Hopp til innhold

Hotellkarantene blir krav etter unødvendig utenlandstur

Hvis du velger å foreta en unødvendig fritidsreise i påsken, må du tilbringe karantenen på hotell når du kommer tilbake til Norge. Regjeringen la fredag fram sine tiltak og anbefalinger for påsken.

Helseminister Bent Høie listet opp hvilke regler vi har å forholde oss til i påskeferien.

Helseminister Bent Høie listet opp hvilke regler vi har å forholde oss til i påskeferien.

På en pressekonferanse der regjeringens anbefalinger og tiltak for påsken ble lagt fram fredag, gjorde justisminister Monica Mæland (H) det klart at påsken i år ikke blir den samme for dem som ønsker å reise til utlandet.

– Vi vil veldig sterkt anbefale at alle oppholder seg i Norge, med mindre det er strengt nødvendig. Hvis noen likevel velger å reise utenlands, så ønsker vi strengere kontroll av karantenen. Derfor endrer vi regelverket slik at de som returnerer til Norge etter en unødvendig fritidsreise fra utlandet, må gjennomføre karantenen på hotell, sa hun.

Hovedformålet med karantenehotell er ifølge Mæland å sikre at karantenen gjennomføres på egnet sted for å hindre importsmitte. Tiltaket gjelder fra natt til onsdag.

De som eventuelt ender opp i en slik karantene, må være på hotell til de har fått negativt testresultat, tidligst på dag tre.

Det er likevel noen unntak fra hotellkarantene:

– For dem som gjennomfører strengt nødvendige reiser, begrunnet i sterke velferdshensyn, samvær med barn, sykdom eller deltagelse i begravelse, skal de vanlige karantenereglene gjelde, sa Mæland.

Se alle regjeringens påskeråd her:

Drømmepåske i det folketomme fjellet.

NORGESPÅSKE: Påskesola over Eggedalsfjellene for vel ett år siden. I dag kommer regjeringen med sine råd for årets ferie.

Foto: Erik Johansen / NTB

Innreiserestriksjoner forlenges til 7. april

Helsedirektoratet anbefalte tidligere fredag at strenge innreiserestriksjoner opprettholdes inntil videre, i første omgang til midten av april, skriver de i sin vurdering til Helse- og omsorgsdepartementet.

De anbefaler også at det ikke gis unntak for innreise- og karantenebestemmelser for toppidrettsutøvere.

Mæland sier fredag at innreisereglene som legges frem i forbindelse med påsken, skal gjennomføres frem til 7. april.

– De vil gjelde etter denne datoen også, men reglene skal gjennomgås, sa hun.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til NRK fredag at det viktigste er at man følger smittevernreglene – ikke hvor i landet man er under påsken.

– Hvis man følger de samme rådene og rutinene som man følger hjemme, har lite kontakt med folk, så betyr det mest. Ikke hvor man er. Men det aller viktigste er at man ikke tar ferie fra smittevernrutinene sine, sa han.

Anbefaler ikke hytteforbud

På regjeringens pressekonferanse tirsdag varslet statsminister Erna Solberg at regjeringen jobbet med oppdaterte råd og tiltak for årets påskeferie.

På spørsmål om det kan bli aktuelt med en reprise av fjorårets hytteforbud, svarte Solberg:

– Det kan godt hende vi ender i en anbefaling om hjemmepåske i enkelte hytteområder, ikke hytteforbud. Noen har hytte, andre av oss har ikke det. Vi skal til Bergen.

Dette ble bekreftet av helseminister Bent Høie (H) fredag.

– Selv om reiser til fritidseiendommer i Norge ikke anses som nødvendige, kan folk dra på hytta i påsken hvis de tar ekstra smittevernhensyn. Vi anbefaler da å gjøre innkjøpene på forhånd, unngå kollektivtransport hvis det er mulig og å holde avstand til andre, sier Høie.

– Begrens kontakten

Høie rådet til mindre bevegelighet under pressekonferansen.

– Påskeferien fører til at flere møtes og flere reiser. Det får smitten til å spre seg. Vi må møte færre og bevege oss mindre. Situasjonen er ustabil, og det er utbrudd flere steder i landet.

Han oppfordrer folk til å holde seg hjemme hvis de er syke, dra hjem hvis de blir syke og ikke reise hvis de er i karantene:

– Følg rådene fra egen kommune. Unngå flere enn ti kontakter i uken, ha fem personer på besøk, gjennomfør reise til hytte, men begrens kontakten. Ikke ha besøk der du tilbringer påsken. Begrens opphold i fellesområder. Personer som kommer fra kommuner med høy smitte må ikke reise til hotell. Barn og unge under 20 år og de som bor alene kan ha overnattingsbesøk av en til to venner.

– Unngå alle steder innendørs der det er vanskelig å holde avstand. Du kan dra på alpinanlegg. Du kan delta i religiøse seremonier, men med avstand.

– Kan fortsatt nå vaksinemål

Torsdag ble det kjent at AstraZeneca nok en gang har gitt beskjed om at de ikke klarer å levere som lovet. Norge får opptil én million færre doser av vaksinen denne våren.

Samme dag ble det kjent at Norge og flere andre land har stanset vaksineringen, etter flere rapporter om mistenkte alvorlige bivirkninger av vaksinen.

Høie sier han fortsatt håper at alle voksne nordmenn kan ha fått tilbud om å bli vaksinert i løpet av sommeren.

– Hvis pausen i vaksineringen med AstraZeneca ikke blir langvarig, og vi får vaksineleveranser som planlagt, kan vi forhåpentligvis fortsatt nå målet om å tilby hele den voksne befolkningen vaksine i løpet av sommeren, men det er for tidlig å si dette helt sikkert ennå, sa Høie.

FHIs anslag tidligere i uka var at de fleste over 65 år ville være ferdigvaksinert innen midten av mai. Nå må vaksinekalenderen revideres på nytt, og det er ventet at FHI vil komme med en oppdatert versjon i løpet av dagen.

– Siden leveransene med AstraZeneca-vaksine er betydelig redusert i tiden fremover vil vaksinasjonstempoet reduseres noe, men ikke mye, skriver Sara Watle ved Folkehelseinstituttet til NRK i en e-post.

Til nå er over 230.000 nordmenn fullvaksinert, men smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm tror ikke landet kan gjenåpnes før alle over 45 år har tatt vaksinen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger