Hopp til innhold

Knallhardt asylpress mot regjeringen – sentrum krever løsning før fredag

Over 550 dager er gått siden regjeringen og KrF og Venstre lovet en «varig ordning» for lengeværende asylbarn. Nå haster det med å finne en løsning, mener KrF.

Solberg og Jensen til til høyre, mens Grande og Hareide snur seg mot venstre

BETENT: Høsten 2013 presenterte regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene KrF og Venstre samarbeidsavtalen som blant annet gikk ut på en varig løsning for lengeværende asylbarn. Nærmere to år senere krangler de fortsatt om saken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Tiden er overmoden for at regjeringen skal komme våre krav i møte, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann, Geir Toskedal, til NRK.

De siste dagene har presset mot regjeringen økt kraftig. Venstres landsmøte til helgen framstår som en tidsfrist for å begrave den betente asylstriden på borgerlig side.

Til Dagbladet sier en rekke tillitsvalgte i Venstre at saken må løses innen partiets landsmøte starter fredag klokken 13. Til VG sier Venstre-leder Trine Skei Grande at mangel på svar fra regjeringen «kan underminere hele det borgerlige prosjektet».

KrF tror på løsning før fredag

Også Toskedal håper og tror regjeringen gir etter for deres krav i løpet av uken.

– Jeg har hele tiden undret meg over hvorfor det skal gå nesten to år før man får på plass det som var intensjonen i samarbeidsavtalen, sier han.

Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.

Varig ordning, samarbeidsavtalen

Oppmykningen av regelverket rundt lengeværende asylbarn var KrF og Venstres viktigste seier i samarbeidsavtalen med regjeringen. Men den nye forskriften lot vente på seg. Først 5. desember 2014 ble de fire partiene enige etter intense forhandlinger.

Men før partene kom til enighet avslørte Bergens Tidende at regjeringens ordre om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt ved utsendelser, aldri nådde fram til Politiets utlendingsenhet.

NRKs Magnus Takvam: Trolig løsning i dag eller i morgen:

Magnus Takvam i Politisk kvarter

28 barn

KrF og Venstre krevde at en rekke barnefamilier som allerede er sendt ut av landet skulle få sakene sine behandlet på nytt. Regjeringen har hele tiden nektet å gi forskriften tilbakevirkende kraft, men sentrum står på sitt.

En gjennomgang Aftenposten har gjort viser at kun 28 barn, som er sendt ut av landet siden i fjor sommer, lever opp til KrF og Venstres kriterier for å få en ny saksbehandling.

Ifølge Toskedal har han snakket med en rekke lokale Frp-politikere som «møkka lei» hele saken.

– De har satt seg inn i saken og ser at det ikke gjelder så mange. De ser at saken ødelegger for samarbeidet og vil ha en løsning, sier KrF-politikeren.

Det kan også virke som om stemningen er i ferd med å snu i Frps stortingsgruppe. For to måneder siden sa Jan Arild Ellingsen at det vil være «som å kjøre en kniv i ryggen på oss» å hente hjem asylbarna. I dag åpner han for å akseptere asylbarnkravene.

– Det er mulig vi kan si ja under forutsetning av at søknaden sendes fra der de oppholder seg, og at de ikke skal hentes til Norge først, sier Ellingsen til Bergens Tidende.

KrF og SV om asylbarn

Karin Andersen (SV) og Geir Toskedal (KrF) debatterte lengeværende asylbarn i Politisk kvarter tirsdag. Programleder Bjørn Myklebust.

AKTUELT NÅ