I fjor advarte bransjeorganisasjonen Animalia kraftig mot å fjerne det antibakterielle stoffet narasin fra kyllingfôret, fordi det ville få sykdommer blant kyllinger til å eksplodere.
Nå viser kyllingprodusentenes egne undersøkelser at det ikke skjer.
- Les mer
- Les mer
Like friske uten narasin
Daglig leder Fredrik Strømmen hos kyllingprodusenten Den Stolte Hane åpner for at narasin i fôret kan ha vært unødvendig.
– Det er ennå for tidlig å si. Når det har gått lengre tid kan vi konkludere på om vi har vært overforsiktige når vi har brukt narasin, sier Strømmen.
Rundt halvparten av de 32 Den Stolte Hane-bøndene fôrer ikke lenger med narasin. Kyllingene blir heller ikke vaksinert mot sykdommen de tidligere fikk narasin mot.
– Dyrene blir ikke sykere, heller ikke de som ikke får vaksine, og vi bruker ikke antibiotika, sier Strømmen.
Mener kyllingen er blitt mer robust
Fagdirektør i bransjeorganisasjonen Animalia, Ola Nafstad, var den som mente at kyllingene ville bli syke dersom narasin forsvant ut.
Nå er han ikke like sikker.
– På det tidspunktet tydet tall på det. Tall fra 2014 og 2015 viser noe annet, og foreløpig ser det ut til å gå veldig bra. Så skal vi være litt tilbakeholdne med å trekke endelige konklusjoner.
– Norsk kylling har blitt fôret med narasin siden 1995. Kan det ha vært unødvendig?
– For ti år siden viste forsøk at kyllinger ville fått nedsatt helse dersom de ikke fikk narasin. Nå er kanskje kyllingen blitt mer robust og fôret blitt bedre, sier Nafstad.
Frykter antibiotikaresistens hos mennesker
Narasin i kyllingfôret er omstridt fordi mange frykter at bakterier i kyllingen vil utvikle antibiotikaresistens.
Frykten er at bakteriene smitter over til mennesker og føre til at antibiotika ikke lenger biter på sykdommer.
Norges største kyllingprodusent, Nortura, har sagt at økonomiske hensyn er en viktig grunn til at narasin ikke har blitt kuttet ut tidligere.
- Les mer
- Les mer
Koster mer uten narasin
– Det er ikke bevist at narasin er utfordrende for folkehelsa. Når det ikke har vært en utfordring med narasin, og det gir en høyere kostnad å produsere uten, har vi produsert med narasin, sa konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg, til Nationen i september.
Det var Nortura og Veterinærinstituttet som for ti år siden gjennomførte studien som konkluderte med at å kutte ut narasin ville føre til mer sykdom.
Nå er også Nortura i gang med å fjerne narasin fra sin produksjon. Kyllingene får vaksine når de er én dag gamle.
– Vi ser at det fungerer veldig bra. Ingen kyllinger har hatt behov for antibiotikabehandling, de holder seg friske og fine, sier informasjonssjef i Nortura Ellen Flø Skagen.
- Les mer