Monica Mæland ber om habilitetsvurdering

Etter kritikk mot utnevnelsen av Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft, ber næringsminister Monica Mæland (H) likevel om en habilitetsvurdering.

Thorhild Widvey og Monica Mæland

VENNER: Daværende kulturminister Thorhild Widvey flankert av næringsminister Monica Mæland på Gullruten i mai 2015.

Foto: Sørbø, Krister / VG

Frem til jul var Widvey kulturminister, og kollega med Mæland i regjeringen. Ifølge flere personer som står tett på dem begge, både i og utenfor Høyre-miljøet, blir de to sett på som gode venninner.

Som næringsminister utøver Monica Mæland eier-makten i Statkraft på vegne av oss alle, og har gjennom det makt til å avsette og utnevne styreledere.

BAKGRUNN: Næringsministeren gav topp-styreverv til venninne

Hun har de siste dagene fått sterk kritikk for at hun utnevnte Widvey, uten å få lovavdelingen i Justisdepartementet til å vurdere om hun er habil eller ikke i forhold til sin venninne.

Undersøker habilitet likevel

Etter NRKs saker sier næringsministeren nå at hun vil unngå at det skapes ytterligere usikkerhet, og ber derfor lovavdelingen om en vurdering.

Utnevnelsen fant sted 29. juni.

– Jeg mener fremdeles min relasjon til Widvey ikke er en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Det har imidlertid vært mye oppmerksomhet rundt spørsmålet om min habilitet. For å unngå at det skapes ytterligere usikkerhet rundt selskapet vil jeg derfor be Lovavdelingen om å gjøre en vurdering av min habilitet tilknyttet valget av Widvey, skriver hun i en pressemelding fredag kveld.

Overfor NRK var jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo torsdag kritisk til framgangsmåten i saken. Hun mener Mæland kan ha vært inhabil og burde ha sørget for en habilitetsvurdering.

– Mæland burde absolutt sørget for en nærmere habilitetsvurdering før hun gjorde dette, sier professoren på statlig eierskap.

Monica Mæland

TVIL: Torsdag sa Mæland at hennes relasjon til Widvey ikke engang var i nærheten av på grensen til inhabilitet. Etter NRKs saker ber hun likevel om en habilitetsvurdering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Må forklare seg

Leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap), har bedt næringsministeren forklare seg om utnevnelsen.

– Det er veldig spesielt at statsråden ikke har undersøkt sin egen habilitet i saken. Begge bekrefter jo tydelig at de er nære venner, sa han til NRK torsdag.

– Hvis jeg er i tvil om det, så er det vanlig å kontakte lovavdelingen i Justisdepartementet. Slik tvil var det ikke i denne saken, og derfor har de ikke vært kontaktet, sa Monica Mæland torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger