Hopp til innhold

Kilder til NRK: Regjeringen beholder 350-kroners­grensen for netthandel

Regjeringen går ikke inn for å fjerne toll- og avgiftsfri import av varer for under 350 kroner i statsbudsjettet. Det bekrefter kilder overfor NRK.

Solberg og Jensen

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) under trontaledebatten i Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

To kilder med kjennskap til hovedtrekkene i forslaget til statsbudsjett, bekrefter overfor NRK at Frp har fått gjennomslag for å beholde 350-kroners­grensen i denne omgang.

Det er i utgangspunktet flertall på Stortinget for å skrote regelen, men KrF sikret regjeringen flertall for å beholde den da de ble enige om revidert nasjonalbudsjett tidligere i år.

KrF var også med på å sikre regjeringen flertall da den økte grensen fra 200 til 350 kroner i 2014.

Hvem får en bit av kaka? Og hvem tar regninga? Svaret får du her.

Hvem får en bit av kaka? Og hvem tar regninga? Svaret får du her.

– Rammer handelsnæringen

I dag kan du kjøpe varer fra utlandet uten å betale en krone i avgifter til norske myndigheter, så lenge pakken og portoen koster under 350 kroner til sammen.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet mener 350-kronersgrensen gir norsk handelsnæring en stor konkurranseulempe. De mener man bør betale moms for importerte varer, uansett verdi. Det hevder de vil gi staten inntekter på 1,4 milliarder kroner.

– Dette er et helt latterlig system som straffer dem som etablerer netthandel og skaffer jobber her i landet. Med dagens moms- og tollfritak er vi med på en direkte subsidiering av netthandelbedrifter i utlandet. Det taper bare Norge på, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum før valget.

Også SV er motstander av fritaket. KrF har på sin side foreslått å endre ordningen til en finsk modell, der man selv melder fra om bestillinger på nett og betaler moms og toll gjennom en digital tjeneste.

Kraftig vekst

De to siste årene har antall pakker fra Kina til Norge økt med 180 prosent. Så godt som alt slipper unna moms og toll på grunn av 350-kronersregelen.

Virke, NHO og andre handelsorganisasjoner hevder sysselsettingen i Norge kunne økt med 1700 årsverk dersom grensen blir fjernet.

– Staten sponser i dag utenlandske nettbutikker på bekostning av norske. Det vi ber om er ganske enkelt konkurranse på like vilkår, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Forbrukerrådet har på sin side hevdet at norske nettbutikker ikke lider noen nød under dagens regler.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har varslet en ny stortingsmelding om handelsnæringen før jul. Nationen har tidligere skrevet at 350-kronersregelen skal gjennomgås på nytt i denne meldingen.

Finansminister Siv Jensen legger fram regjeringens forslag til statsbudsjett mandag klokken 10.

AKTUELT NÅ