Politiet mener Ludvigsen begikk overgrep før møte i regjeringsutvalg

I slutten av november i fjor var Svein Ludvigsen på et møte i det regjeringsoppnevnte Hagen-utvalget. På hotellrommet sitt i Oslo skal han ha seksuelt utnyttet en asylsøker, mener politiet.

TROMSØ 2018

TILTALT: Tidligere stortingsrepresentant (H), statsråd og fylkesmann i Troms Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre tidligere asylsøkere.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som fylkesmann i Troms til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge asylsøkere. Han sluttet i jobben i 2014.

For overgrepene som politiet mener har skjedd etter dette, er Ludvigsen tiltalt for å ha utnyttet mennesker i en særlig sårbar situasjon.

Ifølge tiltalen mot den tidligere Høyre-toppen, skjedde det siste overgrepet 26. november i fjor. Da var ikke Ludvigsen lenger fylkesmann, men hadde sittet fem måneder i Hagen-utvalget.

Utvalget var oppnevnt av regjeringen for å gi råd om oppgavene til de nye regionene i Norge, blant annet hvordan barnevernet skulle organiseres.

Ett av de siste møtene i utvalget var i Oslo 27. november klokken ti. Etter det NRK får opplyst, mener politiet at det siste overgrepet skjedde på Ludvigsens hotellrom i Oslo dagen før møtet.

– Jeg er ikke interessert i å kommentere spekulasjoner om hendelser dere knytter sammen, sier Ludvigsens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, til NRK.

Misbrukt i over seks år

Asylsøkeren som statsadvokaten mener ble misbrukt så sent som i fjor høst, skal ifølge tiltalen ha blitt utnyttet flere ganger siden 2011.

Ludvigsen, som var fylkesmann i Troms fra 2006 til 2014, skal ifølge tiltalen ha fortalt asylsøkeren at han hadde makt til å både gi og frata ham statsborgerskap. Det skal ha gjort at den unge mannen ikke turte å si ifra om det som skjedde.

Statsadvokaten beskriver den unge, enslige asylsøkeren som «særlig sårbar og ressurssvak», og mener Ludvigsen i dette tilfellet utnyttet den unge mannen ved «misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd».

Overgrepene mot mannen skal blant annet ha skjedd hjemme hos Ludvigsen, på fylkeshuset i Tromsø og på ulike hoteller i Oslo.

Til sammen er Ludvigsen tiltalt for overgrep mot tre ulike asylsøkere. Han nekter straffskyld.

– Han bestrider enhver seksuell kontakt med disse personene. Han har kjennskap til dem, og de har vært i kontakt med hverandre. Men dette er av en harmløs karakter, og ikke slik tiltalen beskriver, sier forsvarer Ulf E. Hansen.

– Var Ludvigsen sammen med en av de, ifølge tiltalen, fornærmede personene på denne reisen til Oslo 27. november i fjor?

– Det ser jeg ingen grunn til å kommentere overfor media, svarer Hansen.

Pågrepet før utvalget var ferdig

Professor Terje P. Hagen, som ledet Hagen-utvalget, sier han ikke var kjent med anklagene mot Svein Ludvigsen før saken ble omtalt i mediene.

3. januar ble Ludvigsen pågrepet av politiet. Da gjensto det bare ett møte før utvalget skulle legge frem sin innstilling i februar. Det ble derfor ikke aktuelt å erstatte Ludvigsen, ifølge utvalgslederen.

– Vi hadde ett møte i januar. Da meldte han forfall. Substansen i innstillingen var klar før jul, og alle konklusjoner var trukket på det tidspunktet, sier Hagen til NRK.

Departementet som opprettet utvalget ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger i denne saken.

– Nå er dette en sak for rettsvesenet, og departementet har ingen kommentar til saken, sier departementsråd Eivind Dale i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Høyre: Ikke funnet noe

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset sier de har snakket med mange personer etter at siktelsen ble kjent i januar.

– Høyre har ikke drevet etterforskning. Vi har bare snakket med veldig mange personer i partiet, som har hatt arbeidsforhold og samarbeidsforhold til Svein opp gjennom mange år, for å undersøke om noen har hatt kjennskap til hendelser som burde ledet til varslingssak, men det har vi ikke funnet, skriver Aarset til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger