Henlegger klage fra Waras samboer

Riksadvokaten har avvist Laila Anita Bertheussens klage på henleggelsen av saken mot Black Box og kompaniet bak forestillingen.

Politi ransaker Waras bolig

Politiet bærer ut beslag fra boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Anita Bertheussen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bertheussen anmeldte i vinter teateret Black Box for å ha filmet huset hennes til forestillingen «Ways of Seeing», men saken ble henlagt.

Bertheussen klaget henleggelsen inn for statsadvokaten, og fikk medhold. Dermed måtte Oslo politidistrikt etterforske saken videre. Politiet hadde blant annet begjært ransaking, men fikk ikke medhold i retten og trakk anken.

Måneden etter ble det imidlertid kjent at PST hadde siktet Bertheussen for å ha tent på parets bil, og for å ha diktet opp en straffbar handling.

Saken mot Black Box ble henlagt, og siktelsen mot Bertheussen ble senere utvidet til å gjelde alle hendelsene knyttet til huset der hun bodde sammen med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

Politiet rykket ut til en rekke hendelser ved huset til Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen i vinter. I desember ble bilen deres forsøkt påtent og huset tagget ned.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Elden: – Blir aldri avklart

I mars sendte Bertheussens advokat, John Christian Elden, inn en ny klage på henleggelsen. Samtidig sendte «Ways of Seeing»-kompaniet inn en klage på politiet og påtalemyndighetens opptreden i forbindelse med etterforskningen, og krevde erstatning.

I et brev fra Riksadvokaten datert 25. juni blir det gjort klart at man er enig med politiets og statsadvokatens vurderinger, og at ingen av klagene tas til følge.

«Vi kan bare ta til etterretning at Riksadvokaten ikke vil prioritere etterforskning i saken, slik at faktum om den påståtte filmingen aldri vil bli avklart», skriver Elden i en SMS til NRK.

Bertheussen nekter all skyld i saken.

Når det gjelder klagen fra kompaniet kommer Riksadvokaten med kritikk mot formuleringene i den første henleggelsen.

Advokat Jon Wessel-Aas, som sendte inn klagen på vegne av kompaniet, mente dette brøt uskyldspresumpsjonen.

– Vi har fått det behandlet, og er fornøyde med de kritiske merknadene. Når det gjelder den andre henleggelsen er det ikke så veldig overraskende, men det er greit for dem at det endelig er formelt avsluttet og ute av verden, sier Wessel-Aas.

Trusselhendelser mot justisministeren

Natt til søndag 10. mars, rykket politiet ut på nok en trusselhendelse mot huset til justisminister Tor Mikkel Wara. Dette var den femte hendelsen på tre måneder. Torsdag 14. mars ble justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen pågrepet og siktet for å selv ha tent på ekteparets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Berntsen i PST den gang.

  En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.
  Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til utenriksminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister.

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.