Hopp til innhold

Kuttet narasin i fôr:– Kyllingene blir ikke sykere

I 20 år har norske kyllinger blitt matet med det omstridte stoffet narasin. Nå viser det seg at de holder seg friske uten.

Kyllinger i kyllingfjøs

LIKE FRISKE: Narasin i fôret skulle motvirke tarmsykdom hos kyllingen. Nå viser nye forsøk at kyllingene holder seg friske selv uten narasin.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I fjor advarte bransjeorganisasjonen Animalia kraftig mot å fjerne det antibakterielle stoffet narasin fra kyllingfôret, fordi det ville få sykdommer blant kyllinger til å eksplodere.

Nå viser kyllingprodusentenes egne undersøkelser at det ikke skjer.

Like friske uten narasin

Daglig leder Fredrik Strømmen hos kyllingprodusenten Den Stolte Hane åpner for at narasin i fôret kan ha vært unødvendig.

Fredrik Strømmen

INGEN SYKDOM: Daglig leder i Den Stolte Hane, Fredrik Strømmen, sier at kyllingen ikke blir sykere uten narasin.

Foto: Privat / Sætre

– Det er ennå for tidlig å si. Når det har gått lengre tid kan vi konkludere på om vi har vært overforsiktige når vi har brukt narasin, sier Strømmen.

Rundt halvparten av de 32 Den Stolte Hane-bøndene fôrer ikke lenger med narasin. Kyllingene blir heller ikke vaksinert mot sykdommen de tidligere fikk narasin mot.

– Dyrene blir ikke sykere, heller ikke de som ikke får vaksine, og vi bruker ikke antibiotika, sier Strømmen.

Mener kyllingen er blitt mer robust

Fagdirektør i bransjeorganisasjonen Animalia, Ola Nafstad, var den som mente at kyllingene ville bli syke dersom narasin forsvant ut.

Nå er han ikke like sikker.

Ola Nafstad

KYLLINGEN BLITT BEDRE: Ola Nafstad i bransjeorganisasjonen Animalia.

Foto: Animalia

– På det tidspunktet tydet tall på det. Tall fra 2014 og 2015 viser noe annet, og foreløpig ser det ut til å gå veldig bra. Så skal vi være litt tilbakeholdne med å trekke endelige konklusjoner.

– Norsk kylling har blitt fôret med narasin siden 1995. Kan det ha vært unødvendig?

– For ti år siden viste forsøk at kyllinger ville fått nedsatt helse dersom de ikke fikk narasin. Nå er kanskje kyllingen blitt mer robust og fôret blitt bedre, sier Nafstad.

Frykter antibiotikaresistens hos mennesker

Narasin i kyllingfôret er omstridt fordi mange frykter at bakterier i kyllingen vil utvikle antibiotikaresistens.

Frykten er at bakteriene smitter over til mennesker og føre til at antibiotika ikke lenger biter på sykdommer.

Norges største kyllingprodusent, Nortura, har sagt at økonomiske hensyn er en viktig grunn til at narasin ikke har blitt kuttet ut tidligere.

Koster mer uten narasin

– Det er ikke bevist at narasin er utfordrende for folkehelsa. Når det ikke har vært en utfordring med narasin, og det gir en høyere kostnad å produsere uten, har vi produsert med narasin, sa konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg, til Nationen i september.

Det var Nortura og Veterinærinstituttet som for ti år siden gjennomførte studien som konkluderte med at å kutte ut narasin ville føre til mer sykdom.

Nå er også Nortura i gang med å fjerne narasin fra sin produksjon. Kyllingene får vaksine når de er én dag gamle.

– Vi ser at det fungerer veldig bra. Ingen kyllinger har hatt behov for antibiotikabehandling, de holder seg friske og fine, sier informasjonssjef i Nortura Ellen Flø Skagen.

AKTUELT NÅ