Erna nektet å kommentere sentrums asylkrav i spørretimen

Fra Stortingets talerstol utfordret Abid Raja (V) Erna Solbeg om utsendte asylbarn skal få sine saker behandlet på nytt. Statsministeren ville ikke svare.

Abid Raja spør Erna Solberg i spørretimen

ANSTENDIG: – Mener statsministeren at det anstendige er å få sjekket om systemfeil har rammet individer uriktig, og om så har skjedd, gjenopprette feilen, spurte Abid Raja i spørretimen.

– Representanten spør nå om noe som fire partier har pågående samtaler om, og svarene ligger i de samtalene, var alt statsministeren ville si i spørretimen onsdag.

Heller ikke Marit Arnstad fra Sp kom noen vei da hun spurte om hvor lenge barna må ha bodd i Norge for å få sine saker behandlet på nytt.

– Det foregår samtaler mellom fire partier om forståelsen av det samarbeidet og den avtalen vi har, svarte Solberg.

Justisministeren har beklaget at en politikkendring ikke ble satt ut i live. Vi vet ikke om systemsvikten har rammet enkeltindivider direkte og om asylbarn er sendt ut, uten at de skulle ha blitt utsendt. Mener statsministeren at det anstendige er å få sjekket om systemfeil har rammet individer uriktig, og om så har skjedd, rette feilen?

Abid Raja / Spørretimen 8. april

Lysbakken: – Kosetime

Det ble ingen asylbarnenighet etter den borgerlige partiledermiddagen i statsministerboligen tirsdag kveld.

Onsdag var det knyttet stor spenning til hvor hardt de folkevalgte fra KrF og Venstre ville presse statsministeren om saken under dagens spørretime.

NRK får opplyst at begge partigruppene diskuterte hvordan de skulle gå fram tett opp mot spørretimen startet.

Mye tyder på at de ble enige om å ligge lavt.

Laster Twitter-innhold

– Det er en av de merkeligste spørretimene jeg har vært på. Alle tenker på en ting, men spør om noe helt annet, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Kun SV stilte hovedspørsmål om asyl, og da spesielt om de omstridte utsendingene av barnefamilier til Afghanistan. Fra sentrumspartiene var det bare Abid Raja (V) som tok opp skjebnen til de lengeværende barna som er sendt ut av landet.

Solberg hadde ingen svar å gi, men både Venstre og KrF tror det kan komme en løsning i dag eller i morgen.

Erna Solberg i Stortinget - med journalister

INGEN SVAR: Statsminister Erna Solberg (H) hadde ikke noe nytt å fortelle om asylbarn-samtalene med Venstre og KrF.

Foto: Simon Solheim / NRK

Håper på svar onsdag

Tirsdag ble regjeringens skisse til løsning avvist av KrF og Venstre, og under middagen leverte de to støttepartiene sitt tilsvar. Tross samtaler fram til 23-tiden er de utsendte asylbarnas skjebne fortsatt uviss.

Regjeringen går nå gjennom sentrumspartienes siste krav til hvor mange barnefamilier som skal få sine asylsaker behandlet på nytt, og hvilke kriterier de må oppfylle for å få opphold.

– Jeg håper på svar fra regjeringen i løpet av dagen, sa KrFs innvandringspolitiske talsperson, Geir Toskedal, til NRK tirsdag morgen.

Aftenposten har tidligere skrevet at 28 barn, som ble sendt ut siste halvår i fjor og fram til februar i år, kan få sine saker behandlet på nytt dersom sentrum får gjennomslag for sine krav.

Nehru Sand om forhandlingene om asylbarna

MOTKRAV: – Det er helt på det rene at det er uaktuelt for Frp å sitte igjen alene med svarteper. Frp må, slik de ser det, ha gjennomslag for ytterligere innstramninger på asylfeltet, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger