Strengere regler ga mindre skolefravær

Elevene er sjeldnere borte etter at fraværsreglene i den videregående skolen ble strengere. Det sier flere Oslo-rektorer NRK har snakket med.

Klasse på Persbråten skole

FLERE I FØRSTE OG SISTE TIME: Ikke én elev manglet til historietimen på Persbråten videregående skole i Oslo da NRK var på besøk. Andreklassingen har tatt den nye fraværsgrensen inn over seg.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Ikke én elev manglet til historietimen på Persbråten videregående skole i Oslo da NRK besøkte dem. Andreklassingen har tatt den nye fraværsgrensen inn over seg.

De nye reglene, som kun tillater ti prosent fravær, har blitt kraftig kritisert, men på skolene ønsker mange dem velkommen. De fleste elevene synes regelen er streng, men at det skal gå greit å følge den.

Catharina Astrup Horgen og Astrid Storaker Torgersen

MOTIVERER:– Jeg kommer meg mye lettere opp, fordi jeg vet at jeg må. Ellers må jeg ha en veldig god grunn, sier elev Catharina (t.v.). Medelev Astrid (t.h.) mener regelen kan virke motiverende.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– Jeg kommer meg mye lettere opp, fordi jeg vet at jeg må opp. Ellers må jeg ha en veldig god grunn, sier elev Catharina.

– I går fikk jeg dritvondt i magen og hadde bare lyst til å dra hjem, men så tenkte jeg at jeg kan ikke dra hjem på grunn av den fraværsgrensen, sier Martine.

Elev Astrid synes det er en viktig regel:

– Den motiverer elever til å komme på skolen og møte opp.

– Elevene er rett og slett til stede

Elevene kan fra i høst ha maks ti prosent udokumentert fravær i hvert enkelt fag. Hvis ikke mister de karakteren. Unntak gis kun i spesielle tilfeller.

– Jeg synes regelen egentlig er helt tåpelig. Det starter med ti prosent, det synes jeg er egentlig unødvendig, sier elev Patrick Kristiansen.

Persbråten har slitt med høyt fravær, men rektor ser nå en endring etter drøye to uke med nytt regime:

– Elevene er rett og slett til stede. Det er det vi merker. Her er det fulle klasserom hver dag, sier Eli Stavrum, rektor ved Persbråten videregående skole.

Flere er i første og siste time

Svein-Helge Hvitstein

Lærer ved Eikeli videregående skole, Svein-Helge Hvitstein, sier det er helt tydelig at det er første og siste time som er utsatt for skulk.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Flere videregående skoler i Oslo NRK har snakket med merker det samme.

Lærer ved Eikeli videregående skole, Svein-Helge Hvitstein, sier det er helt tydelig at det er første og siste time som er utsatt for skulk.

– Slike enkelttimer som elever hadde tendens til å være ganske mye borte i tidligere er redusert nå, sier Hvitstein.

– Det er særlig den type fravær som den nye fraværsregelen skal til livs, sier han.

Redd syke elever skal rammes

Fraværsgrensen har skapt bråk og elevdemonstrasjoner i flere byer. På Hartvig Nissen i

Hanna Norum Eliassen

– Vi er redd for at elever som trenger hjelp og støtte fra skolen skal gå under radaren, sier rektor ved Hartvig Nissens skole, Hanna Norum Eliassen.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Oslo er rektoren glad for at fraværet går ned, men ser samtidig utfordringer:

– Vi er redd for at elever som trenger hjelp og støtte fra skolen skal gå under radaren. Elever som kanskje er syke, trenger hjelp fra psykolog og ikke kommer seg dit selv, sier Hanna Norum Eliassen, rektor Hartvig Nissens skole.

Rektor ved Persbråten ser heller muligheter:

– Kanskje vi får en anledning nå til å identifisere de svake elevene som trenger hjelp raskere enn vi har gjort før, sier Eli Stavrum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger