Hopp til innhold

Støre etter nytt Ap-fall: – Det smerter

Høyre er landets største parti i kommunevalget. For første gang på nesten 100 år er ikke Arbeiderpartiet størst i et valg.

Hver stemme teller! Ingerid Stenvold og Ingunn Solheim inviterer til en spennende festkveld med gjester, analyse og resultater fra hele landet.

Hver stemme teller! Ingerid Stenvold og Ingunn Solheim inviterer til en spennende festkveld med gjester, analyse og resultater fra hele landet.

– Vårt mål ved dette valget var å vinne og gjenvinne flest mulig ordførere, byrådsledere over hele landet. Søke makt og innflytelse for våre verdier, for de vi representerer. Vi visste det ville bli en tøff oppgave, og det har blitt en tøff oppgave, sa Støre.

Han talte til partifellene på Folkets Hus ved 23.15-tiden i kveld.

– Ap går tilbake, noen steder ganske mye. Det er ikke godt nok. Ambisjonene er større, vårt mål er selvfølgelig å være landets største parti. Enig? spurte partilederen, og fikk applaus fra salen som svar.

– Jeg kan love dere og alle andre som følger norsk politikk at vi skal gjøre alt vi kan for å bli størst igjen om to år, fastslo han.

Høyre var største parti i valget i 1924, men siden har Ap alltid vært størst – fram til i år. Det viser NRKs egen prognose for valget.

– Det smerter, vit det, sier Støre om resultatene fra talerstolen.

Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023. Valgvake for Høyre.

GLEDE: Høyre-leder Erna Solberg ser på de første valgprognosene sammen med Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen, sin venninne Marianne Røiseland, stabssjef Jenny Clemet von Tetzschner og datteren Ingrid S. Finnes. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre / NTB

Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen / Høyre / NTB

Jubelen sto i taket da Høyre-leder Erna Solberg møtte partifellene på Høyres hus ved 23.30-tiden i kveld.

– I dag har en 99 år lang tradisjon blitt brutt. For første gang siden 1924 heter landets største parti Høyre, sa den mangeårige tidligere statsministeren.

Høyre får støtte fra 25,6 prosent av velgerne, ifølge NRKs prognose. Det er en fremgang på vel 5 prosentpoeng sammenlignet med 2019.

Oppslutning i hele landet

Type valg

Støre: – Det smerter

Arbeiderpartiet får i år støtte fra 21,4 prosent av velgerne, ifølge prognosen. Dermed faller partiet 3,5 prosentpoeng fra valget for fire år siden.

Flere steder ser Ap nå ut til å miste makten. I Sarpsborg kan høstens valg gjøre slutt på 110 år med Ap-styre.

Også i Lillestrøm kan det gå mot skifte fra rødt til blått. Der har Ap hatt ordføreren i 112 år.

– Vi lå veldig lavt i vinter, betydelig under det som kommer til å bli resultatet i dag. Vi fortsatte å ligge lavt gjennom våren og tidlig på sommeren. Så utgangspunktet for valgkampen var krevende. Derfor er det imponerende å se hvor samlet dette laget har stått, sa Støre i sin tale.

– Det har noe å si når vi skal gå videre i morgen. Vvi har løftet oss gjennom denne valgkampen. Vi går samlet sett tilbake. Det smerter, vit det. Men sånn er demokratiet, og det er alltid mulig å si, vi kommer tilbake på de stedene. Så vil jeg i kveld gratulere Høyre med et godt valg, forklarte Støre videre.

Thorbjørn Berntsen på Aps valgvake på Lillestrøm

Thorbjørn Berntsen på Aps valgvake på Lillestrøm

Tung valgvake hos Ap i Kristiansund

Tung valgvake hos Ap i Kristiansund

Valgvake AP Tromsø

Ap-ordfører Gunnar Wilhelmsen i Tromsø håper å bli sittende

Foto: Simen WIngstad / NRK
Ingrid Tønseth Lillehammer Ap

Ingrid Tønseth er sjettekandidat for Innlandet Ap

Foto: ANNE JO LEXANDER / NRK
Emil Raaen og Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet jubler av måling

Emil Raaen og Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet jubler av måling i Trøndelag.

Foto: Bjarte Johannesen / Bjarte Johannesen
En fattet gjeng i Arbeiderpartiet i Ålesund etter prognose

En fattet gjeng i Arbeiderpartiet i Ålesund etter prognose

Ordførerkandidat i Kautokeino Arbeiderparti, Johan Vasara, venter spent på valgresultater.

Ordførerkandidat i Kautokeino Arbeiderparti Johan Vasara.

Foto: Nils John Porsanger / NRK
Ap i Årdal

God stemning på Ap-valgvake i Årdal hvor partiet har hatt makta i 60 år.

Støre varslet et tydeligere Ap.

– Der vi ikke har gode nok svar, skal vi selvsagt utvikle ny politikk. Der vi ikke er tydelige nok, skal vi bli tydeligere. Vi skal i gang med en bred programprosess som skal mobilisere folk over hele landet, vi skal sette nye mål for Norge, sa partilederen.

Til tross for kraftig tilbakegang var Ap størst også i kommune- og fylkestingsvalget for fire år siden. Da fikk partiet støtte fra 24,8 prosent av velgerne. 20,1 prosent stemte på Høyre i 2019.

– De foreløpige resultatene er et klart signal til Ap, mener tidligere Ap-nestleder Trond Giske, som nå leder Aps største lokallag Nidaros Sosialdemokratisk Forum.

– Det må være et veldig klart signal om at kursen må endres, og at vi må vinne ny tillit hos befolkningen, sier han til Dagens Næringsliv.

– Når velgerne gir oss et sånt resultat, er det vi som må forandre oss. Vi får ikke byttet ut folket.

Jubel på Høyres valgvake i Bergen, hvor byrådslederkandidat Christine Meyer var.

Høyrevind i storbyer

I flere av de største byene er det svært jevnt, men Høyre har uansett gjort et godt valg, viser NRKs prognoser.

  • Det blir rødgrønt flertall i Trondheim, ifølge NRKs prognose. Samtidig er Høyre, med 29,2 prosent av stemmene, Trondheims største parti.
  • Høyre tar makten i hovedstaden, med 31 mandater til høyresiden. Tross 27 mandater til venstresiden ligger Oslo Ap an til å gjøre sitt dårligste valg siden før andre verdenskrig, med 18,5 prosent av stemmene i byen.
  • I Norges nest største by har ingen av blokkene nok stemmer til å danne flertall i bystyret. I Bergen ligger Høyre an til å bli det langt største partiet med 26,4 prosent av stemmene. Ap får 18,4 prosent oppslutning også her.
Line Spiten, ordførerkandidat for Høyre i Kongsberg.

Line Spiten er ordførerkandidat for Høyre på Kongsberg. Hun ligger an til å ta over makta fra Senterpartiet.

Foto: Christine Breivik Øen / NRK
Anne Lindboe og Eirik Lae Solberg ligger an til å ta over makta i Oslo.

Anne Lindboe og Eirik Lae Solberg ligger an til å ta over makta i Oslo.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK
Nina Dons-Hansen Harstad høyre ordførerkandidat

Nina Dons-Hansen er Harstad Høyres ordførerkandidat

Birgitte Gulla Løken og Larvik Høyre opplever fremgang

Birgitte Gulla Løken og Larvik Høyre opplever fremgang

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK
Jubel på Høyres valgvake i Lillestrøm

Jubel på Høyres valgvake i Lillestrøm

Gaute Grøtta Grav

Gaute Grøtta Grav stilte som ordførerkandidat i Rauma, men ble slått av SV

Oslo Høyre

Jubel da det ble klart at det går mot nytt Høyre-styre i Oslo

Frp fram – Sp tilbake

Ifølge NRKs prognose er Fremskrittspartiet med vel 11,3 prosents støtte fra velgerne landets tredje største parti. Det er en solid fremgang siden 2019-valget.

– Dette er bare starten, nå skal vi bare stå på videre, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug da hun talte til partifellene ved 22.50-tiden.

– Nå har vi greid å snu trenden. Dette er det første valget siden 2011 der vi går frem. Dette er starten på en oppbygging som skal videre.

Senterpartiet får støtte fra 8,4 prosent av velgerne. Det er en kraftig tilbakegang fra 2019, men da gjorde partiet sitt beste kommunevalg noen gang med 14,4 prosents oppslutning.

Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023. Valgvake for Senterpartiet

AMBISJONER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum talte til partifellene i kveld.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi er ikke fornøyd med valget i dag, for vi skal gjøre det bedre, vi har større ambisjoner. Men vi vet at dette er på linje med det som vi før kalte våre beste valg, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum på talerstolen på Senterpartiets valgvake.

– Det har vært litt av en valgkamp. Det har blåst skikkelig og vært skiftende vær underveis. Og når vi sammenligner med 2019, så er det litt varierende stemning. Men vi må huske at det er blant de betre valgene vi har hatt siden 1995, sa han.

For fire år siden gjorde Sp et supervalg i Nord-Norge. Denne gangen er det tyngre.

– Vi er spente på hvordan det skal gå i Nord-Norge også. Det er foreløpig prognoser, og opptellingen pågår. Senterpartister er veldig glade i å stemme på valgdagen, så vi håper dette skal gå bra, også i Nord-Norge, svarer Tvinnereim.

SV-fremgang

SV får støtte fra 7 prosent av velgerne, en liten fremgang sammenlignet med 2019. SV-leder Kirsti Bergstø talte til partifellene rundt klokken 22.15. Mye er fortsatt uklart, var hennes budskap.

– Men det er noen ting vi vet. Vi vet at vi jevnt over går opp. Vi gjør gode valg, bedre enn sist. Vi ligger an til å gjøre vårt beste lokalvalg på 20 år, sier Bergstø.

– Så ser vi også at partiene rundt oss går tilbake. Det er jo veldig leit og bekymringsfullt. Men det viser at når høyrevinden blåser som verst, så står vi sterkt. Vi står faktisk bergstøtt.

Les også Dette betyr tala klokka 21 i kveld

Kommune og fylkestingvalg 2019.

Sperregrensen

NRKs prognose viser at Venstre klarer sperregrensen med god margin og får omkring 5,1 prosent av stemmene.

Men Rødt, KrF og MDG vaket gjennom valgkvelden alle rundt sperregrensen. Ved midnatt var bildet dette, ifølge NRKs prognose:

  • Rødt lå an til å få 3,5 prosent av stemmene.
  • KrF er akkurat på sperregrensen, med 4 prosent av stemmene.
  • MDG karet seg over sperregrensen, med 4,3 prosent av stemmene.

For ordens skyld: Sperregrensen betyr isolert sett ingenting i et kommunevalg, men er svært avgjørende i stortingsvalg. Neste stortingsvalg er om to år.

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen sier i sin tale til partifellene på valgkvelden at Rødt er vant til å drive valgkamp i motvind.

– Vi har vært ute en vinternatt før, sier hun.

– Når Høyre for første gang på hundre år blir størst i Norge, da har vi en viktig jobb å gjøre.

For det ferske partiet Industri- og næringspartiet (INP) går det mot brakvalg.

Særlig på Vestlandet fosser protestpartiet frem. INP ligger an til å få over 10 prosent i 19 kommuner i Norge. På Vanylven på Sunnmøre er partiet størst, med 19 prosent av stemmene.

Dagens valg er et kommune- og fylkestingsvalg. Det betyr at det i dagene og kanskje ukene etter valget blir forhandlinger om hvem som skal få ordførermakt og de mektigste posisjonene i landets 356 kommuner.

Hele 27,8 prosent av de med stemmerett i Norge, har forhåndsstemt i år. Det er ny rekord.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

AKTUELT NÅ