Hopp til innhold

Fjernet budsjettene som viste hva de ville oppnå

Fremskrittspartiet har lovet mye i sin tid som opposisjon, men deres alternative budsjetter som viser hva de egentlig vil bruke penger på, de er fjernet fra nettsidene.

Siv Jensen blir intervjuet etter å ha lagt frem statsbudsjettet for 2015

Siv Jensen la frem sitt første statsbudsjett forrige uke, og denne uka feirer de ett år i regjering.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hahaha!

Latteren til statsviter Anders Todal Jenssen kommer som reaksjon på at Fremskrittspartiet har fjernet sine alternative budsjetter fra nettsidene sine etter at de kom i regjering.

– Det kan jo være trivielle grunner til det, men det å bli minnet om hva man mente og sa som opposisjonspolitiker kan jo være litt ubehagelig når man selv sitter med styringen, legger han til.

For lovnadene har vært store, og frykten like stor. Hva skjer når Fremskrittspartiet kommer i regjering. I dag har de vært ved makten sammen med Høyre i ett år, og hva skjedde med løftene?

Selv om de alternative budsjettene fra Fremskrittspartiet ikke lenger er tilgjengelig på partiets nettsider har NRK tatt vare på dokumentene.

Du kan lese budsjettene her:

Frps alternative budsjett 2011
Frps alternative budsjett 2012
Frps alternative budsjett 2013

Lovte 23 milliarder i lette – leverte 8

Anders Todal Jensen

Anders Todal Jenssen tror det blir spennende tider fremover, når Høyre og Frp skal gjennomføre alt de har varslet.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Skatte- og avgiftslettelser på 23,1 milliarder kroner, og 18,6 milliarder kroner mindre på offentlige utgifter. Store tall fra Fremskrittspartiet i opposisjon, men etter at de sammen med Høyre har lagt frem sitt første egenproduserte statsbudsjett, har tallene og løftene ikke vært fullt så mørkeblå som mange hadde håpet.

– Vi har jo bare styrt i ett år da, det kan jo fremdeles både bli ragnarok og pest, sier nestleder i Frp, Per Sandberg.

Da Solberg-regjeringen la frem sitt første egenproduserte statsbudsjett forrige uke var det riktignok skattelettelser og økt oljepengebruk. Men for velgerne spørs det om skatte- og avgiftslettelser på 8,3 milliarder kroner i år, og rundt 7 milliarder i fjor, i tillegg til offentlige utgifter som øker, er god nok innsats etter ett år i regjering.

– Jeg er veldig fornøyd med det. Gjennom ett og et halvt statsbudsjett har vi fått til nærmere 16 milliarder i skatte- og avgiftslettelser. Det er ingen andre som har vært i nærheten av noe sånn.

– Dere mangler noen milliarder?

– Ja, og det vil komme betydelig flere skattelettelser.

Overrasket

Per Sandberg

Per Sandberg synes de har fått til mye etter ett år i regjering.

Foto: Trygve Hongset

Men foreløpig er ikke budsjettet banket igjennom, og både KrF og Venstre har varslet harde forhandlinger. Statsviter Todal Jenssen skjønner at ikke alle er like fornøyde, men han tror likevel mange er overrasket over hvordan det har gått med bursdagsbarn-regjeringen, og kanskje aller mest overrasket over Frp.

– Alt i alt så har regjeringen klart seg bra. Og særlig Fremskrittspartiet er det nok mange som har blitt overrasket over at har klart seg godt i regjering.

Han tror vi bare har fått en smakebit på hva som venter, og at det første blir synlig i løpet av de neste årene hvor regjeringen vil.

– Det kommer til å skje mye spennende neste år, som kommer til å skape mye liv og røre rundt den nye regjeringen. Sånn sett går både vi og den nye regjeringen spennende tider i møte, sier Jenssen.

Og for å gå regjeringen etter i sømmene er det jo bare å sammenligne med budsjettene de har fremlagt tidligere år, hvis man finner de.

Fremskrittspartiet forklarer at budsjettene er tilgjengelig på Stortingets nettsider, men da må man inn på finanskomiteens innstilling til statsbudsjettet.

– Hvorfor har dere fjernet deres alternative budsjetter fra nettsidene dere?

– Jeg vet vi har omorganisert nettsidene, og det er jo likevel helt umulig å skjule fordi det ligger jo i arkivet på Stortinget.

– Er dere redd for at velgerne kan gå dere etter i sømmene?

– Nei, jeg håper velgerne gjør det, avslutter Sandberg.

Regjeringspartner Høyre har derimot sine alternative budsjetter fra flere år tilbake liggende lett tilgjengelig. Her finner du Høyres alternative budsjetter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger