Krekar: – Må jeg sitte i fengsel til jeg er 90 år?

OSLO TINGRETT (NRK): Brynjar Meling mener mulla Krekar må frifinnes, og sier Kongsvinger fengsel like godt kan installere svingdører om hans klient igjen blir dømt for trusler.

Mulla Krekar og Brynjar Meling i retten

Brynjar Meling har vært mulla Krekars forsvarer siden 2003. Her hilser de to i retten mandag, etter at Krekar hadde posert med en plakat der han hevdet at det var 54. gang han var i en norsk rettssal.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nok en rettssak mot Najmuddin Faraj Ahmad, Norges mest kjente mulla, går mot slutten. Krekar er tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger og trusler mot kurderen Halmat Goran, framsatt i et intervju med NRK i februar i år.

Påtalemyndigheten mener det er en reell fare for at uttalelsene kan føre til angrep mot Goran, og at Krekar derfor må dømmes til to år i fengsel.

Krekar ble løslatt fra fengsel etter å ha sonet for lignende forhold så sent som i januar i år. På tampen av den siste rettsdagen benyttet 59-åringen anledningen til å spørre om han må forberede seg på et langt liv i fengsel:

– Jeg vil minne om at min bestefar og far levde lenge til de var rundt 90 år. Jeg har ikke blitt seksti engang. Betyr det at jeg skal sitte i fengsel i 30 år fordi motparten er redd for meg? spurte Krekar retorisk, og la til:

– Redselen er en fiktiv redsel, og en del av et politisk spill. Jeg er mulla Krekar, han er Halmat Goran (fornærmede journ.anm.), og loven er den samme for oss begge.

– Hinsides

Mulla Krekars forsvarer Brynjas Meling er – kanskje ikke overraskende – uenig i at Krekar skal dømmes til to år i fengsel. Han beskriver straffenivået som «hinsides», og la ned påstand om at Krekar må frifinnes.

– Det er ikke hold for en slik påstand i virkeligheten, eller i rettspraksis. Det vil ikke stå seg om det skulle bli resultatet, sier Meling, og varsler dermed allerede nå en anke, dersom tingretten skulle være uenig i hans vurdering.

I sin avsluttende prosedyre viste Meling blant annet til at Ubaydullah Hussain, som har vært aktiv i den islamistiske gruppa «Profetens Ummah», kun ble idømt 120 dagers fengsel for trusler mot to journalister.

Artikkelen fortsetter.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Krekar hadde med seg en plakat da rettssaken mot ham startet mandag. Meling sier han ikke visste om plakaten på forhånd, og påpeker at han ikke er Krekars medierådgiver.

– Kan installere svingdør

Meling påpeker også at Krekar er dømt for trusler mot samme Goran tidligere. Mullaen mener han i NRK-intervjuet kun kommenterte denne dommen i kraft av sin posisjon som lærd innen islamsk sharia-lovgivning.

– Han har kommentert en dom som en del av et offentlig ordskifte, og er klar på at han ikke har ment å true noen eller oppfordre til noe som helst, sier Meling.

Han tror ikke Krekars avsluttende kommentarer i retten nødvendigvis betyr at Krekar frykter et liv i norske fengsler.

– Det var vel et signal om at dersom de skal ta ham for å forfekte islams syn, så kan de gjøre klar et rom på Kongsvinger fengsel i mange år fremover og installere svingdør der, sier Meling, og legger til:

– Jeg tror mulla Krekar takler fengselsopphold greit, selv om det er uriktig. Han er en mann som vet å innpasse seg, og har hatt å gjøre med regimer før.

Krekar hevder selv han har vært 54 ganger i en norsk rettssal. Forsvarer Brynjar Meling har representert ham siden 2003. Ifølge Meling har han bare fått betalt for halvparten av tiden han har nedlagt som mullaens forsvarer.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Det omstridte Krekar-intervjuet ble sendt i Dagsrevyen og publisert på nett i februar i år.

SISTE NYTT

Siste meldinger