Nordre Buskeruds sambandsutfordringer kom nok en gang i fokus da et ambulansehelikopter kjørte i en høyspentledning og styrtet ved Sollihøgda tirsdag.
Politiet på skadestedet forsøkte å advare helikoptermannskapet om høyspentledningene via det analoge nødnettet, men klarte ikke å oppnå kontakt med helikopteret.
Havarikommisjonen, som etterforsker ulykken, skal blant annet vurdere hvilken betydning det hadde at luftambulansen var rigget med det nye digitale nødnettet, mens Nordre Buskerud fremdeles opererer på det gamle analoge nettet.
LES:
Samme samband
22. juli-kommisjonen slo fast i sin rapport at politiets aksjon under terrorangrepet mot Utøya 22. juli 2011 ble vesentlig svekket av de store sambandsproblemene som oppsto fordi lokalt politi var på det gamle nødnettet, mens beredskapstroppen som kom fra Oslo var på det nye nødnettet.
To og et halvt år etter angrepet er situasjonen ikke bedret i politidistriktet.
– Vi har eksakt den samme sambandstilgangen i dag som under 22. juli, bekrefter stabssjef Kjell Magne Tvenge i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.
Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK), som er ansvarlig for utbyggingen av det nye nødnettet, er torsdag innkalt til Stortingets transport- og kommunikasjonskomité for å redegjøre for ulykken og fremdriften i utbyggingen.
Kristelig Folkepartis (KrF) representant i komiteen, Hans Fredrik Grøvan, sier tilbakemeldingene fra nødetatene tyder på at mange av de samme utfordringene som fantes 22. juli fremdeles er der.
– Det er synd å måtte si det, men de tilbakemeldingene vi har fått tyder på at det har skjedd lite i forhold til det som den gang ble beskrevet som utfordringer som raskt måtte løses, sier Grøvan.
Kommunikasjonsproblemer mellom nødetatenes ulike samband er nok en gang tema etter helikopterstyrten som tok to liv ved Sollihøgda i Buskerud tirsdag. Også under terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 ble politiets aksjon svekket av sambandsproblemer.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpixTil våren
Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK) opplyser at Nordre Buskerud politidistriktet skal komme over på det nye nødnettet i løpet av våren, sammen med Vestfold, Telemark og Agder-fylkene. Først innen 2015 vil det nye digitale nødnettet bli et sammenhengende system over hele landet.
Informasjonssjef Gunnel Helmers i DNK vil ikke spekulere i hvordan det ville kunne ha påvirket situasjonen ved Sollihøgda dersom hele området var dekket av det nye nødnettet.
– Men det er ikke uten grunn at Stortinget har bestemt at nettet skal bygges ut i resten landet og at det er fokus på å få det fort rullet ut, sier hun.
Hun understreker at det er nødetatene selv som har ansvar for å finne rutiner for å unngå sambandsforvirring i områdene hvor det nye nødnettet ennå ikke er på plass.
LES OGSÅ:
Seks radiosendere
Flygesjef Erik Normann i Norsk Luftambulanse sier ambulansehelikoptrene stadig sliter med kommunikasjonsproblemer med de andre nødetatene på grunn av de ulike sambandsløsningene.
I helikoptrene må mannskapene forholde seg til seks forskjellige radiosendere – to flyradioer for å holde kontakt med lufttrafikktjenesten, to radioer knyttet til det gamle analoge nødnettet og to radioer knyttet til det nye digitale nødnettet.
– En utfordring er at man kun kan ha dialog med ett nett om gangen. I grenseområdene gir det helt klart en del utfordringer, sier Normann til NTB.
Han sier Luftambulansen vil snu hver stein fremover for å se hvordan de kan gjøre fasen fram til fullt utbygd nett tryggere.
Hans Fredrik Grøvan (KrF) sier ulykken tyder på at man må ha enda mer fokus på utfordringene i fasen fram til fullt utbygd nett.
– Vi må også forsøke å gjøre denne fasen så kort som mulig, og kanskje gi enda mer gass fremover, sier han.
Justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsket ikke å kommentere saken onsdag.