Hopp til innhold

Støre etter skogstur med MDG: – Ikke aktuelt med regjeringssamarbeid

Jonas Gahr Støre er klar på at han ikke vil ha med MDG i regjering. Men Støre er en mann som lytter, sier Bastholm.

Støre og Bastholm etter skogturen

I MARKA: Et stort pressekorps møtte Støre og Bastholm etter en skogstur i Oslomarka.

Foto: Cicilie Andersen / NRK

– Vi har hatt en fin og rolig tur, snakket gjennom valg, litt om hvordan det var, valgresultatet, viktige saker framover, sier Støre etter skogturen med MDG-leder Une Bastholm er ved veis ende.

De to møttes tidligere i dag utenfor Ap-lederens hjem, for å gå en tur i Nordmarka. Støre sier det var viktig for han å si at mye av det MDGs velgere er opptatt av er også Ap opptatt av.

– Så er ikke regjeringssamarbeid et aktuelt prosjekt men vi vil ha kontakt fremover, sier Støre.

Han avviser at han er blitt lovet støtte i Stortinget framover, og sier han heller ikke har bedt om det.

– Jeg ønsker å fortsette med at vi snakker sammen, at måten vi ser politikken på dette området skal vi ha kontakt om, sier Støre.

– Vil dere ha noen form for parlamentarisk samarbeid?

– For en regjering har vi pekt på Sp og SV, men det er også noe som heter en politisk forståelse mellom partier, og der ønsker vi å ha kontakt, sier Støre.

Siden han ble erklært valgets vinner natt til tirsdag, har han møtt samtlige partiledere på venstresiden.

Bastholm: Stilte ikke krav

Først fikk Sps Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad komme på middag hos Støre på Ris i Oslo. Deretter fulgte frokost med Audun Lysbakken, og møte med Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Støre sier han har opplevd at alle han har snakket med i siste dags middager, frokoster og skogsturer, har vært ærlige.

Bastholm sier på turen snakket mye om politikk, og trekker fram at partiene har mye samarbeid sammen lokalt. Hun sier hun ikke har stilt krav til Støre på skogsturen.

– Jonas er en mann som lytter, så jeg har fått sagt mye av det jeg tror Norges nye regjering må sette fokus på, sånn at vi også har med oss ungdommene, sier Bastholm.

Støre får også spørsmål om de høye strømprisene.

– Vi var inne på at det er et stort tema som berører alle mennesker. Det er ett av de store spørsmålene som vi må diskutere framover, sier Støre.

Han påpeker at lave strømpriser ikke er et politisk tema, men at høye strømpriser er det.

– Med god grunn, sier Støre. Sine tanker om strømprisene ønsker han ikke å dele.

Hatt møter med flere partiledere

Mens Sp-leder Vedum ble invitert på norsk bondekost hjemme hos Støre, hadde Ap-lederen med seg epler til MDG-leder Bastholm.

– Nå gleder jeg meg til å ha en hyggelig prat med ham. Vi er blitt enige om å gå en tur, vi er glade i marka begge to, sa Bastholm før turen.

– Jeg vet Une er glad i å gå i skogen og det er jeg også, så det er et godt utgangspunkt, supplerte Støre.

Ap trenger ikke MDGs stemmer i Stortinget for et regjeringsflertall. Støre har gjort det klart at det er SV og Senterpartiet han vil ha med i en regjering. Bastholm sier hun tenker det uansett er nyttig å ha gode samtaler nå.

– For meg er det viktig å få frem at det har vært et valg hvor mange har stemt for klimahandling. Det er noe jeg og Jonas bør følge opp i hans regjeringsprosjekt, mener jeg. Så får vi se hva som blir min rolle, sa MDG-lederen.

Hvordan skal dere nå gjøre dere relevante for Arbeiderpartiet?

– Det får vi se, det er en av tingene jeg er spent på. Vi kommer uansett til å være en tydelig opposisjon på miljø og klima.

– Hva er det viktigste budskapet du har med til Jonas?

– At barn og unge trenger at vi handler for klimaet nå.

MDGs Une Bastholm på skogstur med Støre

KLIMABUDSKAP: At barn og unge trenger at vi handler for klimaet nå, var Bastholms viktigste budskap til Støre før turen i marka.

Foto: Cicilie Andersen / NRK

– Rødt: Fullt mulig med gjennomslag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa tidligere på fredag at han ikke bryr seg om det blir en regjering med kun Ap og Sp, eller om SV også blir med – så lenge Rødt får gjennomslag.

Bjørnar Moxnes nærfoto. Bildet viser midten av pannen hans til nedenfor haken. Han har tett, brunt skjegg som når opp til hårfestet på sidene. Hun ser til venstre og har deler av en mikrofon foran ansiktet.

FORVENTER Å BLI HØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener de tre rødgrønne partiet vil tjene på å gi Rødt noen seire.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Jeg håper først og fremst på en regjering som velger å samarbeide med oss og som tar på alvor at vi har 140.000 velgere bak oss. Om det blir en regjering med to eller tre partier får nesten de finne ut av selv, sa Moxnes under Politisk Kvarter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, hadde i går samtaler med flere av partitoppene på rødgrønn side.

– Jeg tror det er fullt mulig å få gjennomslag for profittfri velferd, for en tannhelsereform, også med en mindretallsregjering der man har en kraft til venstre for dem i Stortinget med SV, Rødt og MDG. Og jeg tror det er mulig å få til det samme med en regjering der SV er med, sa Moxnes.

Regjeringsalternativer

Flere enn 84 gir flertall

Ap og SV ønsker en slik flertallsregjering

Senterpartiets ønskeregjering. Trenger støtte på Stortinget fra andre partier.

Hvis partiene ikke blir enige om et regjeringssamarbeid, er en mulighet at det største partiet Ap danner regjering alene.

En mulighet kan være Ap-regjering uten Sp med ett eller flere av de mindre partiene. Men Ap har sagt de ikke vil regjere med MDG. Og R vil egentlig ikke sitte i regjering.

En flertallsregjering er en regjering sammensatt av partier som til sammen har minst 85 stortingsrepresentanter – altså flertall på Stortinget. I en mindretallsregjering har ikke regjeringspartiene flertall på Stortinget alene, men er avhengig av at andre partier på Stortinget støtter regjeringen.

Rent matematisk er ikke Ap avhengige av Rødts støtte i Stortinget for å danne flertall. Det holder at Ap, SV og Sp står sammen.

Moxnes mener likevel det er i Støres interesse å ikke smelle igjen døra for Rødt:

– Han ønsker å bygge et flertall som kan holde over tid, kanskje over mer enn ett valg, og han kan bli avhengig av Rødt ved neste korsvei, sier Moxnes.

AKTUELT NÅ