Hopp til innhold

Presset Eirik Jensen på økonomi i nytt avhør

Fredag ble polititoppen Eirik Jensen presset i avhør på forhold rundt sin egen økonomi. Spesialenheten har siktet ham for grov korrupsjon, og vil nå vite hvilke inntekter han har hatt og hva han har brukt penger på.

Jens-Ove Hagen

PRESSET: Forsvarer Jens-Ove Hagen bekrefter at Spesialenheten ville vite så mye som mulig om økonomien til Eirik Jensen i et avhør fredag.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det tredje avhøret av politimannen Eirik Jensen ble gjennomført fredag.

Eirik Jensen

AVHØRT: Eirik Jensen satt fredag i et rundt fire timer langt avhør.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I det rundt fire timer lange avhøret var Spesialenheten opptatt av å få informasjon om økonomi fra den korrupsjonssiktede.

– I avhøret lurte de på hvordan hans økonomi har vært de siste 20 årene. Han har forklart seg om inntekt, huskjøp, kjøp og salg av biler og motorsykler, alt mulig. Han har gitt en detaljert forklaring om sin økonomi langt tilbake i tid, sier advokat Jens-Ove Hagen som er forsvarer for Eirik Jensen til NRK.

Forsvareren opplyser at klienten hans er villig til å la seg avhøre og har samarbeidet med Spesialenheten i alle avhørene.

Før dagens avhør har han forklart seg tilsvarende 50 sider med utskrift fra avhør, ifølge Hagen.

– Hvordan mener du forbruket har vært i forhold til inntektene hans?

– Forbruket er helt i forhold til inntekter. Det er helt naturlig, svarer Hagen.

Forsvareren har tidligere fortalt NRK at Jensen ikke motsetter seg noen gransking av egen økonomi fordi han ikke føler han har noe å skjule.

Blant annet skal Jensen og hans forsvarer ha samtykket til at økonomiske dokumenter beslaglagt i Sverige oversendes etterforskerne i Spesialenheten.

Økokrim bidrar

Tirsdag ble det kjent at Spesialenheten har satt alle tilgjengelige etterforskningsressurser på korrupsjonssaken mot Eirik Jensen.

I tillegg har de hentet inn bistand fra både Kripos og Økokrim. Økokrim er hentet inn for å bistå med sin spesialkompetanse innen etterforskning av penger og verdier.

Les: Får bistand fra Økokrim og Kripos i polititopp-saken

– Det sier seg selv at Økokrim har sitt spesialfelt innen økonomi, og det er derfor vi ber om hjelp fra dem, sa Liv Øyen som leder Spesialenhetens avdeling i Øst-Norge til NRK tirsdag.

Liv Øyen

FÅR BISTAND: Leder Liv Øyen i Spesialenhetens avdeling i Øst-Norge kunne tidligere denne uken fortelle at de har hentet inn hjelp fra både Økokrim og Kripos.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Hvorfor trenger dere hjelp?

– Vi har en siktelse for grov korrupsjon, og økonomi er da en del av etterforskningen, sa Øyen.

Sentralt i en slik etterforskning vil være forbruksanalyser der innkjøp og bruk settes opp mot kjente lovlige inntekter.

Spesialenheten vil på den måten se på sannsynligheten for om det er kommet inn ulovlige penger i den siktedes økonomi.

Eirik Jensen er beskyldt for korrupsjon, og en narkotikasiktet 47 år gammel mann påstår at han skal ha gitt polititoppen penger og varer mot bistand slik at han kunne innføre store mengder hasj til Norge.

Les: Forsvarer for narkosiktet: – Jensen hjalp min klient smugle hasj i en årrekke

Ifølge 47-åringen skal hasjinnførselen til Norge ha pågått i en årrekke.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med Spesialenheten fredag for en kommentar.

Fortsatt skuffet over fremdrift

Som forsvarer er Jens-Ove Hagen fortsatt ikke helt fornøyd med fremdriften i avhørene.

– Min klient fikk vite så godt som ingen ting mer om grunnlaget for siktelsen, selv om han gjentar et sterkt og klart ønske om å bli konfrontert med det de mener å ha mot han, sier Hagen.

Dette til tross for et flere timer langt avhør, og at han som forsvarer har gjort det veldig tydelig de ønkser mer informasjon.

Noe oppgitt forteller han at det ikke er kommet frem på langt nær så mye i avhørsrommet som i mediene.

– Nå vet snart alle andre enn han selv hva siktelsen er bygget på, hvis det som står i mediene stemmer, sier Hagen.

Forsvarer Jens-Ove Hagen har flere ganger på vegne av Eirik Jensen etterlyst at Spesialenheten må legge frem mer av grunnlaget for korrupsjonsbeskyldningene.

Blant annet har han ønsket at han får svare for det de mistenker slik at han kan sette i gang et skikkelig forsvar og bidra til å oppklare saken.

– Hvordan har han det?

– Han er mer og mer fortvilet over at han ikke får anledning til å møte konkrete beskyldninger mot han, svarer forsvareren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger