Hopp til innhold

Mæland feiret Widveys bursdag rett før hun gav henne mektig verv

Så sent som fire uker før hun utnevnte Thorhild Widvey til Statkraft-topp var næringsministeren gjest under feiringen av Widveys 60-årsdag i Rosendal.

MælandNærbilde

BURSDAGSGJEST: Monica Mæland deltok i Thorhild Widveys private 60-årslag kort tid før Statkraft-utnevnelsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forholdet mellom de to er stridens kjerne etter at det er reist spørsmål om næringsminister Monica Mæland (H) var habil eller inhabil da hun utnevnte Widvey til ny styreleder i milliard-konsernet Statkraft.

BAKGRUNN: Næringsministeren gav topp-styreverv til venninne

Thorhild Widvey

VENNINNE: Thorhild Widvey beskrev selv forholdet til Monica Mæland som nært. Her fra tiden som kulturminister.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mens Thorhild Widvey selv sier at hun har et «nært forhold» til Mæland, tonet Mæland ned vennskapet deres overfor NRK torsdag.

– Jeg har kjent Thorhild Widvey i mange år. Det er fordi vi har vært aktive i Høyre sammen, og vi har møttes på landsmøter og sentralstyremøter, men ikke privat, sa Mæland. Så har vi vært statsråds-kolleger i to år og da blir man selvsagt godt kjent. I den forbindelse har vi også vært sammen ved noen anledninger privat, sa Mæland.

Men det var ikke bare i den forbindelse.

Bursdagsfeiring på Baroniet

Mæland og Widvey fortsatte å pleie vennskapet også etter at Widvey gikk av som statsråd og ut av regjeringen i desember i 2015.

Over fem måneder senere, den siste helgen i mai i år, feiret Thorhild Widvey sin egen 60-årsdag i Sunnhordland.

Baroniet i Rosendal

FESTLOKALET: Thorhild Widvey hadde leid Baroniet Rosendal for anledningen. Her sett fra den berømte rosehagen.

Foto: Jan Børge Leirvik/NRK

De inviterte var i all hovedsak familie og nære venner, får NRK opplyst.

Statsminister Erna Solberg er mangeårig god venninne av Widvey, og kom sammen med mannen Sindre Finnes. Også Widveys tidligere statssekretær og nære medarbeider Knut Olav Åmås var der.

Også Monica Mæland dro ens ærend til Sunnhordland for å feire Widvey. Det bekrefter flere uavhengige kilder overfor NRK.

60-årslaget foregikk over en hel helg. Lørdag 28. mai var det dekket til fest på det gamle slottet tilhørende Baroniet Rosendal i Kvinnherad kommune.

Dagen derpå ble gjestene fraktet med innleid passasjerferje på Hardangerfjorden til Bjelland i Åkra der Widvey og mannen Osvald har feriehus.

På dagen èn måned senere blir Thorhild Widvey utnevnt til ny styreleder i Statkraft av sin egen bursdagsgjest: Næringsminister Monica Mæland.

Bursdagsseilas

FEIRET: Deler av Widveys bursdagsfeiring foregikk på ombord i passasjerferjen Fjordbris. Fremst på bildet ser vi Widvey sammen med sin mann Osvald Bjelland og statsminister Erna Solberg (t.v.). Faksimilen er en skjermdump fra Widveys Facebook-profil.

Samtidig som Mæland utnevnte sin venninne Widvey, fjernet hun sittende styreleder Olav Fjell uten å gi Fjell – som ønsket å fortsette – annen forklaring enn at hun «ønsket en styreleder med en annen profil».

Toppvervet i Statkraft er et av de best betalte styrevervene staten råder over, og godtgjøres med minst 484.000 kroner i året.

Vil få habilitet vurdert likevel

Uavhengig av deltagelsen i bursdagsfeiringen blir Mæland og Widwey, som NRK tidligere har skrevet, omtalt som gode venninner av personer tett på dem begge, både i og utenfor Høyre-miljøet.

Jussprofessor Beate Sjåfjell er blant dem som har vært kritiske på bakgrunn av det. Hun mener Mæland kan ha vært inhabil og burde ha sørget for en habilitetsvurdering.

Mæland selv så ingen grunn til det verken før utnevnelsen eller da NRK spurte henne torsdag:

– Dette er ikke en relasjon som dekkes av forvaltningslovens regler for habilitet. Og er heller ikke i nærheten av grensen for det.

Under ett døgn etterpå snudde næringsministeren.

I en pressemelding fredag kveld sier hun at hun vil unngå at det skapes ytterligere usikkerhet, og ber derfor lovavdelingen i Justisdepartmentet om en habilitetsvurdering.

Næringsdepartementet bekrefter lørdag at Monica Mæland deltok på deler av Thorhild Widveys 60-årsfeiring, men ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

– Mæland har ingen flere kommentarer til denne saken. Vi avventer nå Lovavdelingens vurdering, skriver kommunikasjonsrådgiver Christine Spersrud Haug i en SMS til NRK.

AKTUELT NÅ