– Det er det jeg har trodd hele tiden

Flere av de pårørende er overrasket over at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig. For Utøya-overlevende Jørgen Bikset ble det bare en bekreftelse på det han hele tiden har trodd.

Jørgen Bikset

Jørgen Bikset sammen med moren da han landet i Bodø få dager etter terrorangrepet på Utøya.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Jørgen Bikset fra Nordland AUF kom fra Utøya med livet i behold.

Han ble verken glad eller lei seg da det i dag ble klart at terror-siktede Anders Behring Brevik har diagnosen paranoid schizofreni. Breivik er dermed strafferettslig utilregnelig, og kan ikke dømmes til vanlig fengsel.

Det rapporten viser er at han befinner seg i en parallell verden. Det er det jeg har trodd hele tiden - at han ikke er til stede i den verden jeg lever i, sier Bikset til NRK.no.

Dersom retten tar de sakkyndige sin konklusjon om utilregnelighet til følge, vil han bli overført til tvunget psykisk helsevern for behandling på en psykiatrisk institusjon.

Bikset er sikker på at Breivik blir holdt unna samfunnet uansett hva som skjer.

– Jeg velger å tro at han blir holdt unna samfunnet, så lenge han er en fare for andre. I mitt hode vil han alltid være en fare for samfunnet, sier han.

– Overraskende, men grundig

Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann hadde nok ønsket seg en annen konklusjon.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Trond Henry Blattmann mistet sønnen sin på Utøya. Blattman, som også er leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, er fornøyd med at det er gjort et grundig arbeid med å vurdere helsetilstanden til den terrorsiktede.

Men rapportens konklusjon kom overraskende.

– Noen av oss hadde nok ønsket en annen konklusjon, men vi hører hva de har lagt til grunn for å komme til den konklusjonen. Dette er en mann som ligger langt på siden av den verden som vi kjenner, sier Blattmann til NRK.

– Vil det være verre for dere som pårørende å tenke at han ikke kan bli satt bak lås og slå for de handlingene han har gjort?

– Vi tenker at tvungen psykisk helsevern er i prinsippet det samme som å sitte bak lås og slå. De sakkyndige poengterte veldig sterkt at samfunnets behov for beskyttelse mot denne mannen åpenbart er til stede, og slik sett vil han bli behandlet under strenge sikkerhetsforhold, sier Blattmann.

– Viktigst at han aldri slipper ut

Jaran Berg

Jaran Berg er overrasket over de sakkyndiges vurdering.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

AUF-er Jaran Berg, som også var på Utøya 22. juli, var ikke forberedt på de sakkyndiges reaksjon - han hadde trodd at de skulle konkludere annerledes.

– Det var overraskende. Jeg hadde trodd de skulle konkludere med at han var strafferettslig tilregnelig, sier Berg til NRK.no.

Det viktigste for Berg er at Anders Behring Breivik aldri slipper ut.

– Og det er uansett ingenting som tilsier at det vil skje, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger