Hopp til innhold

Kilder til NRK: Enighet om asylbarna

STORTINGET (NRK): Etter det NRK erfarer er det enighet om at lengeværende asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor, får sakene sine vurdert på nytt. Kl. 20.30 er det innkalt til pressekonferanse.

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide omkranset av pressen etter gruppemøte om asylbarnsaken.

Foto: Simon Solheim / NRK

Etter det NRK kjenner til har de fire borgerlige partiene kommet til en løsning på den betente asylbarnstriden. Avtalen er ikke formelt på plass, men de fire skal være enige om innholdet og har nå innkalt til en pressekonferanse kl. 20.30.

SMK

De borgerlige partilederne sitter samlet på Statsministerens kontor på Akershus Festning.

Foto: Simon Solheim / NRK

Løsningen innebærer etter det NRK forstår at lengeværende barn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor og som har en oppholdstid på fire år i Norge, skal få sakene vurdert på nytt. Det kan dreie seg om 60 barn som nå får sine saker gjennopptatt.

Det er også enighet om nye regler for å hindre flerkoneri ved familiegjenforening, samt en kortere frist til å varsle hvem man vil søke familiegjenforening med når man har fått flyktningstatus. I dag er det ett års frist.

Utlendingsmyndighetene får også tilført penger for å undersøke forhold i land der situasjonen som var utgangspunkt for flukten, kan ha endret seg. Med andre ord kan en person som har fått opphold, risikere å miste sin status som flyktning de neste fem årene.

Magnus Takvam om asylbarnsaken

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, forteller om innholdet i enigheten. Takvam mener Frp har gitt mest for å få en avtale på plass.

– Tydelig mandat

De fire borgerlige partilederne samt justisministeren har i går og i dag sittet i krevende forhandlinger om det som har vært en verkebyll for samarbeidet.

Etter et hastemøte i ettermiddag, har alle fire konsultert sine stortingsgrupper for å få klarsignal til enigheten som nå skal være på plass.

Venstres leder Trine Skei Grande på vei til møte med regjeringspartiene i stortinget.

Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til gruppemøte med partiet. Der fikk hun et enstemmig mandat til å støtte innholdet i avtalen som nå er på plass.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fremskrittspartiet var sist ferdig, og Siv Jensen hadde etter møtet denne beskjeden:

– Jeg har fått et tydelig mandat fra gruppa.

Jensen vil ikke bekrefte at de fire partiene har kommet til en enighet, men tilbakemeldingene fra KrF og Venstres gruppemøter var likelydende. Alle har fått et tydelig mandat å melde tilbake til forhandlerne.

– Det er en veldig grei beskjed å ha med seg videre, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Hvilket mandat har stortingsgruppa gitt deg?

– Det vil jeg ikke si her, men noen skal få vite det.

AKTUELT NÅ