Hopp til innhold

Støre: – For tidlig å konkludere om regjering

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er for tidlig å konkludere om det blir mulig å danne regjering med både Senterpartiet og SV.

Audun Lysbakken til samtaler hos Jonas Gahr Støre

PÅ TRAPPA: Jonas Gahr Støre tar imot Audun Lysbakken på trappa hjemme før regjeringssonderinger.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Torsdag ettermiddag hadde Støre gjort unna de innledende samtalene med Senterpartiet og SV. Onsdag kveld var Sp-toppene Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad på middagsbesøk.

Torsdag kom SV-leder Audun Lysbakken til kaffe og hjemmelaget syltetøy. Støre sier det har vært gode samtaler, men for tidlig å si om drømmeregjeringen med både Senterpartiet og SV er innen rekkevidde.

– Jeg konkluderer ikke med det nå. Jeg synes det er riktig overfor de to at vi gjør dette grundig. At vi prater sammen og gjør det i riktig rekkefølge. Det er viktig å ta det store mandatet velgerne har gitt på alvor. Så skal vi konkludere senere.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Støre skal nå møte Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Stortinget torsdag ettermiddag, og MDG-leder Une Bastholm fredag.

– Nå skal jeg ta en prat også med Rødt og MDG. Med et litt annet perspektiv, som jeg har sagt tidligere.

Klare til forhandlinger

SV-leder Audun Lysbakken karakteriserte møtet med Støre som trivelig og konstruktivt da han møtte pressen etterpå.

Han sier det er naturlig at de tre partiene snakker sammen.

– Vi mener valgresultatet tilsier at de som har flertall snakker sammen. Men nå har vi lave skuldre. Vi har greit med tid, sier Lysbakken.

Samtidig går ikke SV i regjering for enhver pris.

– Vi må selvfølgelig ha resultater, sier Lysbakken, og understreker at for dem er det viktigste å få et grønt skifte og få ned forskjellene i Norge.

Jonas Gahr Støre i vinduet, venter på Audun Lysbakken.
Audun Lysbakken til samtaler hos Jonas Gahr Støre
Audun Lysbakken til samtaler hos Jonas Gahr Støre
Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK
Audun Lysbakken til samtaler hos Jonas Gahr Støre
Audun Lysbakken til samtaler hos Jonas Gahr Støre

Les også: Kampen om regjeringsmakt – her står slagene på rødgrønn side

Og skulle det bli en avtale mellom de tre partiene, må forhandlingsresultatet gjennom en uravstemning i SV før partiet kan gi grønt lys for samarbeid.

– Uravstemning er et landsmøtevedtak, så det er ikke noe jeg kan velge å se bort fra. Men jeg tror heller ikke det er det som vil være bøygen. Det som er krevende er å bli enige om politikken, sier Lysbakken.

Vedum: – Politisk skifte viktigst

Sp-leder Vedum møtte torsdag formiddag sentralstyret for å snakke om valget og veien framover.

– Jeg har fått de fullmaktene jeg trenger for å gå videre for å gjennomføre den politikken vi har gått til valg på, sier Vedum etter møtet.

Han sier de skal bruke dagene framover, og bruke den tiden de trenger for å finne løsningene de mener er best.

Utenfor Jonas Gahr Støre. Vedum, Tajik på besøk hos Støre

BLIDE: Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad forlot Støres bolig i 20.30-tiden onsdag.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Når det gjelder hvilke partier som skal være med i en regjering, sier Vedum at en regjering med to partier fortsatt er deres plan A.

– Vi har vært klare på det viktigste er å skifte ut dagens regjering og få en ny politisk kurs. Det beste alternativet til det er en regjering med Senterpartiet og Ap. Og så har vi diskutert hvilke politiske gjennomslag vi skal ha. Det er særdeles viktig når vi har fått en så mye tyngre representasjon på Stortinget å få mest mulig politisk gjennomslag.

Har du fått ta til å starte sonderinger med SV?

– Jeg har de fullmaktene som jeg trenger, og hadde samtaler med Jonas i går, og kommer til å ha løpende dialog med han også framover.

Regjeringsalternativer

Flere enn 84 gir flertall

Ap og SV ønsker en slik flertallsregjering

Senterpartiets ønskeregjering. Trenger støtte på Stortinget fra andre partier.

Hvis partiene ikke blir enige om et regjeringssamarbeid, er en mulighet at det største partiet Ap danner regjering alene.

En mulighet kan være Ap-regjering uten Sp med ett eller flere av de mindre partiene. Men Ap har sagt de ikke vil regjere med MDG. Og R vil egentlig ikke sitte i regjering.

En flertallsregjering er en regjering sammensatt av partier som til sammen har minst 85 stortingsrepresentanter – altså flertall på Stortinget. I en mindretallsregjering har ikke regjeringspartiene flertall på Stortinget alene, men er avhengig av at andre partier på Stortinget støtter regjeringen.

Vil ha gjennomslag

Han ville ikke si om Senterpartiet kan sitte i regjering med SV, men understreker at det blir viktig at de får betydelig politisk gjennomslag når forhandlingene etter hvert starter.

– Takket være vår vekst blir det nå regjeringsskifte. Arbeiderpartiet og SV har i sum gått ned sammenlignet med 2013, vi har gått fram med 18 mandater. Hele grunnlaget for at det blir regjeringsskifte er vår vekst, og da skal vi selvfølgelig forvalte det ansvaret vi har fått fra over 400.000 velgere å få politisk gjennomslag, sier Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum etter møte med sentralstyret.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det er takket være Senterpartiets framgang at det nå blir regjeringsskifte. Han krever derfor betydelig politiske gjennomslag i den nye regjeringen.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Forrige gang SV og Sp regjerte sammen med Ap var de partiene langt likere i størrelse. SV var faktisk litt større en Senterpartiet da de dannet den rødgrønne regjeringen i 2005.

Bildet ser ganske annerledes ut i år. Senterpartiet ligger nemlig 5,8 prosentpoeng, et lite hestehode, foran SV i oppslutning. Dermed er maktbalansen i en eventuell ny regjering mer sentrumsnær enn sist.

Bli med hjem til Jonas Gahr Støre:

Aps Jonas Gahr Støre baker kake, forteller om da han var rottefanger, og hvorfor han bader naken.

Aps Jonas Gahr Støre baker kake, forteller om da han var rottefanger, og hvorfor han bader naken.

 
Flere enn 84 gir flertall

LES OGSÅ:

AKTUELT NÅ