Hopp til innhold

Ikke overrasket over kyllingdebatt

Hos kylling-produsenten Stange Kylling er de ikke overrasket over debatten om bruk av medikamentet Narasin i fôret til kyllingene.

Det er debatt om bruk av omstridt medikament i fóret til kyllinger. Ikke alle produsenter bruker det.

(TV-foto: Henrik Bøe. TV-reporter: Hans Petter Reppe)

Produksjonsutvikler Arnt Harald Stange mener bruken av dette medikamentet er et resultat av at folk vil ha billig mat.

– Vi i bransjen oppfatter ikke dette som noe sjokk. Det er tross alt et minimum hva det koster å lage trygg, god mat, sier han.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Arnt Harald Stange (til venstre) og Peter Aronsen

Produksjonsutvikler Arnt Harald Stange (til venstre) og daglig leder Peter Aronsen i Stange kylling

– Veldig tragisk

Stange er ikke overrasket over debatten som raser i media.

– Allerede for 15 år siden mistenkte vi at dette kom til å skje, så det er ingen stor nyhet. Men det er veldig tragisk, sier han.

Stange får støtte fra daglig leder Peter Aronsen.

– Det er tragisk for bransjen og alle som holder på med kylling at det er som det er. Men litt av grunnen er nok også at forbrukeren har en oppfatning om at varen skal koste 29 kroner og ikke 69, så vi har en jobb å gjøre der.

Bruker ikke Narasin

Narasin er et fôrtilsetningsstoff som er godkjent av Mattilsynet. Stoffet har antibakteriell effekt og er klassifisert som antibiotika i blant annet USA. Aronsen sier at Stange kylling aldri har brukt tilsetningsstoffet.

– Vi har aldri hatt behov for det. Vi har såpass lav dyretetthet, at vi heller aldri kommer til å bruke Narasin, sier Aronsen.

Betyr det at kyllingen deres er mer utsatt for tarmbakterier?

– Nei, vi tror ikke det. Vi har heller aldri hatt noe problemer med det, svarer Aronsen.

Kvalitet vil fortsatt selge

At folk slutter å spise kylling tror han ikke, men at mønsteret skifter tror han derimot.

– Jeg tror folk kommer til å spise mer kylling av den kvaliteten vi produserer. At de er mer bevisste på om kyllingen har spist Narasin eller ikke.

Det at dere ikke bruker tilsetningsstoffer som Narasin i fôret, betyr ikke det at kyllingene blir dyrere å produsere?

– Våre kyllinger blir litt dyrere på grunn av at de lever lenger, det stemmer, sier Aronsen.

Nortura vil skynde seg langsomt

Narasin brukes blant annet i i fôret Prior-kyllingen får. Informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen, sier til NRK.no at det ikke bare er å slutte med tilsetningsstoffet.

ellen flø skagen

Informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura.

– Man må vite hva man gjør. Faren er at man må øke antibiotikabruken i andre enden, fordi kyllingene blir mer sjuke. Her er vi nødt til å skynde oss langsomt og sikre oss at et nytt problem ikke oppstår ved å løse et annet.

Flø Skagen forklarer at Nortura må gå sammen med myndighetene for å finne ut mest mulig om hvor antibiotikaresistens forekommer, hvordan det kommer inn i verdikjeden og om det smitter til mennesker i noen grad.

– Det vet vi for lite om per i dag, men det er et helt klart mål for næringen å kutte ut Narasin som fôrtilsetning, sier Flø Skagen til NRK.no.

Videre vil Nortura sørge for at det blir gjort grep i forhold til at prosedyrer for hygiene blir fulgt i hele verdikjeden fra bonden til kjøkkenbenken.