Hopp til innhold

Saken om filmingen av Waras hus blir også henlagt

Oslo-politiet mener nå at det ikke lenger er rimelig grunn til å undersøke om det ligger et straffbart forhold bak filmingen av huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»

STRIDENS KJERNE: Dette bildet av huset til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen ble vist i forestillingen «Ways of seeing».

Foto: Privat

Politiet og Statsadvokaten har fått kritikk fra flere hold for sin behandling av Black Box-saken. NRK har sendt politiet en rekke konkrete spørsmål etter at teatersiktelsen ble kjent i forrige uke.

De er ikke blitt besvart, men politiet viser til pressemeldingen som de mener dekker spørsmålene. Der skriver de også at saken om selve filmingen av Waras hus er henlagt.

– Begrunnelsen er først og fremst hensynet til de anmeldte personene, og uforholdsmessigheten som kan ligge i en fortsatt etterforskning mot disse, da de allerede fikk informasjon om at saken mot dem er avsluttet, skriver pressesjef i politiet, Unni T. Grøndal.

Fra før har politiet kommet til at bildene som Black Box Teater viste av huset til Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen, ikke var ulovlig.

Dermed er anmeldelsen mot teateret nå henlagt i sin helhet.

– Vi har forståelse for fornærmedes opplevelse av å ha blitt krenket, men etter en samlet vurdering av saken egner den seg neppe for straffesporet. Det fremviste opptaket bryter ikke loven, skriver Grøndal.

Viste Waras hus

I slutten av november viste Black Box Teater forestillingen «Ways of seeing». I stykket vises deler av husfasaden til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I desember anmeldte Waras samboer Laila Anita Bertheussen teateret for å ha filmet parets hus.

I perioden desember til mars var det minst fem trusselsituasjoner rundt boligen til Wara og samboeren.

Anmeldelsen av teateret ble først henlagt av Oslo-politiet, men statsadvokaten ba politiet gjenoppta etterforskningen, og Oslo-politiet siktet teaterdirektøren og tre kunstnere for krenkelse av privatlivets fred (§ 267). Oslo tingrett godkjente ikke ransaking i denne saken, og politiet anket. Mandag 18. mars ble saken igjen henlagt, og anken trukket tilbake.

Oslo politidistrikt har nå også vurdert saken i forhold til lovbestemmelsen som dekker selve filmingen av boligen (§ 266). Etter en helhetlig vurdering er også dette forholdet henlagt fordi politiet og Statsadvokatne mener det ikke lenger er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold.

Torsdag 14. mars ble Laila Bertheussen pågrepet og avhørt, mistenkt for å stå bak den siste trusselen, da bilen til samboerparet ble påtent. Hun er siktet for å ha foretatt seg noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det (§ 225 b).

Black Box. Ways of seeing.

Bilde fra forestillingen «Ways of seeing».

Foto: Leif Gabrielsen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.