Så godt som all kylling som slaktes i Norge, har fått narasin i fôret helt fram til to dager før slakting. Hvorvidt tilsetningen av narasin er skadelig for mennesker eller ikke, er omdiskutert.
I Norge, som i EU, er narasin definert som et fôrtilskudd, og ikke et antibiotikum. Selv om produktet er patentert som det i opphavslandet USA.
Tore Midtvedt er lege og professor i mikrobiell økologi ved Karolinska instituttet i Stockholm. Han er ikke i tvil om hva narasin er.
– Narasin er et antibiotikum. Det tilfredsstiller alle definisjoner av hva et antibiotikum er.
Vil redusere bruken av antibiotika
Denne uka har vi hørt at leger gir mindre antibiotika til sine pasienter enn tidligere. Regjeringens mål er å redusere bruken med 30 prosent innen 2020, men det er ikke bare via medisiner vi får i oss antibiotika.
Mennesker skal være "immune" mot antibiotika, problemet er når bakteriene blir resistente og ikke reagerer på antibiotika.
Antibiotika brukes i stort omfang i moderne matproduksjon, blant annet som tilsetningsstoff i kyllingfôr, for å bekjempe tarmparasitter. Det betyr at antibiotika like gjerne kan komme fra middagen vår.
– Hvor mye vi tåler, vet vi ikke, sier Midtvedt.
- Les også:
Brukes i hele Europa
Over hele Europa tilsettes narasin i kyllingfôret. Dette skjer samtidig med at stadig flere mennesker blir immune mot antibiotika. Det er det mange årsaker til, sier Midtvedt, blant annet Narasin.
– Det har blitt vist i adskillige undersøkelser.
Det forskes nå på en vaksine som skal være like effektiv mot tarmparasitter som narasin, men noen fullgod løsning finnes ennå ikke.
Utfordringen er at et forbud mot narasin, vil bety dyrere kylling i butikkhyllene for oss forbrukere, fordi det vil kreve mindre dyretetthet, altså færre kyllinger per kvadratmeter, og hyppigere fjerning av avføringen fra dyrene.
Vil tilby Narasin-fri kylling
Matgrossisten Norgesgruppen har satt seg som mål å kunne tilby narasin-fri kylling i løpet av neste år. De første produktene er allerede i noen hyller, forteller Øystein Brevik i Meny.
– Målet er å tilby flere kunder narasin-fri og antibiotikafri kylling.
Det finnes bare noen få produsenter som ikke bruker narasin i fôret, og de utgjør bare noen få prosent av markedet. Rådet til oss forbrukere er dermed fortsatt grundig varmebehandling av alt kyllingkjøtt, god kjøkkenhygiene og selvsagt håndvask.
- Les også: