NRK Meny
Normal

Elevorganisasjonen: Dette er løftebrudd

– Vi fikk et løfte om at elever kan delta politisk uten å få fravær. Det løftet har blitt brutt nå, sier Elevorganisasjonen. De reagerer på at det å delta på landsmøtet i Mental Helse Ungdom blir ført som fravær.

Rahman Chaudhry, Elevorganisasjonen

HVA ER DA POLITISK ARBEID? Påtroppende leder i Elevorganisasjonen Rahman Chaudhry stiller spørsmål ved hvilken definisjon som brukes på politisk arbeid når landsmøtet til Mental Helse Ungdom ikke godtas som gyldig fravær.

Foto: Edin Babic

– Det jeg reagerer på er at man velger å ikke definere Mental Helse Ungdom sitt arbeid som politisk arbeid når de er en brukerstyrt organisasjon som jobber opp mot politiske strukturer og institusjoner, sier lederen i Elevorganisasjonen.

I dag kunne NRK fortelle om to delegater fra Mental Helse Ungdom som ikke fikk gyldig fravær da de reiste som delegater på landsmøtet.

– Hvilken definisjon har man egentlig på politisk arbeid? spør Chaudhry.

Utdanningsdirektoratet har i et rundskriv spesifisert hvilke typer fravær som er tillatt i tillegg til fraværsgrensen på ti prosent, og lister opp:

  • helse- og velferdsgrunner
  • arbeid som tillitsvalgt
  • politisk arbeid
  • hjelpearbeid
  • lovpålagt oppmøte
  • representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, f.eks. idrett eller kultur (jf. § 3–47 femte ledd a til f)

Vi fikk et løfte om at elever kan delta politisk uten å få fravær. Det løftet har blitt brutt nå.

Rahman Chaudhry, påtroppende leder i Elevorganisasjonen

Fikk ikke gyldig fravær

Mental Helse Ungdom i Bodø ble svært overrasket da de ikke fikk gyldig fravær for å dra på landsmøtet.

Julie Amalie Aga Karlsen og Nora Stemland

SKUFFET: Nestleder Julie Amalie Aga Karlsen (t.v.) og leder Nora Stemland i Mental Helse Ungdom i Bodø er skuffet over at det å dra på landsmøte ikke godkjennes som gyldig fravær.

Foto: Julie Vigdal Henriksen / NRK

– Vi synes jo dette er veldig kjipt. Organisasjonsarbeid er en veldig viktig del av de demokratiske prosessene. Vi mener i aller høyeste grad at dette er politisk arbeid, sier leder i Mental Helse Ungdom i Bodø Nora Stemland.

Fungerende fylkesutdanningssjef i Nordland, Merete Schjem forklarer hvorfor de mener landsmøtet ikke kommer inn under gyldig eller «dokumentert fravær», som det kalles.

– Vi har ikke tolka denne typen engasjement som politisk arbeid eller kultur eller idrett på nasjonalt nivå, sier Schjem.

– Vi ønsker jo en så lik praktisering av dette regelverket som mulig. Vi har derfor diskutert dette på et møte med alle fylkesutdanningssjefene i landet, og alle var enige i den fortolkninga Nordland har gjort, legger hun til.

– Hårreisende

Chaudhry kan ikke skjønne at fylkeskommunene her har tolket reglene riktig.

– Dette er helt hårreisende. Skolen har et ansvar for å danne hele mennesker og det innebærer også demokratiforståelse i praksis. Vi krever at vedtaket reverseres og at de får fraværet sitt godkjent, sier han.

For ordens skyld: De som deltar på Elevorganisasjonen sine arrangementer får gyldig fravær fordi de klassifiseres som tillitsvalgte.

Vi ønsker jo en så lik praktisering av dette regelverket som mulig. Vi har derfor diskutert dette på et møte med alle fylkesutdanningssjefene i landet, og alle var enige i den fortolkninga Nordland har gjort.

Merete Schjem, fungerende fylkesutdanningssjef i Nordland

Kunnskapsministeren må svare

Martin Henriksen (Ap) i utdanningskomiteen på Stortinget mener de to elevene fra Nordland burde fått gyldig fravær for å delta på landsmøtet i Mental Helse Ungdom.

Martin Henriksen

BURDE VÆRT GYLDIG FRAVÆR: Martin Henriksen (Ap) mener det å delta på landsmøtet til Mental Helse Ungdom bør klassifiseres som gyldig fravær. Han mener fraværsregelverket enten er for strengt eller for uklart.

Foto: Arild Moe / NRK

– Enten er regelverket altfor rigid, som vi i Ap har advart mot, eller så er det så uklart at selv ikke landets fylkesutdanningssjefer forstår det. Det er helt åpenbart et problem kunnskapsministeren bør rydde opp i.

Henriksen har sendt et skriftlig spørsmål til Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Samtalen ledes av programkomiteens leder, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Høyres programkomité inviterer til frokostmøte om fremtidens rusomsorg på Litteraturhuset i Oslo, tidlig, onsdag 5. oktober

MÅ SVARE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) må svare på om Nordland fylkeskommune har tolket regelverket riktig.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kunnskapsdepartementet sier til NRK at spørsmålet er til behandling og at de vil svare Stortinget innen fristen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger