Hopp til innhold

Ny app skal hindre ny Sollihøgda-ulykke

Redningshelikoptrene og luftambulansetjenesten får nå et nytt hjelpemiddel om bord. På et nettbrett kan redningsfolkene se hindringer som kraftlinjer og lyktestolper der de skal lande.

Redningshelikoptrene og luftambulansetjenesten får nå et nytt hjelpemiddel om bord. På et nettbrett kan redningsfolkene se hindringer som kraftlinjer og lyktestolper der de skal lande.

Om bord i et redningshelikopter viser fartøysjef Kjetil Vik frem den nye appen.

I 2014 omkom to personer og en ble hardt skadd, da et luftambulasehelikopter under landing traff en høyspentledning på Sollihøgda og havarerte.

Havarikommisjonen foreslo i etterkant at kartleggingen av landingsplasser måtte bli bedre. Og appen «Landing Zone North» er svaret.

Nytt hjelpemiddel

– Det viktigste for oss er at vi har oversikt over luftfartshindringer på tur inn og ut av en landingsplass. Denne appen samler informasjon fra flere forskjellige databaser og gir oss oversikten, sier Kjetil Vik som daglig er fartøysjef om bord Sea King-helikoptrene. Han er også prosjektleder for utviklingen av appen.

På appen kan redningsfolkene se alle kraftlinjer, lyktestolper og andre kjente hindringer for helikoptrene. Appen inneholder detaljerte kart, satellittfoto og bilder.

– Våre operatører flyr i dårlig vær, i mørke, i snøbyger, i all slags vær. Å da ha et digitalt verktøy som er oppdatert med kjente landingsplasser og kjente hinder, vil være med på å øke flysikkerheten, sier Roy Inge Jenssen, rådgiver i Luftambulansetjenesten HF.

– Oversikten har ikke vært god nok

Ulykken på Sollihøgda i 2014 avslørte at oversikten frem til i dag ikke har vært god nok. I havarirapporten etter ulykken kom Havarikommisjonen med følgende anbefaling:

«Statens havarikommisjon for transport mener en satsing på å utvikle hinderdatabasen kan forebygge kollisjoner og dermed gi sikkerhetsgevinst for luftambulansen så vel som andre luftfartsaktører».

Og videre:

«Ved landing på ukjent sted, er luftfartshindringer en betydelig risikofaktor».

I Norge er 14.000 høye master og bygninger og flere tusen kilometer med kraftledninger registrert i «Nasjonalt register over luftfartshindre». Men mange hindre er ikke registrert eller registrert på feil sted.

Roy Inge Jenssen i Luftambulansetjenesten mener appen er svaret på utfordringene.

– Vi håper vi med denne appen har laget en oversikt som kan presentere alle mulige kjente hindringer i Norge, sier Jenssen.

Helikopterstyrt på Sollihøgda

To personer omkom og en person ble alvorlig skadet da et ambulansehelikopter styrtet på Sollihøgda i Hole 14. januar i fjor. Vitner fortalte at helikopteret traff en kraftlinje før det styrtet i bakken. Det bekrefter Statens havarikommisjon i sin rapport. Havarikommisjonen slår fast at helikopteret traff en umerket kraftlinje før det styrtet i bakken.

Foto: Sondre Eide / Presse30.no

Målet på sikt er at landingsplassoversikten skal være tilgjengelig for alle aktørene i redningstjenesten og andre statlige aktører i Norge.

Besetningene i luftambulanse- og redningshelikoptertjenesten kan foreslå å registrere, endre eller slette landingsplasser. Superbrukere hos hver operatør har tilgang til å godkjenne forslag. Den nasjonale oversikten vil bli oppdatert daglig.

«Landing Zone North» vil være tilgjengelig i AppStore i slutten av mars 2017. Android-løsningen vil bli lansert i løpet av våren 2017.

Sea King redningshelikopter på vei inn til landing på Helligvær

Her går et Sea King redningshelikopter inn til landing på Helligvær utenfor Bodø. Ved hjelp av «Landing Zone North» har mannskapet full oversikt over hindringer i terrenget.

Foto: Ola Helness / NRK
Appen Landing Zone North

På appen kan redningsfolkene se alle kraftlinjer, lyktestolper og andre kjente hindringer for helikoptrene.

Foto: Luftambulansetjenesten