Lærerne jubler over fraværsgrense - elevene er skuffet

Etter mye fram og tilbake gir Stortinget nå klarsignal for fraværsgrense. En god nyhet for lærere, skolene og elevene, sier Rita Helgesen i Norsk Lektorlag. Skuffende, sier Elevorganisasjonen.

Elever streiker mot fraværsregel ved rådhuset i Oslo

STREIKET: Over tusen elever fra videregående skoler i Oslo demonstrerte i mai mot kunnskapsministerens fraværsgrense. Nå kan det bli fraværsgrense allerede til høsten.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Det var mange som trodde fraværsgrensen var død etter at Arbeiderpartiet varslet at de ikke ville støtte forslaget fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Nå har utdanningskomiteen på Stortinget gitt klarsignal for en nasjonal fraværsgrense. En god nyhet mener Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag

– Dette er en kjempegod nyhet, ikke minst for elevene, sier Helgesen til NRK.

– Kan ikke komme og gå som de vil

Nå ser det ut som at elevene i videregående skole må forhold seg til strengere regler for oppmøte og fravær.

– En fraværsgrense vil være viktig for lærere, skolen og ikke minst elevene, sier Helgesen.

Hva er det viktigste med at Stortinget nå åpner for en nasjonal fraværsgrense?

– En fraværsgrense vil føre til at elevene er reelt til stede. Elevene må lære at de ikke kan komme og gå som de vil. Vi opplever også at mange av våre medlemmer bruker mye tid og ressurser på å følge opp de som kommer og går, forteller Helgesen.

Skuffet over Arbeiderpartiet

I forrige uke skrev Trond Giske på sin Facebook-side at partiet sa nei til forslaget om en fraværsgrense. Nå åpner partiet sammen med Senterpartiet og regjeringspartiene for en forsøksordning. Skuffende, sier Rahman Chaudhry, påtroppende politisk talsmann i Elevorganisasjonen.

Rahman Akhtar Chaudhry

Påtroppende politisk talsmann i Elevorganisasjonen, Rahman Chaudhry, sier en fraværsgrense vil skape flere skoletapere i den videregående skolen.

Foto: Edin Babic / NRK

– En prøveordning kommer til å vise det norske elever har sagt hele tiden, en fraværsgrense kommer ikke til å få ned frafallet, den kommer til å skape flere skoletapere, forteller Chaudhry.

Chaudhry og Elevorganisasjonen er likevel glade for at Røe Isaksens forskrift om ti prosents fravær er borte.

– En rigid grense uten noe form for skjønn er vi imot, og vi er glad for at den er borte. Vi kommer til å fortsette å kjempe for en fraværsgrense-fri skole, sier Chaudhry.

Kanskje fra høsten

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Det blir en fraværsgrense på den videregående skolen allerede til høsten hvis kunnskapsministeren får det som han vil.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Torbjørn Røe Isaksen er glad for at Stortinget stiller seg bak en nasjonal fraværsgrense.

– Dette har vært et godt gjennomarbeidet forslag og alle mulige varianter har vært hørt. Skolen er forberedt på en fraværsgrense, så det ville vært en fordel å få det til.

Kunnskapsministeren kan ikke si med sikkerhet når fraværsgrensen blir innført, men han håper å få det til fra høsten av.

– Men det er klart at det begynner å bli knapt med tid, så vi må rett og slett vurdere det, sier kunnskapsministeren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger