Hopp til innhold

Virke regner med at 350-kronersgrensen fjernes

Hovedorganisasjonen Virkes direktør Harald Andersen vil fjerne den tollfrie grensen for privatimport på 350 kroner. Forbrukerrådet er uenig.

Dame med mønstrete skjorte handler i nettbutikken iHerb fra mobilen

Regjeringen satte opp den momsfrie grensen for utenlandshandel på nett fra 200 kroner til 350 kroner i 2014.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Andersen peker på grensen som den viktigste driveren for veksten i utenlandske nettbutikker.

– Når vi ser på hva slags varer nordmenn kjøper i utenlandske nettbutikker, er det primært kjøp av varer til lave beløp, sa Andersen under Virkes handelskonferanse tirsdag, gjengitt av Finansavisen.

Les også: Butikkansatte må finne nye yrker

Ikke enig

Randi Flesland

Norske nettbutikker må, som andre markeder, tåle konkurranse fra utlandet, mener Randi Flesland fra Forbrukerrådet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Her er vi uenig med Virke. Hvis grensen fjernes vil norske forbrukere få færre valgmuligheter, da gebyrene uforholdsmessig vil fordyre småkjøp fra utlandet, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Hun tror en fjerning også vil favorisere norske nettbutikker, så forbrukerne ender opp med dårligere utvalg og dyrere varer.

– Ifølge flere nye rapporter går norsk netthandel svært bra. De bekymringene Virke hadde da grensen økte fra 200 til 350 kroner ser ikke ut til å ha vært reelle. Når grensen ikke ser ut til å være hemmende eller problematisk, ser ikke vi poenget med å fjerne den, fortsetter Flesland.

Les også: – Utviklingen truer titusenvis av arbeidsplasser

Spår tredobling

Virke tror det utenlandske markedet og nordmenns handel på nett vil tredoble seg fra i dag til 2030. Samtidig er prognosen at de norske netthandelsaktørene vil vokse mellom 30 og 40 prosent.

– Vi registrerer at det er flertall på Stortinget for å avvikle denne særnorske grensen. Det regner vi med at Stortingets flertall sørger for. Det vil bety mye både i arbeidsplasser og skatteinntekter, sa Andersen.

Regjeringen økte i 2014 den tollfrie grensen for privatimport fra 200 kroner til 350 kroner. Før det hadde toll- og avgiftsgrensen stått uforandret på 200 kroner siden 1975.

– Det viktigste norske politikere nå gjør er å fjerne denne grensen på 350 kroner som favoriserer utenlandske bedrifter. Slike rammebetingelser kan ikke Norge lenger ha, sa Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen til NRK tirsdag denne uka.