Hopp til innhold
Kronikk

Et budsjett kun en mor kan elske

Finansminister Siv Jensen sier at hun har følt seg høygravid i flere uker med dette statsbudsjettet. Det viser seg dessverre å være et statsbudsjett som bare en mor kan elske.

Siv Jensen etter presentasjonen av statsbudsjettet

I dag presenterte Siv Jensen regjeringens statsbudsjett for 2015. SVs finanspolitiske talsperson, Snorre Valen, er misfornøyd og mener regjeringen har bestemt at de som har jobbet hardest, skal få minst.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

I dag kunne vi tenkt stort. Regjeringa kunne sagt at vi skal bygge på det beste Norge har: Den unike likheten, den rettferdige fordelinga, viljen til å løfte sammen. I stedet gjør regjeringa Norge mindre.

I dag kunne alle de her i landet som etter mange år i hardt arbeid, og som etter hvert har slitt ut kroppene sine, som sykepleiere, sjåfører, butikkansatte, kokker, servitører og fiskere, fått ei gladmelding fra regjeringa: Vi skal ikke ta fra deg tryggheten. Du skal få lønn for strevet.

Men, de har ikke fått noen gladmelding. De har fått beskjed om at det blir mindre penger til julegaver og klær til barna sine. Ved å snu opp ned på begrepet om at det skal «lønne seg å jobbe», har regjeringa bestemt at de som har jobbet hardest, skal få mindre, mens de som lever på renter etter arv, skal få mest.

Raus med sine egne

I dag kunne alle som ønsker å bidra til å bygge Norge grønt, som snekkere, prosessarbeidere, sveisere, ingeniører og sivilingeniører, fått gladmeldinga fra regjeringa: Vi skal bygge framtidas klimavennlige arbeidsplasser. Regjeringa kunne feid all tvil av banen og slått fast at oljeavhengigheten må ta slutt, og at den fornybare framtida skal bygges på norsk teknologi og norske arbeidsplasser. Men, det skjedde ikke.

Regjeringa ser dem som står regjeringa nærmest.

Snorre Valen, finanspolitisk talsperson i SV

Regjeringa ser dem som står regjeringa nærmest. Og de som raust har bidratt til regjeringspartienes valgkamp. Den helt klart største prioriteringa til Siv Jensen er i år kutt i formuesskatten.

LES: Endrer uføreordningen

Formuesskatten redder DEG

For ifølge Siv Jensen finnes ikke det problem som ikke kan løses av kutt i formuesskatten. Har du mista jobben fordi regjeringa ikke lenger lar deg permitteres? Frykt ikke! Formuesskattens dynamiske, metafysiske virkning vil få deg i jobb, stikk i strid med all empiri! Stol på Siv Jensen!

Frykt ikke! Fattigdommen gjør deg nemlig i stand til å løfte deg sjøl opp etter nakkeskinnet.

Snorre Valen, finanspolitisk talsperson i SV

Er du kronisk syk, og mister 56.000 kroner i året fordi du har to barn? Frykt ikke! Fattigdommen gjør deg nemlig i stand til å løfte deg sjøl opp etter nakkeskinnet. Og kuttene i formuesskatt vil gi en rausere eierklasse, som kanskje da får rom for å ta deg inn i varmen.

Et målrettet angrep mot de fattigste

Det statsbudsjettet som regjeringa presenterte i dag, er et målrettet angrep på de fattigste menneskene i landet, og en målrettet finansiering av de rikeste her i landet.

I regjeringa sitt forslag til statsbudsjett for 2015, mister de fattigste, kronisk syke foreldrene 28.000 kroner i året, per barn. 28.000 kroner i året. De fattigste barna i landet får det største kuttet av alle, de straffes fordi foreldrene er fattige og ute av stand til å jobbe.

LES: Dette betyr statsbudsjettet for deg

I regjeringas forslag til statsbudsjett for 2015 skal ikke de som tjener aller minst lenger få rett til sykepenger. Selv om de kanskje trenger det mest.

De fattigste barna i landet får det største kuttet av alle , de straffes fordi foreldrene er fattige og ute av stand til å jobbe.

Snorre Valen, finanspolitisk talsperson i SV

Vi vet av forskning at det å gi anstendig støtte til alenemødre ikke fører til lavere yrkesdeltakelse – tvert imot. I regjeringas forslag til statsbudsjett for 2015 kuttes det likevel i deres støtte.

En pekefinger fra velstående politikere

Dette gjøres ikke fordi regjeringa er nødt. Det gjøres ikke fordi vi mangler penger her i Norge. Det gjøres fordi regjeringa kan, og fordi regjeringa må frigjøre åtte milliarder kroner. For å kutte formuesskatt, og gi mer til dem som har mest.

Dette statsbudsjettet preges mest av alt av en moralisme – en pekefinger fra velstående politikere som sier at om du er syk eller har mista jobben, så kan du takke deg sjøl. Det er stygt å se på.

Så når finansminister Siv Jensen sier at hun har følt seg høygravid i flere uker med dette statsbudsjettet, var det vanskelig å rose hennes nyfødte barn. Det viser seg dessverre å være et statsbudsjett som bare en mor kan elske.

Denne teksten er en lett omarbeidet versjon av Snorre Valens innlegg i finansdebatten i Stortinget 08.10.2014.