Truet av Krekar: – Jeg er villig til å sette mitt eget liv i fare

OSLO TINGRETT (NRK): Med en delvis brent koran ved sin side, hevder Halmat Goran at han ikke lenger tør å være i muslimske miljøer som følge av truslene fra mulla Krekar.

Halmat Goran som hevdes truet av Mulla Krekar

Halmat Goran er kurderen mulla Krekar er tiltalt for å ha truet.

– Jeg er glad for at jeg bor i Norge, fordi jeg har rettigheter her i Norge. Han (mulla Krekar) må skamme seg. Han er en terrorist, som viser til menneskerettigheter for å få hjelp, sier Goran til NRK.

I 2010 brant han sider av koranen og la ut bilder av det på internett. Dette er årsaken til at han flere ganger har vært gjenstand for negativ oppmerksomhet fra Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som «mulla Krekar». Siste gang det skjedde var i et intervju med NRK sendt i februar i år, noe som førte til at Krekar ble tiltalt for trusler.

Også i 2012 ble Krekar dømt for å ha utstedt en såkalt «fatwa» mot Goran.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Krekar kom med en plakat i retten mandag, der han stilte spørsmål ved hvordan hans egne menneskerettigheter blir ivaretatt.

Brent koran

Tirsdag inntok Goran vitneboksen i Oslo tingrett for å vitne mot Krekar. Goran er iført sorte klær, kortklipt, med rødlig skjegg. Liggende foran seg har han en utgave av koranen, som han flere ganger holder opp under sin forklaring.

Flere sider i den hellige boka er brent. Ifølge Goran er dette versene som var bakgrunnen for at Saddam Hussein drepte 5000 kurdere i et kjemisk angrep i 1988.

– Jeg gjorde dette for å skape diskusjon. Det skulle være noe forfattere og skribenter kunne skrive om, sier Goran om koranbrenningen.

– Min frihet er innsnevret

I intervjuet som NRK sendte i februar, sier Krekar at han vil «gi en gave» til den som dreper Goran. Dette har ifølge Gorans bistandsadvokat ført til at Goran lever i «konstant frykt for sitt eget liv».

– Min frihet er blitt innsnevret. Jeg kan ikke være i miljøer der muslimer befinner seg. Selv om de ikke vil drepe meg, kan det oppstå ubehagelige situasjoner, sier Goran i retten.

Selv hevder Goran at han har blitt utsatt for omfattende hets og trusler som følge av Krekars uttalelser.

«Fortjener å bli hengt»

Politiadvokat Vegard Rødås går gjennom noe av det som er skrevet om Goran i diverse internettforum. Sitatene skal Goran selv ha hentet inn fra diverse nettsteder, før de har blitt oversatt av en politioppnevnt tolk.

  • «Hvis Gud vil, er det jeg som skal drepe Halmat Goran. Jeg har gitt beskjed til mange om at de skal si hvor han er».
  • Jeg sverger på Allah at jeg parterer ham hvis jeg finner ham.
  • Den røde katten fortjener å bli hengt i en stolpe og bli henrettet.

– Jeg er både blitt angrepet og truet. Jeg har også blitt sjikanert på sosiale medier. Bildet mitt blir spredt på nettet, og de sier at man kan spytte på meg, sier Goran, som også nevner en konkret episode fra 2012, der han ble oppsøkt av to personer i Bergen sentrum.

Episoden ble anmeldt til politiet, men Goran sier han ikke har hørt mer om det. Ifølge Brynjar Meling ble saken henlagt på bevisets stilling.

– Villig til å sette mitt eget liv i fare

Krekars forsvarer Brynjar Meling reagerte i retten på at det ikke ble spesifisert hvilken tilknytning avsenderne har til Krekar, og hevder det like godt kan være koranbrenningen som har ført til hetsen.

Politiadvokat Vegard Rødås forsvarte dette med at poenger er å vise at det er et aggressivt miljø rundt Krekar, som responderer på den såkalte «fatwaen».

Meling reagerer også på at Goran sier han lever i frykt, samtidig som han flere ganger har latt seg intervjue av NRK, også i januar i år. Goran lot seg også intervjue i en pause i retten tirsdag.

– Budskapet mitt er at man skal fjerne den frykten som oppstår. Hvis man forblir alene, så kan de skremme deg. Hvis jeg skaffer meg mine egne støttespillere, blir det ikke like enkelt for dem å ta meg. Det er grunnen til at jeg velger denne veien. Jeg er villig til å sette mitt liv i fare, for at andre skal vinne, svarer Goran.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Se det omstridte NRK-intervjuet her.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger