Hopp til innhold

Avlyser 17. mai i Porsgrunn

Som den første kommunen i landet, velger nå 17. mai-komiteen i Porsgrunn å avlyse sin feiring på nasjonaldagen.

17. mai i Porsgrunn

Det blir ingen feiring av 17. mai i Porsgrunn i år. Dette er fra feiringen i 2017.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Vi følte at vi ikke hadde noe annet valg enn å avlyse nå, sier Haavard Gjestland, leder for 17. mai-komiteen i Porsgrunn, til NRK.

Dermed blir Porsgrunn den første kommunen i landet til å avlyse sin 17. mai-feiring. Enn så lenge gjelder avlysningen kun i sentrum. Det er ikke avklart hvordan man gjør det ute i bydelene.

«På bakgrunn av dagens situasjon i forhold til Corona og den usikkerhet som ligger i tiden fremover, vil 17. mai komiteen i Porsgrunn, i likhet med andre arrangører av store arrangement, avlyse feiringen i sentrum i år.»

Det skriver komiteen i en uttalelse.

De oppfordrer alle til å markere dagen lokalt i sine hjem, på terrasser og i egne hager. Men de understreker at feiringen må skje innenfor de anbefalingene som myndighetene gir.

– Vi har stor forståelse for vedtaket til 17. mai-komiteen. Kommunen avventer nasjonale råd om hvordan dagen for øvrig skal markeres, sier ordfører Robin Kåss.

leder i 17. mai-komiteen i Porsgrunn

Haavard Gjestland og resten av 17. mai-komiteen i Porsgrunn har besluttet å avlyse feiringen.

Foto: Robert Hansen / NRK

Etterlyser retningslinjer

I flere byer er man åpne for at årets feiring kan bli annerledes. Lederen for 17. mai-komiteen i Kristiansand mener man ikke kan sitte på hver sin tue og finne løsninger for nasjonaldagen.

– Vi trenger noen retningslinjer fra sentralt hold for å ta denne avgjørelsen på en god måte, sa Mira Svartnes Thorsen til NRK i mars.

Regjeringen har ikke tatt noen beslutning om hvordan koronaepidemien vil påvirke 17. mai-feiringen.

– Vi vet at dette er en beslutning vi må ta. Men først må vi vite litt mer, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Vurderer muligheter

Justisministeren understreket at 17. mai-feiringen er viktig for hele landet, men gjentok også at nordmenn må være forberedt på at det blir annerledes.

Veldig mange kommuner vurderer nå sine muligheter. I Oslo er komiteen i gang med å lage en annerledes feiring.

– Vi håper det kan bli en morsom og verdig 17. mai. Sånn som vi ser det nå ser det ikke ut til at det blir et barnetog i Oslo, sa Pia Farstad von Hall, leder i 17. mai-komiteen i Oslo, til NRK onsdag.

Hun sier at en endelig beslutningen kommer over påske.

Norsk og samisk flagg på 17 mai

Det norske og samiske flagget. Bildet er fra 17. mai-feiringen i 2019 i Porsanger.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

17. mai på nett i Bergen

I Bergen vurderes det også hva som skal gjøres med feiringen. Allerede 12. mars begynte 17. mai-komiteen å legge en plan for hva som skjer med nasjonaldagen.

Ennå er ikke feiringen avlyst, men alt går mot at det blir en sterkt redusert feiring.

17. mai-komiteen i byen har begynt å se på en plan B, uten den populære og tradisjonsrike prosesjonen over Bryggen og gjennom gatene i sentrum.

– Det vil bli ved å formidle bergensk 17. mai-stemning på nett, dels ved direktesending og dels med opptak. Vi påvirkes ikke av hva andre byer måtte gjøre, men forholder oss selvsagt til regler fra kommunen og sentrale myndigheter, sier Erik Næsgaard, leder av 17. mai-komiteen i Bergen.