Hopp til innhold

Tarmbakterier i kylling kan ha smittet mennesker

En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet tyder på at folk kan ha blitt smittet av antibiotikaresistente bakterier fra kyllingkjøtt. – Det er noe skit, sier en overlege.

Kyllingfilet

MULIG SMITTE: En ny undersøkelse gjort at Folkehelseinstiututtet antyder at resistente tarmbakterier på kylling kan ha smittet mennesker.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Så mange som 7 av 10 kyllingfileter inneholder antibiotikaresistente bakterier, og mange er bekymret for at bakteriene kan smitte over til mennesker.

Nå tyder ny forskning fra Folkehelseinstituttet på at tarmbakterier fra kyllingkjøtt har flyttet seg til tarmbakterier hos mennesker.

Overlege Martin Steinbakk

LIKE BAKTERIER: Folkehelseinstituttet har funnet bakterier hos mennesker som er svært like de som er funnet i kyllingkjøtt, forteller overlege Martin Steinbakk.

Foto: Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet har undersøkt 257 prøver av pasienter med infeksjon. I seks tilfeller av urinveisinfeksjon hos mennesker er det funnet en bakterie som er tilnærmet lik bakteriene som er funnet i kylling.

– Det er mulig at resistens i E. coli fra kyllingkjøtt har flyttet seg til E. coli i mennesker og gitt dem urinveisinfeksjon. Slik spredning av resistens krever at noen har fått i seg levende bakterier fra kyllingkjøtt, forklarer overlege ved Folkehelseinstiuttet, Martin Steinbakk.

– Men det vi ikke vet er om disse personene har spist kylling, så vi kan ikke sikkert si at det er kylling som er årsak til at de er blitt syke, sier Steinbakk.

Les også: Forsker vil ha risikomerking på kylling
Les også: – Ikke farlig å spise norsk kylling

Overlege: – Dette er en ond sirkel

Dag Berild er overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus og har forsket på antibiotikaresistens i over 20 år.

Dag Berild

BEKYMRET: – Det er ikke noe hyggelig å tenke på at vi kan spise oss til resistente bakterier, sier Dag Berild ved Oslo universitetssykehus.

Foto: NRK

– Undersøkelsen bekrefter det vi har hatt en sterk mistanke om før, at kyllinger og mennesker har felles resistente bakterier og at vi sannsynligvis kan få det ved å spise kylling, sier Berild.

Mennesker som er bærere av resistente bakterier, trenger ikke å bli syke av det. Men blir de syke, er det vanskeligere å behandle infeksjonen.

– For å si det folkelig, så er det noe skit, sier Berild.

– Hvis noe er en ond sirkel, så er det dette. Vi får i oss resistente bakterier, som gjør at vi må bruke kraftigere antibiotika, som igjen fører til at vi får enda mer resistens, og slik går sirkelen.

– Kylling er fortsatt trygt

Folkehelseinstituttet fastholder at det fortsatt er trygt å spise kylling.

– Måten å unngå smitte på er god kjøkkenhygiene og god varmebehandling av kjøtt, sier Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet.

– Farse må man varmebehandle godt nok, ikke smake på rått kjøtt, og holde matvarene man skal spise rå strengt adskilt fra kjøtt, anbefaler Steinbakk.

Kjersti Nilsen Barkbu, seniorrådgiver i Mattilsynet, sier de nye funnene ikke endrer Mattilsynets råd.

– Så lenge man har gode hygienerutiner, så er det trygt å spise kylling, sier Barkbu.

AKTUELT NÅ