Hopp til innhold

Reagerer på at fastleger ikke ble anmeldt: – Ikke likhet for loven

19 leger ble tatt for å tatt for å ha urettmessig fakturert staten opptil 1,3 millioner kroner. Ingen ble anmeldt. – Urettferdig, mener «Even» som havnet i fengsel etter å ha fått 160.000 kroner fra Nav han ikke hadde krav på.

Mann dømt for trygdesvindel

– URETTFERDIG: «Even» ble dømt til fengsel for trygdesvindel på tross av at han sa ifra til Nav at han hadde gjort en feil. Han synes det er veldig urettferdig når flere leger som har mottatt høyere beløp fra Staten urettmessig ikke straffes.

Foto: Mari Allgot Lie / NRK

Mannen som ønsker å være anonym, ble dømt for å ha mottatt 160.000 kroner i uføretrygd samtidig som han jobbet og tjente langt mer enn det han hadde lov til.

– Jeg glemte det i stresset for å prøve å beholde kunder og jobb og komme meg tilbake i arbeid fra uføretrygd, forteller han til NRK.

Østlendingen meldte selv fra til Nav da han oppdaget at han hadde fått trygdepenger han ikke skulle ha, uten at det hjalp:

– Jeg fikk en fengselsstraff på 75 dager for å bevisst ha prøvd å lure Nav for penger, forteller han.

I tillegg måtte mannen betale tilbake pengene.

Tilbakebetalte over 13 millioner

Onsdag avslørte Brennpunkt at noen fastleger har fått store beløp fra staten ved å ta betalt for pasienttjenester de ikke har gitt.

I 2015 og 2016 kontrollerte legenes kontrollorgan Helfo til sammen 19 fastleger for bruk av taksten som er den største refusjonsutbetalingen fra Helfo til fastleger.

Samtlige hadde uriktig takstbruk for beløp fra 150.000 opptil 1,3 millioner kroner.

Ole Trapness

USIKKERT: Helfo mener de ikke hadde grunnlag for å si at legene bevisst hadde svindlet Staten, forklarer Ole Trapness i Helfo på spørsmål om hvorfor de ikke anmeldte legene som hadde mottatt mellom 150.000 og 1,3 millioner kroner de aldri skulle ha fått.

Foto: Marie Gjerver / NRK

Totalt måtte de 19 tilbakebetale over 13 millioner kroner. Ingen av dem ble anmeldt.

De siste tre årene har Helfo bare anmeldt to leger for forhold som har med takstbruk å gjøre.

Til sammenlikning har Nav de tre siste årene anmeldt mellom 1000 og 1500 personer for trygdesvindel – hvert år.

I snitt dømmes rundt 900 personer hvert år for grovt bedrageri. De aller fleste av dem har fått fengselsstraff.

– Må skille mellom feilutbetalinger og bedrageri

Slik forklarer seksjonssjef Ole Trapness i Helfo hvorfor de valgte å ikke anmelde de 19 legene:

– Jeg forstår godt at de store beløpene gjør at man blir kritisk til det, men man må skille mellom det som er feilutbetalinger og det som dreier seg som bedrageri.

Helfo mener de ikke hadde grunnlag for å si at legene bevisst hadde svindlet staten.

– Vi kan ikke si at det ikke er gjort med hensikt, men vi kan heller ikke konkludere med at det er gjort med hensikt, sier Trapness.

Dermed fikk alle de 19 legene fortsette i jobbene sine, og slapp straff.

Det opprører mannen som fikk fengselsstraff for sin feil, og som handlet om et mindre beløp enn de aller fleste legene:

– Det er veldig urettferdig at når jeg som har betalt tilbake, og har sagt fra selv og prøver å gjøre opp for meg når jeg har gjort en feil, skal dømmes og legene slipper unna uten straff. Det er veldig urettferdig. Det blir jo ikke likhet for loven.

Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare, og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist - for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Se NRK Brennpunkts dokumentar «Legekoden».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger