Forsvarer for narkosiktet: – Jensen hjalp min klient smugle hasj i en årrekke

Investoren som er siktet i en omfattende narkotikasak hevder via sin forsvarer at han over mange år har fått hjelp fra Eirik Jensen til hasjsmugling i bytte for penger rett i hånda for polititoppen. Jensens forsvarer kaller det uhyrlige påstander.

Eirik Jensen og Benedict de Vibe (innfelt)

STERKE PÅSTANDER: Advokat Benedict de Vibe som forsvarer en 47-år gammel narkotikasiktet mann kommer med svært sterke beskyldninger om hva politimannen Eirik Jensen skal ha gjort.

Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix, NRK

– De har truffet hverandre ved en del anledninger og de har også samarbeidet i forhold til innførsel av hasj til Norge, sier forsvarer Benedict de Vibe til NRK.

Han forsvarer en 47 år gammel mann som like før jul i fjor ble pågrepet av politiet med et millionbeløp som knyttes til narkotikavirksomhet.

Lysaker stasjon (mørkt bilde)

PENGEOVERLEVERING: Her ved Lysaker stasjon skal en mann i 40-årene i slutten av desember i fjor ha mottatt et større pengebeløp i kontanter. Pengene kobles av politiet til narkotika.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Like før mannen ble pågrepet skal han blitt spanet på av politiet mens han ved Lysaker stasjon mottok et svært stort pengebeløp i kontanter.

Ifølge forsvareren har de kjent hverandre i en årrekke, og kom første gang i kontakt i forbindelse med en straffesak der 47-åringen var involvert.

Nå går forsvareren til den narkotikasiktede åpent ut med kraftige påstander rundt korrupsjon fra polititoppen Eirik Jensen.

– I utgangspunktet hadde de et vennskapelig forhold. Så utviklet det seg til et mer forretningsmessig forhold der sammenhengen var innførsel av hasj til Norge, hevder mannens forsvarer Benedict de Vibe.

–Hvilken rolle har Eirik Jensen hatt til dette?
– Det er gjort mulig å innføre store mengder hasj gjennom samarbeidet de har hatt, forklarer advokaten.

Hevder Eirik Jensen har hatt vinning av saken

Etter det NRK kjenner til skal den siktede 47-åringen ha forklart i avhør at han ga store pengesummer direkte til Jensen i hånda.

– Vi snakker om personlige fordeler, og det har ikke gitt annet enn store ulemper for politiet i deres faglige arbeid. Man kan tenke seg at når en del i politiet mer eller mindre samarbeider med kriminelle om innførsel til Norge er det også stor fare for at det kan ødelegge etterforskning og straffesaker, påstår advokaten.

Mannen har i tiden etter at han ble pågrepet i narkotikasaken som rulles opp i Bærum erkjent befatning med de store kontantbeløpene og flere andre forhold, blant annet besittelse av 80–90 kg hasj.

I tillegg skal han i avhør ha hevdet å ha vært del av et større nettverk der han solgte hasjen videre til minst 7–8 andre personer.

Politiet beslagla store verdier fra mannen og hans bolig, og det kommer fram i rettsdokumenter at de fant pengebeløp i kontanter, biler og andre gjenstander av verdi.

Eirik Jensen og Knut Storberget i 2007

BETRODD: Eirik Jensen var svært betrodd som politimann og ressurs i kampen mot organisert kriminalitet. Da også som frontfigur for gjengprosjektet som var mye i media. Her fra en pressekonferanse sammen med daværende justisminister Knut Storberget i 2007.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Svært store mengder hasj

Eirik Jensen har i lang tid vært en veldig betrodd tjenestemann i norsk politi. Blant annet har han vært en sentral aktør i politiets arbeid mot organisert kriminalitet.

Jensen ledet politiets satsing mot gjengkriminalitet og MC-krim.

I tilknytning til dette arbeidet ble han også profilert utad i media da politiet satset på et eget gjengprosjekt i Oslo politidistrikt. I forbindelse med prosjektet har polititoppen blant annet møtte media på pressekonferanser sammen med justisministeren.

Nå hevder forsvareren til en narkotikasiktet 47 år gammel mann som sitter varetektsfengslet at Jensen har brutt lover, og dermed muliggjort kriminalitet med store mengder narkotika og penger.

– Det er snakk om veldig store mengder hasj over lang tid. Det har vært spekulert i flere tonn hasj og det er i hvert fall et betydelig antall kilo, og over den tiden det har pågått er det nok den største samlede innførselen til Norge, sier forsvarer Benedict de Vibe.

Nå i kveld sier Vibe til TV 2 at det skal dreie seg om innførsel av 20 tonn hasj til Norge.

Bare påstander?

Forsvareren til den 47 år gamle investoren avviser at mannen har vært informant for politiet, og med bakgrunn i det har gitt informasjon om andre kriminelle til Eirik Jensen.

– Hvorfor har din klient valgt å navngi politimannen i avhør?
– Har han sine grunner for det, og han har forklart om det til Spesialenheten, sier Benedict de Vibe

Les mer: Korrupsjonssiktet polititopp navngitt i avhør i narkotikasak

– Er dette kun påstander eller finnes det bevis for det som hevdes?
– Bevis er så mye. Det kan være forklaringer, men de har ikke noen verdi hvis de ikke underbygges av andre undersøkelser. Jeg regner med at Spesialenheten har gjort en del forsøk på å kontrollere det som har kommet frem i avhør for de har holdt på en god stund, svarer de Vibe.

Tirsdag ble Eirik Jensen varetektsfengslet i fire uker etter at Spesialenheten siktet ham for grov korrupsjon. Bakgrunn var at de fant skjellig grunn til mistanke om forhold innenfor denne straffebestemmelsen.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Spesialenheten om beskyldningene som nå kommer åpent fra den 47 år gamle investoren som er siktet i narkotikasaken i Bærum.

Spesialenheten sier de ikke kan si noe om bakgrunnen for saken eller nærmere innhold i etterforskingen på grunn av bevisforspillelsesfare, og viser til at fengslingen gikk for lukkede dører av samme årsak.

Politimannens forsvarer: – Uhyrlige påstander

Forsvarer Jens-Ove Hagen og Helle Kristin Gulseth fra Spesialenheten

REAGERER: Forsvarer Jens-Ove Hagen mener det er ulevelig for hans klient å ikke kunne ta til motmæle mot alle beskyldningene.

Foto: Simon Solheim / NRK

Konfrontert med de kraftige påstandene fra den siktede 47-åringen og hans forsvarer reagerer Jens-Ove Hagen sterkt.

– Slik påstander og insinuasjoner sees som helt uhyrlige av tjenestemannen, sier Hagen.

Han er forsvarer til Eirik Jensen og har i dag snakket med ham igjen.

Les også: – Han må få sjansen til å forsvare seg
Les også: Derfor identifiserte ikke NRK polititoppen

De avgjorde blant annet at de vil anke rettens kjennelse om fengsling i fire uker, og er tydelige på at polititoppen ønsker å bli avhørt for å imøtegå og tilbakevise beskyldninger.

– Så han benekter alt?
– Han benekter alt. Det er det ingen som helst tvil om, sier politimannens forsvarer.

Han forteller at er mer eller mindre helt ulevelig for en tjenestemann å sitte varetektsfengslet i en slik sak, og selv ikke kunne ta til motmæle.

– Jeg som forsvarer får heller ikke tatt til motmæle fordi jeg ikke kan gå inn i detaljer i saken, sier Hagen og viser til taushetsplikten han har om klausulerte dokumenter i saken

– Hvordan stiller din klient seg til disse påstandene?
– Han er ikke foreholdt slike påstander i det hele tatt. Så det kan ikke jeg kommentere, svarer Hagen.

– Naturlig kontakt med kriminelle

Samtidig bekrefter han at Eirik Jensen har kjent til den siktede 47-åringen, men at det var naturlig og en helt normal aktivitet han skulle ha gjennom jobben sin.

– Han bekrefter at de kjenner hverandre profesjonelt, og det er vel rimelig godt kjent i offentligheten at min klient har hatt en stilling der det er helt naturlig å ha kontakt med kriminelle, sier forsvareren.

Han viser til Eirik Jensens utstrakte arbeid i de kriminelle miljøene. Han var kjent for sin dialog-modell der han snakket også med de mest hardbarkede kriminelle.

Forsvareren mener det er viktig å gå mannens påstander etter i sømmene, og ha i bakhodet eventuelle agendaer.

– Skal han ha hatt noen personlig vinning fra dette forholdet?
– Nei, det anser jeg for helt utelukket. Det avviser han på det mest bestemte fordi han har forstått at det er insinuasjoner om det, svarer Hagen.

Ledelsen i Oslo politidistrikt vil ikke kommentere 47-åringens påstander om at den betrodde politimannen skal ha vært delaktig i innførsel av narkotika til Norge, men bekrefter formelle skritt etter siktelsen av Eirik Jensen.

– Jeg kan bekrefte at Eirik Jensen er suspendert, sier pressesjef Unni Grøndahl ved Oslo politidistrikt til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger