Hopp til innhold

- Overraskende, men grundig vurdering

Lederen av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Trond Henry Blattmann fra Kristiansand, er fornøyd med at det er gjort et grundig arbeid med å vurdere helsetilstanden til terrorsiktede Anders Behring Breivik, men tror flere hadde ønsket seg en annen konklusjon.

Trond Blattmann

Leder av den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, sier mange pårørende nok hadde sett for seg at den terrorsiktede hadde blitt vurdert som tilregnelig.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Vi tar konklusjonen til etterretning, Det er tydelig at det er gjennomført et grundig arbeid i forhold til å vurdere gjerningsmannen. Noen av oss hadde nok ønsket en annen konklusjon, men vi hører hva de har lagt til grunn for å komme til den konklusjonen, at dette er en mann som ligger langt på siden av den verden som vi kjenner, sier Blattmann til NRK.

De sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni, og er strafferettslig utilregnelig.

De mener denne diagnosen over tid har endret Breivik og i rapporten, som ble lagt frem i dag, skriver de sakkyndige at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og de mener alle hans tanker er styrt av dette.

De sier Breivik har bisarre og grandiose vrangforestillinger, der Breivik selv mener seg utvalgt til å lede hvem som skal leve, og hvem som skal dø.

Han ser seg også som utvalgt til å lede folket.

Enstemmig vurdering

Breivik-rapporten

De sakkyndiges rapport om Breiviks psykiske helse og utilregnelighet ble lagt frem i dag.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

Blattmann er glad for at vurderingen fra de sakkyndige er enstemmig.

De sakkyndige mener at Behring Breivik ikke var tilregnelig da han utførte terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

– Noen av oss hadde tenkt at siden han hadde planlagt dette så lenge, så ville graden av tilregnelighet være stor. Så i så måte er det litt overraskende. Men jeg vil ikke spekulere i det. Jeg opplever at de har gjort en grundig jobb. Dette er en stor rapport med mange vurderinger, og det er godt at disse vurderingene er enstemmige, sier Blattmann.

– Vil det være verre for dere som pårørende å tenke at han ikke kan bli satt bak lås og slå for de handlingene han har gjort?

– Vi tenker at tvungen psykisk helsevern er i prinsippet det samme som å sitte bak lås og slå. De sakkyndige poengterte veldig sterkt at samfunnets behov for beskyttelse mot denne mannen åpenbart er til stede, og slik sett vil han bli behandlet under strenge sikkerhetsforhold, sier Blattmann.

Vurderes hvert tredje år

Men Trond Henry Blattmann frykter det mediesirkuset som kan oppstå når Behring Breivik skal vurderes på nytt hvert tredje år, slik reglene for tvungen psykisk helsevern er.

– Tvungen psykisk helsevern skal vurderes hvert tredje år, og all den publisiteten og det "sirkuset" det kommer til å bli hvert tredje år, vil bli en ytterligere belastning for etterlatte og pårørende. Men vi forholder oss til de sakkyndiges konklusjon, sier han.

De sakkyndiges rapport er ikke offentlig, men vil bli offentliggjort når rettssaken starter i april neste år.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %