Hopp til innhold

All bruk av AstraZeneca-vaksinen settes på vent i Norge

FHI og Legemiddelverket stanser all bruk av AstraZeneca-vaksinen i Norge inntil man har undersøkt danske rapporter om mulige dødelige bivirkninger. Vaksinasjonen i Norge forsinkes, ifølge FHI.

Geir Bukholm

TREKKER I BREMSEN: FHI og Legemiddelverket setter all bruk av AstraZeneca-vaksinen på vent inntil man får undersøkt danske rapporter om bivirkninger.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det opplyste de i et hasteinnkalt pressemøte torsdag ettermiddag.

– Vi gjør dette for å se om det er en sammenheng mellom vaksinasjonen og disse tilfellene med blodpropp, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

Bakgrunnen for vaksinestansen er at Danmark midlertidig stanser bruk av AstraZeneca-vaksinen for å undersøke om tilfeller av blodpropp er knyttet til vaksinen.

Danske myndigheter understreker at det ikke er påvist en sammenheng mellom tilfellene og vaksinen, men at det er dette de nå ønsker å bringe klarhet i.

– Informasjonen som er tilgjengelig per nå, indikerer ikke at det er en høyere forekomst av blodpropp hos vaksinerte enn i den øvrige befolkningen, opplyser Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) til NRK.

Den europeiske komiteen for legemiddelovervåking (PRAC) skal undersøke saken, og EMA vil så raskt som mulig komme med oppdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag sier EMA i en pressemelding at vaksinen fortsatt kan brukes mens undersøkelsene pågår.

Forsinkelser

FHIs Geir Bukholm sier at denne pausen som nå også innføres i Norge, vil innebære noe forsinkelse i vaksinasjonsprogrammet her til lands.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at pausen vil føre til at det tar lengre tid til Norges befolkning er fullvaksinert.

Hun tror imidlertid at usikkerheten rundt bruken av vaksinen vil bli avklart raskt.

– Så har vi fått mye mindre AstraZeneca i første kvartal enn det vi hadde bygget på opprinnelig. I så måte er det en mye mindre andel av vårt vaksineprogram akkurat nå enn det vi hadde håpet det skulle være, sier hun til VG.

NRK-reporter Hallvard Sandberg forklarer hvilke konsekvenser pausen har å si for vaksinasjonen i Norge.

NRK-reporter Hallvard Sandberg forklarer hvilke konsekvenser pausen har å si for vaksinasjonen i Norge.

FHI og Legemiddelverket møttes i all hast i formiddag etter nyhetene kom fra Danmark.

Flere store norske byer og kommuner i stanset umiddelbart all bruk av AstraZeneca i påvente av konklusjonen fra norske helsemyndigheter.

Geir Bukholm, FHI

FORSINKELSER: Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier at vaksineringen i Norge vil bli noe forsinket som følge av AstraZeneca-pausen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Frem til nå har over 120.000 personer i Norge fått AstraZeneca-vaksinen, opplyser Bukholm.

Nå stanser FHI utsendelser av vaksinen inntil videre. De har dessuten fått beskjed fra AstraZeneca om litt reduserte leveranser de kommende ukene.

– Vi vil utarbeide et oppdatert vaksineleveranse-scenario basert på denne pausen, sier Bukholm.

Ganske samtidig som FHIs nyhet om vaksinepause, kom også nyheten om at Johnson & Johnson-vaksinen får grønt lys for bruk i EU og Norge.

Det blir dermed den fjerde godkjente vaksinen for Norge.

Granskes i Danmark

I en pressemelding fra Sundhedsstyrelsen i Danmark ble det torsdag formiddag kjent at det er registrert ett dødsfall blant dem som har fått AstraZeneca-vaksinen i landet.

De undersøker også rapporter om blodpropp.

Sundhedsstyrelsen understreker at de foreløpig ikke kan slå fast at folk har fått blodpropp eller dødd på grunn av vaksinen.

– Det er godt dokumentert at vaksinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til å reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europeiske land, sier direktør Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsen.

Mette Frederiksen

USIKKERT: Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier at det er for tidlig å si hva konsekvensene av vaksinepausen blir.

Foto: NRK

Sundhedsstyrelsen tilsvarer Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge.

Statsminister Mette Frederiksen sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at hun mottok nyheten med ergrelse.

– Det er for tidlig å si hva betydningen av dette blir, sier Frederiksen.

Vaksinepausen rammer både dem som venter på første dose og dem som venter på dose nummer to.

Sundhedsstyrelsen antyder at flere nå må vente til våren eller forsommeren før de kan bli fullvaksinert.

Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg setter også deler av vaksinasjonen på pause, ifølge Euronews. Pausen der dreier seg om vaksiner fra ett parti på én million doser.

Läkemedelsverket i Sverige sier at det ikke er aktuelt å sette vaksineringen på pause, skriver Aftonbladet.

Mener vaksinen er trygg

Vaksineprodusenten AstraZeneca mener at deres vaksine er trygg, opplyser de i en kommentar til NTB.

De påpeker også at pasientsikkerhet er deres høyeste prioritet.

– Vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra, skriver produsenten i en kommentar.

De understreker også at de er klar over den danske granskingen.

Vaksinen er utviklet ved Universitetet i Oxford i samarbeid med det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca.

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab, som torsdag besøkte Norge, sier at de er helt sikre på at vaksinen er trygg. De respekterer likevel valget om å stanse bruken i land som Norge, sier han.

– Dramatisk

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen sier at situasjonen bekymrer ham, og han mener den er dramatisk.

– Men det har vært rapportert blodpropp i forbindelse med denne vaksinen fra flere land. Vi er også oppmerksomme på det i Norge, sier Madsen til NRK.

Det har vært rapportert inn ett tilfelle av blodpropp i forbindelse med AstraZeneca-vaksinering i Norge, opplyser Legemiddelverket til NRK.

Det er imidlertid uklart om det har forbindelse til selve vaksinen, opplyser de.

Holdt tilbake forsyninger

Norske helsemyndigheter har vært klar over meldingene om blodpropp en stund, etter det NRK får opplyst.

Tidligere har Østerrike også holdt tilbake en vaksineforsyning på én millioner doser på grunn av rapporter om blodpropp. Det aktuelle partiet er merket ABV5300 og er levert til 17 land, men ikke til Norge.

Østerrikske myndigheter har så langt ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp.

Tidligere denne uken besluttet norske helsemyndigheter at vaksinen fra AstraZeneca også skal kunne gis til personer over 65 år.

Til nå har helsepersonell og personer under 65 år fått tilbud om vaksinen i Norge.

AstraZeneca ble tatt i bruk i Norge 8. februar. Siden den gang har Legemiddelverket fått inn rapporter om 394 mistenkte bivirkninger, 15 av dem alvorlige.

AKTUELT NÅ