Widvey byttes ut, Helleland overtar

Thorhild Widvey (H) er på vei ut som kulturminister. Etter det NRK kjenner til, går jobben til Linda Hofstad Helleland.

Thorhild Widvey

BYTTER OM PÅ REGJERINGEN: NRK erfarer at Thorhild Widvey er på vei ut som kulturminister.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg gjør endringer i regjeringen, og etter det NRK erfarer er Thorhild Widvey på veg ut som kulturminister.

NRK får bekreftet fra kilder at Høyres Linda Hofstad Helleland (38), som leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, overtar jobben.

Linda Hofstad Helleland

ERSTATTER WIDVEY: Linda Hofstad Helleland blir ny kulturminister, får NRK bekreftet.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Også Adresseavisen slår fast at klæbyggen Helleland, som har vært fast representert på Stortinget siden 2009, skal inn i regjeringen. Helleland, som er gift med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, møtte også fast som vara i nasjonalforsamlingen mellom 2001 og 2005. Hun er i dag leder av transportkomiteen på Stortinget.

– Overrasket over at det skjer nå

Kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim, tror ikke Widvey må helt ut av regjering.

– Hun er svak på kulturfeltet og har fått mye kritikk, men er en veldig god politiker og en sterk kulturminister innad i regjeringen. I dagens regjering er det kun Widvey, Brende og Solberg som har regjeringserfaring. Jeg tror ikke Solberg er tjent med å kaste ut en stastråd med den erfaringen.

Agnes Moxnes

OVERRASKET: Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, sier det lenge har vært spekulert på at kulturministeren må gå. Hun er likevel noe overrasket over at det skjer nå.

Foto: NRK

Både kulturredaktør i Dagsavisen, Mode Steinkjer, debatt- og kulturredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik og samfunnsredaktør i Nordlys Lasse Jangås har lenge ment at kulturministeren sitter utrygt.

Ifølge Dagsavisen anklaget flere kulturpersonligheter henne for å være usynlig i valgkampen. Kunstnere ble provosert da hun kuttet i Statens Kunstnerstipend og hun har fått kritikk for å endre på knutepunktordningen.

– Jeg er likevel litt overrasket hvis det skjer nå, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

– Thorhild Widvey har blitt en hakkekylling for kulturlivet. Hun har gått fra blemme til blemme og kjenner ikke det norske kulturlivet godt nok, sier Moxnes.

– Mer praktisk enn ideologisk

Moxnes sier at Widvey er mer en praktisk enn en ideologisk politiker som liker å brette opp ermene.

– Hun har enormt med energi. Møtene hennes begynner visstnok kl. 06.00. Ringer du henne på kveldstid er det like mye energi igjen. Hun har også fått gjennom saker i kulturlivet som andre kulturministre slet med lenge, sier Moxnes og nevner:

– Lett å like henne

Moxnes mener at flere enn henne har fått respekt for Widvey i hennes periode som kulturminister.

– Det er lett å like henne. Hun er den hun er, og det har vært veldig befriende. Hun spiller ingen spill, og later ikke som. Kanskje vil noen savne henne, selv om hun ikke har hatt gjennomslag i det brede kulturlivet, sier Agnes Moxnes.

NRK er kjent med at Erna Solberg planlegger flere endringer i regjeringen onsdag formiddag.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.