.

Den siste tiden har det blitt rettet kritisk søkelys mot Norges pandemiberedskap. I går skrev NRK at kapasiteten når det gjelder intensivplasser i Norge har stått på stedet hvil i ti år.

En undersøkelse i Sykepleierforbundet viser at 10 prosent av medlemmene sier de mangler tilstrekkelig smittevernutstyr. Helsedirektoratet har ikke kunne oppgi nøyaktig hvor mye smittevernutstyr det finnes totalt i Norge, og viser blant annet at det er vanskelig å holde oversikt.

Tidligere i uken meldte Helsedirektoratet at det sendes hasteleveranser til 16 kommuner Østlandet, fordi mange er i ferd med å gå tomme.

– Det blir nå kjørt ut smittevernutstyr til flere kommuner. 1,2 millioner munnbind, samt frakker og ansiktsvisir. I tillegg er det fly i luften med utstyr som tilsvarer ti semitrailere. Det er en god start på helgen, sier helseminister Bent Høie.

Høie sier leveransene til kommuner på Østlandet ble sendt i går, og at det blir sendt ut utstyr til andre kommuner i morgen og over helgen.

– Må være tålmodige

Torsdag sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet at man ser at de strenge smitteverntiltakene som er innført påvirker smittespredningen.

Den daglige pressekonferansen i forbindelse med koronasituasjonen.

Justisminister Monica Mæland advarer nordmenn mot å tro at koronafaren er over.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På fredagens pressekonferanse fikk regjeringen spørsmål om man frykter at nordmenn nå vil puste lettet ut, og slutte å følge reglene.

Mæland advarer nordmenn mot å tro at faren er over, men påpekte samtidig at hun har inntrykk av at de fleste tar koronatrusselen på alvor.

– Vi står sammen om en felles oppgave. Det handler om å bekjempe viruset, og unngå dødsfall. Vi må fortsette å holde avstand, og være tålmodige, sier Mæland.

AKTUELT NÅ