PST vil tiltale samboeren til Wara for flere forhold

PST sender nå over sin innstilling til tiltale av samboeren til tidligere justisminister Wara, Laila Anita Bertheussen, på flere punkter. – Overrasker meg om dette ender med dom, svarer kvinnens forsvarer til NRK.

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

I forbindelse med hendelsen ved Wara-familiens hus den 6. desember 2018 ble det tagget på husveggen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Spørsmålet om Laila Anita Bertheussen (54) skal tiltales skal nå avgjøres av påtalemyndigheten.

PST bekrefter at de har sendt over sin innstilling til påtaleavgjørelse i saken mot Bertheussen.

Innstillingen inneholder ifølge PST flere trusler, mot både tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og flere andre personer:

Laster Twitter-innhold

Bertheussen ble den 14. mars pågrepet og mistenkt for å selv ha tent på familiens bil. Fram til nå har hun bare vært siktet for dette ene forholdet.

Laila Bertheussen

Laila Anita Bertheussen (54) har vært siktet for hendelsen der familiebilen ble forsøkt påtent.

Foto: PRIVAT

Hun ble siktet for å ha foretatt seg noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det (straffelovens § 225 b).

Senere samme vår kom det frem at PST, som etterforsket truslene mot justisministeren, hadde utvidet omfanget av forhold som samboeren var mistenkt for. Hun ble ansett som mistenkt for alle hendelsene som var kjent å ha skjedd mot Wara, men hun var formelt ikke siktet for alle forholdene.

Skal avgjøres av Riksadvokaten

I dag sendte PST over sin innstilling for hvordan saken eventuelt skal føres for domstolene.

– I dag har det nasjonale statsadvokatembetet mottatt saken fra PST med forslag til avgjørelse av påtalespørsmålet. I de neste ukene vil vi gjennomgå saken og ta stilling til vårt syn på påtalespørsmålet. I denne saken er det Riksadvokaten som vil ta endelig stilling til påtalespørsmålet, sier statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembetet til NRK.

– Hva er det innstilt på?

– Jeg kan ikke kommentere hva forslaget til PST går ut på.

– Hva er årsaken til det?

– En innstilling er ikke offentlig og gjøres heller ikke kjent for siktede eller hennes forsvarer før man har tatt endelig stilling til påtalespørsmålet, sier statsadvokat Formo.

Statsadvokat Marit Formo i Sandefjord tingrett.

Statsadvokat Marit Formo

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Hun opplyser at statsadvokatembetet nå vil gjøre en gjennomgang av sakens dokumenter og beviser. Deretter vil det bli gjort en vurdering av hvilken påtaleavgjørelse det er grunnlag for i saken. Da kan saken henlegges, tiltalepunkter frafalles eller tiltalen kan utvides ytterligere.

– Er det en uvanlig sak?

– Det er en uvanlig sak ut fra den karakteren saken har, men vi vil behandle den som enhver annen straffesak, svarer statsadvokat Marit Formo.

Tor Mikkel Wara (Frp) valgte å trekke seg som justisminister kort tid etter at den utvidede mistanken ble kjent i slutten av mars i år.

Wara hadde selv spurt statsminister Erna Solberg om å få gå av. Frp-statsråden understreket at han måtte prioritere familien som hadde det tøft.

Forsvareren: – Overrasker meg om dette ender med dom

NRK har vært i kontakt med Laila Anita Bertheussens forsvarer John Christian Elden som sist snakket med sin klient i går.

– Vi er glad for at den er sendt over, men vi har enn så lenge bare hørt om det via media, sier Elden til NRK.

Elden har ennå ikke sett noen innstilling til tiltale mot Bertheussen for trusselhendelser ved familiens bolig. Han fastholder at hun mener hun er uskyldig, og tror ikke det blir noen dom mot henne.

– Det er så mange spor som peker mange ulike retninger i denne saken. Derfor vil det være overraskende om det blir noen tiltale, og i hvert fall om det skulle bli en dom, sier Elden.

John Christian Elden

John Christian Elden er forsvarer for Waras samboer.

Foto: Ola Hana / NRK

Forsvareren til Bertheussen understreker at han synes det er bra at saken skal vurderes av Riksadvokaten, og mener at det kan ende både men henleggelse og ordre om ny etterforskning av spor som peker mot andre enn hans klient.

– Flere medier melder at PST innstiller på tiltale for flere forhold – hva sier du til det?

– Jeg har hører at noen medier melder det. PST har ikke meldt det. Jeg trodde det var en sikkerhetstjeneste og ikke en usikkerhetstjeneste. Så hvis det er slike lekkasjer kan jeg vanskelig kommentere det, sier Elden.

Tor Mikkel Wara og Erna Solberg

Tor Mikkel Wara kunngjorde at han gikk av på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

En rekke trusselhendelser

I perioden fra høsten 2018 til mars 2019 skjedde det en rekke trusselhendelser mot justisminister Tor Mikkel Wara.

I pressen er det kjent minst fem slike trusler, men PST har opplyst at det skal være snakk om i alle fall åtte hendelser.

Mest omtalt er hendelsene rundt boligen til Wara.

Den 6. desember ble huset og bilen til familien som stod utenfor tagget ned med budskap om at Wara var «rasisit». Det var også tegn til at bilen var forsøkt tent på.

Bilen til Wara

En av hendelsene inkluderte noe som så ut som en slags lunte i familiens bil

Foto: Tipser

På nyåret, den 17. januar, kom det inn melding om brann i et søppelspann ved boligen. PST uttalte at de etterforsket hendelsen og så på om den hadde sammenheng med de tidligere hendelsene.

I februar ble det funnet et tøystykke på hengerfestet til justisministerens bil. Tøystykket skal ha vært festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

Den siste episoden var 10. mars, da familiens bil ble satt i brann.

Den første av ei rekke trusselhendinga ved huset til Noregs daverande justisminister skjedde i desember 2018. Her er ei oppsummering av saka.

VIDEO: Den første av ei rekke trusselhendinga ved huset til Noregs daværende justisminister skjedde i desember 2018. Her er ei oppsummering av saka.

Strid etter Black Box-stykke

Fra 21.–30. november i fjor satte Black Box Teater i Oslo opp forestillingen «Ways of seeing», regissert av Pia Maria Roll. I stykket ble det vist videoopptak av husene til personer med tilknytning til Høyre, Frp, Nato og Resett.

Justisminister Tor Mikkel Wara hus var et av husene som ble filmet, og hans samboer har vært i en åpen strid med teaterregissøren og anmeldte teateret for å ha vist bildene av huset deres.

I bakkant av at stykket gikk på Black Box-teatret kom det også fram at andre som hadde fått husene sine filmet mente eksponeringen var en sikkerhetsutfordring.

Trusselhendelsene mot justisministeren ble derfor til en viss grad koblet til eksponeringen han og hans familie hadde fått i teaterstykket i mediene.

Anmeldelsen av Black Box og skaperne av stykket for å ha filmet familien Waras hus ble henlagt i mars. En klage fra Bertheussen vant heller ikke fram hos Riksadvokaten.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger