Hopp til innhold

Tor Mikkel Wara går av som justisminister

Statsminister Erna Solberg fortalte torsdag ettermiddag at Tor Mikkel Wara får avskjed i nåde og trer av som justisminister. – Det var mitt valg, og det var et enkelt valg, sier Wara.

Erna og Tor Mikkel

GÅR AV: Statsminister Erna Solberg og Tor Mikkel Wara møtte pressen torsdag ettermiddag for å opplyse om at Tor Mikkel Wara går av som justisminister.

Foto: Gunnhild Hjermundrud

Det har stormet rundt Erna Solberg etter at Tor Mikkel Wara ble permittert som justisminister for to uker siden. Torsdag ettermiddag ble det klart at Wara får avskjed i nåde og går av som justisminister.

Wara: – Det er noen som trenger meg mer

– De siste ukene har vært tøffe for min lille familie. I dag har jeg varslet Erna og Siv om at jeg ønsker å tre av som justisminister. Beslutningen er fullt og helt min egen, og beslutningen kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen, sier Tor Mikkel Wara til pressen.

Tor Mikkel Wara og Erna Solberg

GÅR AV: Torsdag ettermiddag ble det kjent at Tor Mikkel Wara går av som justisminister. Wara fortalte pressen at han må bruke all sin tid på å være dere for de han er mest glad i.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, siktet for å ha tent på Waras bil, for deretter å dikte opp at noe kriminelt hadde funnet sted.

Tirsdag ettermiddag sendte PST ut en pressemelding om at Bertheussen også er mistenkt iytterligere syv trusselhendelser mot Wara, i tillegg til å være siktet for å ha tent på bilen. Bertheussen etterforskers dermed for samtlige forhold.

Erna Solberg oppgir at avgangen til Wara ikke har noe med den utvidede siktelsen til PST.

– Jeg har en liten familie som har vært der for meg i tykt og tynt. Dette valget var enkelt. Jeg vil takke Erna og Siv for tilliten jeg har fått. Jeg vil også takke til de som har sendt oss omsorg den siste tiden. Jeg skjønner dere har mange spørsmål, det kommer en tid hvor jeg skal svare, men den tiden er ikke nå. Nå er tiden for at jeg stiller opp for dem jeg er glad i, sier Wara.

Taus om ny justisminister

Tor Mikkel Wara er den fjerde justisministeren som går av siden partiet kom i regjering i 2013. På spørsmål om hva statsministeren tenker om den hurtige utbyttingen er svaret:

– Jeg hadde selvfølgelig ønsket meg mer kontinuitet. De to siste avgangene har vært veldig spesielle, men jeg føler regjeringen har ivaretatt arbeidet på dette feltet.

erna

TAUS: Erna Solberg vil ikke si noe om hvem som blir ny justisminister etter at Wara nå går av.

På spørsmål om hvem som blir ny justisminister vil ikke Solberg svare, og opplyser om at det er kongen som skal få den beskjeden først.

– Har Jon Georg Dahle fått vite hvor lenge han skal være vikar?

– Nei, Jon Georg Dale er vikar er lenge vi har behov for å ha en vikar. Han gjør en utmerket jobb i å forvalte justisdepartementet behov og saker i regjeringen, sier Solberg.

Jon Georg Dale (Frp) fortsetter dermed som fungerende justisminister inntil en ny statsråd er utnevnt.

Wara ble utnevnt som justisminister i april i fjor etter at Sylvi Listhaug (Frp) mistet Stortingets tillit på grunn av et omstridt innlegg på Facebook. Wara kom fra jobben som seniorpartner i kommunikasjonsbyrået First House.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

AKTUELT NÅ