Hopp til innhold

Mæland holder hemmelig SMS-er til venninne hun gav topp-verv

Næringsministeren var etter det NRK erfarer ikke interessert i andre kandidater da Widvey ble Statkraft-topp. Tok saksbehandlingen personlig i SMS-er hun nå har hemmelig-stemplet.

Mæland

TASTET I VEI: Næringsminister Monica Mæland (H) saksbehandlet utnevnelsen av Statkrafts nye styreleder i tekstmeldinger hun nå har hemmeligstemplet.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Allerede da Thorhild Widvey (H) måtte gå av som kulturminister i desember, tok næringsminister og venninne Monica Mæland (H) kontakt og spurte om hun kunne være interessert i statlige styre-posisjoner.

– Det bekreftet hun, og i den anledning har hun selvfølgelig vært vurdert i ulike sammenhenger, fortalte Mæland til NRK i forrige uke.

Mæland ville ikke svare på om hun selv tok iniativet til at Widvey skulle få akkurat styreleder-vervet i Statkraft, og hvorvidt hun selv var i kontakt med Widvey om dette. Nå kan NRK dokumentere det siste.

Hemmeligstempler SMS-utveksling

Etter at NRK begjærte innsyn i all kommunikasjon oppgir Næringsdepartementet at det finnes en SMS-utveksling mellom næringsministeren og Widvey «i forbindelse med Widveys kandidatur til styreledervervet i Statkraft knyttet til avklaring av Widveys tilgjengelighet, og forholdet til karantenereglene».

MælandWidveysammen

EKS-KOLLEGER: Monica Mæland og Thorhild Widvey på jobb sammen da de begge var statsråder.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mæland nekter å vise frem innholdet i SMS-ene. Ifølge departementet er disse å regne for «intern saksforberedelse», og kan derfor unntas offentlig innsyn.

For å finne ut om prosessen har vært ryddig eller om Widvey er gitt en fordel i forhold til eventuelle andre kandidater har NRK spurt Mæland om hvor mange andre kandidater til styreledervervet hun har SMS-et med.

Svaret er: «Vi kommenterer ikke interne prosesser i forbindelse med innstilling av styrekandidater».

Kilder: Vurderte i realiteten ingen andre

NRK har i arbeidet med denne saken snakket med flere titalls ulike kilder i regjeringen, departementene, Høyre, Statkraft og andre næringslivsaktører. Ingen av dem sitter på informasjon som tilsier at Mæland reellt har vurdert andre kandidater enn Widvey til jobben.

Flere troverdige kilder sier tvert i mot at Mæland ikke vurderte andre navn.

Næringsdepartmentet kommenterer dette slik: «Departementet har alltid flere kandidater som blir vurdert når styreledere eller styremedlemmer skal innstilles, så også i innstillingen til styreledervervet i Statkraft».

Flere av regjeringskildene omtaler også prosessen med å finne ny styreleder i Statkraft som «uvanlig rask». Som kjent fikk sittende styreleder Olav Fjell beskjed av Mæland bare en uke før årets generalforsamling om at han var ferdig i vervet.

OlavFjellgår

MÅTTE GÅ: Olav Fjell måtte overlate styreleder-setet i Statkraft til Thorhild Widvey på ordre fra næringsministeren, som har et nært forhold til Widvey.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mæland har til nå ikke gitt annen begrunnelse for skiftet enn at hun ønsket «en styreleder med en annen profil».

Styreledervervet i Statkraft er et av de best betalte staten rår over, og godtgjøres med minst 484.000 kroner i året, selv om det ikke er en fulltidsjobb.

Var Widveys gjest flere ganger

Etter at Mæland første gang spurte Widvey om hun kunne være interessert i et statlig styreverv har de to møttes privat ved flere anledninger.

Bursdagsgjester

BURSDAGSGJESTER: Monica Mæland og ektemannen Tom feiret begge Widveys 60-årsdag på Baroniet Rosendal i mai. Her fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I februar var Mæland gjest sammen med seks andre kjente da Widvey inviterte til middagsselskap, og i mai var Mæland og ektemannen gjester da Widvey inviterte til 60-årsfeiring over to dager i Rosendal.

På dagen én måned etter festlighetene ble Thorhild Widvey utnevnt til ny styreleder i Statkraft. Av Monica Mæland. Da hadde Widvey gått arbeidsledig i et drøyt halvår etter at hun gikk av som kulturminister. Etterlønnen fra regjeringen tok slutt i april.

Venner eller ikke

Mæland og Widvey blir som NRK tidligere har skrevet omtalt som gode venninner av personer tett på dem begge.

Mæland har nektet for at utnevnelsen var en vennetjeneste, og ba ikke om å få habiliteten sin vurdert før hun foretok utnevnelsen.

– Dette er ikke en relasjon som dekkes av forvaltningslovens regler for habilitet. Og er heller ikke i nærheten av grensen for det, sa hun til NRK 21. juli.

Under ett døgn snudde næringsministeren og ba likevel lovavdelingen i Justisdepartementet om å gjøre en habilitetsvurdering.

I brevet til lovavdelingen skriver Mæland at hun utenom parti- og regjeringssammenheng har møtt Widvey privat ved fire anledninger. Widvey selv har beskrevet forholdet til Mæland som «nært».

Til Aftenposten har jusprofessor Jan Fridthjof Bernt uttalt at utnevnelsen av Widvey er ugyldig dersom Mæland blir funnet inhabil. En avgjørelse er ventet i nærmeste fremtid.

Næringsminister Monica Mæland ønsker ikke å la seg intervjue om denne saken før lovavdelingen har konkludert.

AKTUELT NÅ