Hopp til innhold

– Det er det jeg har trodd hele tiden

Utøya-overlevende Jørgen Bikset i Nordland AUF er ikke overrasket over at Anders Behring Breivik ble erklært strafferettslig utilregnelig.

Jørgen Bikset

Jørgen Bikset sammen med moren da han landet i Bodø få dager etter terrorangrepet på Utøya.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det rapporten viser er at han befinner seg i en parallell verden. Det er det jeg har trodd hele tiden – at han ikke er til stede i den verden jeg lever i, sier Bikset til NRK.no.

– Men jeg reagerte egentlig ikke på noen spesiell måte da jeg hørte det. Jeg var forberedt på begge utfall.

I dag konkluderte de psykiatrisk sakkyndige med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni. De er helt klare på at han var psykotisk da han utførte terrorhandlingene.

Psykotisk

Ifølge konklusjonen var Breivik psykotisk på tiden da handlingene skjedde, og Breivik var også psykotisk under observasjonen som de sakkyndige har foretatt av ham.

– Konklusjonen er at Anders Behring Breivik er utilregnelig. For å belyse konklusjonen noe, synes vi det er naturlig å fremheve at de sakkyndige beskriver en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, hvor alle hans handlinger og tanker styres av disse vrangforestillingene, sa statsadvokat Svein Holden.

Video Her offentliggjøres ABB-rapporten

Her offentliggjøres ABB-rapporten

Psykiater overrasket

Overlege ved Nordland psykiatriske sykehus, Knut Kjerpeseth, sier han er overrasket over diagnosen Behring Breivik har fått.

Med paranoid schizofreni har man ofte et omfattende funksjonstap. Behring Breivik har jo aldri vært behandlet. Han burde ha vært dårligere, mener Kjerpeseth.

Nordlands psykiatriske sykehus i Bodø åpnet i fjor vinter ett av Norges mest moderne avdelinger for personer dømt til tvungen psykiatrisk helsevern.

Men Anders Behring Breivik havner trolig på Dikemark i Asker. Overlege Kjerpeseth mener det ikke blir lett for sine kolleger i sør å noen gang kunne sette 32 åringen fri.

– Hvis han fortsetter med sine trusler og ideer, så blir det vanskelig å frisette en slik person, sier Kjerpeseth til NRK.no.

– Han vil alltid være en fare

Dersom retten tar de sakkyndige sin konklusjon om utilregnelighet til følge, vil han bli overført til tvunget psykisk helsevern for behandling på en psykiatrisk institusjon.

Jørgen Bikset, som selv var på Utøya 22. juli er sikker på at Breivik blir holdt unna samfunnet uansett hva som skjer.

– Jeg velger å tro at han blir holdt unna samfunnet, så lenge han er en fare for andre. I mitt hodet vil han alltid være en fare for samfunnet, sier han.

– Spiller ingen rolle

Han får støtte av leder i Nordland AUF, Dag André Andersen.

– Samfunnet vil bli beskyttet – han vil bli satt bak lås og slå uansett, sier han.

Han bruker lite energi på å tenke på hvorvidt Breivik var tilregnelig eller ikke.

– Personlig har ikke det noen betydning, fordi den norske rettsstaten har en god måte å håndtere dette på, sier han.

– Alle skal behandles likt

Jørgen Bikset synes det uansett er viktig at Breivik får en rettferdig rettssak.

– Alle skal behandles likt. Vi har vedtatt lover som skal følges, alle saker skal behandles på samme måte og under samme forutsetninger i det samme systemet, sier han.

Video AUF-erne Helene Kaltenborn og Jørgen Bikset skal tilbake til Utøya

AUF-erne Helene Kaltenborn og Jørgen Bikset skal tilbake til Utøya