Tor Mikkel Wara går av som justisminister

Statsminister Erna Solberg fortalte torsdag ettermiddag at Tor Mikkel Wara får avskjed i nåde og trer av som justisminister. – Det var mitt valg, og det var et enkelt valg, sier Wara.

Erna og Tor Mikkel

GÅR AV: Statsminister Erna Solberg og Tor Mikkel Wara møtte pressen torsdag ettermiddag for å opplyse om at Tor Mikkel Wara går av som justisminister.

Foto: Gunnhild Hjermundrud

Det har stormet rundt Erna Solberg etter at Tor Mikkel Wara ble permittert som justisminister for to uker siden. Torsdag ettermiddag ble det klart at Wara får avskjed i nåde og går av som justisminister.

Wara: – Det er noen som trenger meg mer

– De siste ukene har vært tøffe for min lille familie. I dag har jeg varslet Erna og Siv om at jeg ønsker å tre av som justisminister. Beslutningen er fullt og helt min egen, og beslutningen kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen, sier Tor Mikkel Wara til pressen.

Tor Mikkel Wara og Erna Solberg

GÅR AV: Torsdag ettermiddag ble det kjent at Tor Mikkel Wara går av som justisminister. Wara fortalte pressen at han må bruke all sin tid på å være dere for de han er mest glad i.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, siktet for å ha tent på Waras bil, for deretter å dikte opp at noe kriminelt hadde funnet sted.

Tirsdag ettermiddag sendte PST ut en pressemelding om at Bertheussen også er mistenkt iytterligere syv trusselhendelser mot Wara, i tillegg til å være siktet for å ha tent på bilen. Bertheussen etterforskers dermed for samtlige forhold.

Erna Solberg oppgir at avgangen til Wara ikke har noe med den utvidede siktelsen til PST.

– Jeg har en liten familie som har vært der for meg i tykt og tynt. Dette valget var enkelt. Jeg vil takke Erna og Siv for tilliten jeg har fått. Jeg vil også takke til de som har sendt oss omsorg den siste tiden. Jeg skjønner dere har mange spørsmål, det kommer en tid hvor jeg skal svare, men den tiden er ikke nå. Nå er tiden for at jeg stiller opp for dem jeg er glad i, sier Wara.

Taus om ny justisminister

Tor Mikkel Wara er den fjerde justisministeren som går av siden partiet kom i regjering i 2013. På spørsmål om hva statsministeren tenker om den hurtige utbyttingen er svaret:

– Jeg hadde selvfølgelig ønsket meg mer kontinuitet. De to siste avgangene har vært veldig spesielle, men jeg føler regjeringen har ivaretatt arbeidet på dette feltet.

erna

TAUS: Erna Solberg vil ikke si noe om hvem som blir ny justisminister etter at Wara nå går av.

På spørsmål om hvem som blir ny justisminister vil ikke Solberg svare, og opplyser om at det er kongen som skal få den beskjeden først.

– Har Jon Georg Dahle fått vite hvor lenge han skal være vikar?

– Nei, Jon Georg Dale er vikar er lenge vi har behov for å ha en vikar. Han gjør en utmerket jobb i å forvalte justisdepartementet behov og saker i regjeringen, sier Solberg.

Jon Georg Dale (Frp) fortsetter dermed som fungerende justisminister inntil en ny statsråd er utnevnt.

Wara ble utnevnt som justisminister i april i fjor etter at Sylvi Listhaug (Frp) mistet Stortingets tillit på grunn av et omstridt innlegg på Facebook. Wara kom fra jobben som seniorpartner i kommunikasjonsbyrået First House.

Trusselhendelser mot justisministeren

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt. Hun er nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Bernsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger