Hopp til innhold

Henlegger klage fra Waras samboer

Riksadvokaten har avvist Laila Anita Bertheussens klage på henleggelsen av saken mot Black Box og kompaniet bak forestillingen.

Politi ransaker Waras bolig

Politiet bærer ut beslag fra boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Anita Bertheussen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bertheussen anmeldte i vinter teateret Black Box for å ha filmet huset hennes til forestillingen «Ways of Seeing», men saken ble henlagt.

Bertheussen klaget henleggelsen inn for statsadvokaten, og fikk medhold. Dermed måtte Oslo politidistrikt etterforske saken videre. Politiet hadde blant annet begjært ransaking, men fikk ikke medhold i retten og trakk anken.

Måneden etter ble det imidlertid kjent at PST hadde siktet Bertheussen for å ha tent på parets bil, og for å ha diktet opp en straffbar handling.

Saken mot Black Box ble henlagt, og siktelsen mot Bertheussen ble senere utvidet til å gjelde alle hendelsene knyttet til huset der hun bodde sammen med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

Politiet rykket ut til en rekke hendelser ved huset til Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen i vinter. I desember ble bilen deres forsøkt påtent og huset tagget ned.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Elden: – Blir aldri avklart

I mars sendte Bertheussens advokat, John Christian Elden, inn en ny klage på henleggelsen. Samtidig sendte «Ways of Seeing»-kompaniet inn en klage på politiet og påtalemyndighetens opptreden i forbindelse med etterforskningen, og krevde erstatning.

I et brev fra Riksadvokaten datert 25. juni blir det gjort klart at man er enig med politiets og statsadvokatens vurderinger, og at ingen av klagene tas til følge.

«Vi kan bare ta til etterretning at Riksadvokaten ikke vil prioritere etterforskning i saken, slik at faktum om den påståtte filmingen aldri vil bli avklart», skriver Elden i en SMS til NRK.

Bertheussen nekter all skyld i saken.

Når det gjelder klagen fra kompaniet kommer Riksadvokaten med kritikk mot formuleringene i den første henleggelsen.

Advokat Jon Wessel-Aas, som sendte inn klagen på vegne av kompaniet, mente dette brøt uskyldspresumpsjonen.

– Vi har fått det behandlet, og er fornøyde med de kritiske merknadene. Når det gjelder den andre henleggelsen er det ikke så veldig overraskende, men det er greit for dem at det endelig er formelt avsluttet og ute av verden, sier Wessel-Aas.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh