Hopp til innhold

Politiet mener Ludvigsen begikk overgrep før møte i regjeringsutvalg

I slutten av november i fjor var Svein Ludvigsen på et møte i det regjeringsoppnevnte Hagen-utvalget. På hotellrommet sitt i Oslo skal han ha seksuelt utnyttet en asylsøker, mener politiet.

TROMSØ 2018

TILTALT: Tidligere stortingsrepresentant (H), statsråd og fylkesmann i Troms Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre tidligere asylsøkere.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som fylkesmann i Troms til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge asylsøkere. Han sluttet i jobben i 2014.

For overgrepene som politiet mener har skjedd etter dette, er Ludvigsen tiltalt for å ha utnyttet mennesker i en særlig sårbar situasjon.

Ifølge tiltalen mot den tidligere Høyre-toppen, skjedde det siste overgrepet 26. november i fjor. Da var ikke Ludvigsen lenger fylkesmann, men hadde sittet fem måneder i Hagen-utvalget.

Utvalget var oppnevnt av regjeringen for å gi råd om oppgavene til de nye regionene i Norge, blant annet hvordan barnevernet skulle organiseres.

Ett av de siste møtene i utvalget var i Oslo 27. november klokken ti. Etter det NRK får opplyst, mener politiet at det siste overgrepet skjedde på Ludvigsens hotellrom i Oslo dagen før møtet.

– Jeg er ikke interessert i å kommentere spekulasjoner om hendelser dere knytter sammen, sier Ludvigsens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, til NRK.

Misbrukt i over seks år

Asylsøkeren som statsadvokaten mener ble misbrukt så sent som i fjor høst, skal ifølge tiltalen ha blitt utnyttet flere ganger siden 2011.

Ludvigsen, som var fylkesmann i Troms fra 2006 til 2014, skal ifølge tiltalen ha fortalt asylsøkeren at han hadde makt til å både gi og frata ham statsborgerskap. Det skal ha gjort at den unge mannen ikke turte å si ifra om det som skjedde.

Statsadvokaten beskriver den unge, enslige asylsøkeren som «særlig sårbar og ressurssvak», og mener Ludvigsen i dette tilfellet utnyttet den unge mannen ved «misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd».

Overgrepene mot mannen skal blant annet ha skjedd hjemme hos Ludvigsen, på fylkeshuset i Tromsø og på ulike hoteller i Oslo.

Til sammen er Ludvigsen tiltalt for overgrep mot tre ulike asylsøkere. Han nekter straffskyld.

– Han bestrider enhver seksuell kontakt med disse personene. Han har kjennskap til dem, og de har vært i kontakt med hverandre. Men dette er av en harmløs karakter, og ikke slik tiltalen beskriver, sier forsvarer Ulf E. Hansen.

– Var Ludvigsen sammen med en av de, ifølge tiltalen, fornærmede personene på denne reisen til Oslo 27. november i fjor?

– Det ser jeg ingen grunn til å kommentere overfor media, svarer Hansen.

Pågrepet før utvalget var ferdig

Professor Terje P. Hagen, som ledet Hagen-utvalget, sier han ikke var kjent med anklagene mot Svein Ludvigsen før saken ble omtalt i mediene.

3. januar ble Ludvigsen pågrepet av politiet. Da gjensto det bare ett møte før utvalget skulle legge frem sin innstilling i februar. Det ble derfor ikke aktuelt å erstatte Ludvigsen, ifølge utvalgslederen.

– Vi hadde ett møte i januar. Da meldte han forfall. Substansen i innstillingen var klar før jul, og alle konklusjoner var trukket på det tidspunktet, sier Hagen til NRK.

Departementet som opprettet utvalget ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger i denne saken.

– Nå er dette en sak for rettsvesenet, og departementet har ingen kommentar til saken, sier departementsråd Eivind Dale i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Høyre: Ikke funnet noe

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset sier de har snakket med mange personer etter at siktelsen ble kjent i januar.

– Høyre har ikke drevet etterforskning. Vi har bare snakket med veldig mange personer i partiet, som har hatt arbeidsforhold og samarbeidsforhold til Svein opp gjennom mange år, for å undersøke om noen har hatt kjennskap til hendelser som burde ledet til varslingssak, men det har vi ikke funnet, skriver Aarset til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ