Virke regner med at 350-kronersgrensen fjernes

Hovedorganisasjonen Virkes direktør Harald Andersen vil fjerne den tollfrie grensen for privatimport på 350 kroner. Forbrukerrådet er uenig.

Dame med mønstrete skjorte handler i nettbutikken iHerb fra mobilen

Regjeringen satte opp den momsfrie grensen for utenlandshandel på nett fra 200 kroner til 350 kroner i 2014.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Andersen peker på grensen som den viktigste driveren for veksten i utenlandske nettbutikker.

– Når vi ser på hva slags varer nordmenn kjøper i utenlandske nettbutikker, er det primært kjøp av varer til lave beløp, sa Andersen under Virkes handelskonferanse tirsdag, gjengitt av Finansavisen.

Les også: Butikkansatte må finne nye yrker

Ikke enig

Randi Flesland

Norske nettbutikker må, som andre markeder, tåle konkurranse fra utlandet, mener Randi Flesland fra Forbrukerrådet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Her er vi uenig med Virke. Hvis grensen fjernes vil norske forbrukere få færre valgmuligheter, da gebyrene uforholdsmessig vil fordyre småkjøp fra utlandet, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Hun tror en fjerning også vil favorisere norske nettbutikker, så forbrukerne ender opp med dårligere utvalg og dyrere varer.

– Ifølge flere nye rapporter går norsk netthandel svært bra. De bekymringene Virke hadde da grensen økte fra 200 til 350 kroner ser ikke ut til å ha vært reelle. Når grensen ikke ser ut til å være hemmende eller problematisk, ser ikke vi poenget med å fjerne den, fortsetter Flesland.

Les også: – Utviklingen truer titusenvis av arbeidsplasser

Spår tredobling

Virke tror det utenlandske markedet og nordmenns handel på nett vil tredoble seg fra i dag til 2030. Samtidig er prognosen at de norske netthandelsaktørene vil vokse mellom 30 og 40 prosent.

– Vi registrerer at det er flertall på Stortinget for å avvikle denne særnorske grensen. Det regner vi med at Stortingets flertall sørger for. Det vil bety mye både i arbeidsplasser og skatteinntekter, sa Andersen.

Regjeringen økte i 2014 den tollfrie grensen for privatimport fra 200 kroner til 350 kroner. Før det hadde toll- og avgiftsgrensen stått uforandret på 200 kroner siden 1975.

– Det viktigste norske politikere nå gjør er å fjerne denne grensen på 350 kroner som favoriserer utenlandske bedrifter. Slike rammebetingelser kan ikke Norge lenger ha, sa Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen til NRK tirsdag denne uka.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)