Hopp til innhold

Kritiserer Støre: – Skaper et skille mellom oss og dem

Muslim Arina Aamin reagerer på statsminister Jonas Gahr Støres 22. juli-tale.

Arina Aamir

LOVER å TA OPPRØR: Amina Aamir lover å slå ned på negative holdninger, men ikke fordi hun er muslim.

Foto: Amalie Henden / NRK

Under minnetalen etter angrepet på Utøya 22. juli 2011 henvendte statsminister Jonas Gahr Støre seg til moderate muslimer om skytingen 25. juni i år.

– Jeg henvender meg i dag til de moderate muslimene, det store flertallet i det muslimske miljøet. Jeg ber dem snakke ut mot både holdningen og handlingen, og igjen snakke tydelig til de delene av befolkningen som lytter spesielt til dere, sa Støre.

Les også: AUF-lederen på 22. juli-markering: – Sommeren har fått flere vonde datoer

Arina Aamir er moderat muslim, samfunnsdebattant og medlem i Stovner Høyre.

Hun sier hun tar et ansvar for å bekjempe negative holdninger, men at hun ikke ønsker å ta det på grunn av religionen sin.

– Jeg skal ta et oppgjør med negative holdinger i det muslimske miljøet om jeg ser det. På samme måte som mine kristne venninner er nødt til å ta et oppgjør i det konservative, kristne miljøet.

– Alle er nødt til å ta et oppgjør med slike holdninger der de ser dem, men ikke på grunn av religionen eller troen deres. Men på grunn av det ansvaret vi som individer har, sier Aamir.

Les også Skal forske på heltane: – Tenkte ikkje over kva vi kasta oss ut i

Oddvar Hansen og Lill Hege Rostad reddet ungdom 22. juli

Like mye mot hat

17-åringen påpeker samtidig at mange muslimer er like imot hat og ekstremisme som andre.

– Nå ser vi at de moderate muslimene har stått sammen med alle andre i kampen om å bekjempe homofobi og andre negative holdninger mot homofile og andre minoriteter i det norske samfunnet. Så det å da rette pekefingeren mot akkurat en gruppe er ikke annet enn stigmatiserende etter min mening, utdyper hun.

Les også Stian (31) løp fra kulene to ganger

Stian Løken overlevde terrorangrepet i Oslo i sommer, og terroren på Utøya

Mustafa Mahmood, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge, mener norske muslimske organisasjoner har gjort et stort arbeid for å motvirke radikalisering.

Samtidig kan ikke alminnelige muslimer holdes kollektivt ansvarlig for enkeltmuslimers holdninger og handlinger. Muslimer er ikke en enhetlig gruppe tilhørende et samlet politisk eller sosialt miljø, og det er derfor urealistisk å forvente at det muslimske sivilsamfunnet skal klare å intervenere for å forhindre at enhver med muslimsk bakgrunn unngår en kriminell løpebane, sier han, og legger til:

Mustafa Mahmood er informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge.

Mustafa Mahmood synes Støres oppfordring er urettferdig.

Foto: Islamsk Råd Norge

Hadde det blitt oppfattet som rimelig om Støre hadde rykket ut og bedt moderate kristne ta et oppgjør med Breiviks kristenekstremisme?

– Når bedre frem enn meg

Jonas Gahr Støre sier han i fjor hadde fokus på høyreekstreme og at han i år rettet fokuset mot moderate muslimer på grunn av skytingen i Oslo natt til 25. juni i år.

Han mener folk i miljøene er bedre på å nå frem med budskapet enn han som statsminister.

– I fjor var vi opptatt av å snakke sant etter 22. juli. Det vi da appellerte til var at de som er på den demokratiske høyresiden må si tydelig ifra mot ekstremisme på en måte hvor de kan nå miljøer som de lettere når enn det jeg gjør. Det er folk som lytter mer til folk på høyresiden enn de lytter til meg fra Arbeiderpartiet.

Statsminister Jonas Gahr Støre 22. juli 2022

Statsminister Jonas Gahr Støre stilte opp på Dagsnytt 18 for å snakke om markeringen 11 år etter 22. juli.

Foto: Mathias Moene Rød / NRK

– På samme måte nå hvor vi har en terroraksjon i Oslo, som høyst sannsynlig er begått av en person inspirert av radikal, ekstremistisk islamisme. Derfor appellerer jeg til de moderate muslimene – at de snakker mot terror og ekstremisme i miljøer hvor deres stemmer når bedre frem enn min, legger Støre til.

Statsministeren sier at han ser de fleste tar avstand fra hat, men at alle må ta et ansvar der de kan.

– Det store flertallet av alle mennesker i Norge ønsker å leve fredelig liv og tar avstand fra hat. For å nå ut må vi ta et særlig ansvar for der hvor vi når frem med budskapene, sier han.

Les også AUF-lederen: – En kamp vi trenger at alle deltar i

AUF-leder Astrid Hoem på kontoret ved Youngstorget.

Mener at alle må passe på at holdninger ikke utvikler seg

Støre sier kun gjerningsmannen har ansvar for handlingene som er begått og skryter samtidig av det ansvaret mange muslimer allerede tar, når han prater med NRK senere på dagen.

– Det er bare en mann som har ansvar for det han har gjort og det var gjerningsmannen. Han må stilles til ansvar. Men vi må jobbe for demme opp for holdningene, og passe på at holdningene ikke fester seg, og passe på at holdningene ikke går til handling, sier Støre, og legger til:

– Jeg er blitt veldig imponert over mange i det muslimske miljøet som snakker i moskeen og i kulturelle sammenhenger til ungdom på en måte hvor jeg aldri når frem. Det er å ta samfunnsansvar i vårt mangfoldige samfunn.

AKTUELT NÅ