Karriererådgiver: – Nå har du mulighet til å følge drømmen

Selv om arbeidsledigheten stiger, er det ingen grunn til å gå i kjelleren, mener karriererådgiver Mette Manus. Her er hennes best tips hvis du mister jobben.

Mette Manus

GIR RÅD: Mette Manus er karriererådgiver i Manus Motivasjon og møter mange som trenger hjelp med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Positiv holdning er en nøkkel, mener hun.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Hele 90.900 personer er registrert som helt arbeidsledige, ifølge tall som Nav la frem i dag. Det er 9.400 flere enn på samme tidspunkt i fjor. Særlig innen ingeniør- og IKT-fag har ledigheten steget kraftig, med 58 prosent det siste året.

Men selv om tallene er dystre, mener karriererådgiveren at det aldri har vært viktigere å tenke motivasjon.

– Omgi deg med mennesker som tenker konstruktivt og positivt, ikke med folk som trekker deg ned. En god partner og støttende venner som tror på deg er kjempeviktig, sier Mette Manus som driver et karriereveiledningssenter.

– Følg drømmen

Hun møter alt fra ungdommer som er usikre på hva de skal søke på av utdanning til voksne som enten er lei jobben eller som har mistet den. Og for både unge og gamle, er det viktig å følge drømmen.

– Mister du jobben så har du faktisk en unik sjanse til å følge drømmen og gjøre det du alltid har tenkt på. Kanskje du kan starte noe eget, enten ved siden av jobbsøkingen eller fullt og helt.

Hun har stor forståelse for at det er vanskelig å miste jobben.

– Det er lov å ha en sorgreaksjon for mange føler nok at de mister identiteten sin. Det er tungt å stå utenfor et godt kollegium. Men vi bor i Norge som er et godt land, og sånn som situasjonen er i dag så må man glemme prestisje.

Oljeplattformen Oseberg

NEDGANG: Særlig oljebransjen har merket den stigende arbeidsledigheten i Norge. Men for ingeniører, er det fortsatt store muligheter, mener ekspertene.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Alltid bruk for ingeniører

Johannes Sørbø er seniorrådgiver i NAV

BLIR BEDRE: Seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav tror situasjonen i oljebransjen vil stabilisere seg.

Foto: Eivind W. Skifjeld/NAV

Det er særlig oljebransjen som merker den største nedgangen, forteller seniorrådgiver i Nav Johannes Sørbø.

– Det har vært mange nedbemanninger, og det er også ventet at ledigheten vil stige. Men til neste år så tror vi det blir litt bedre og at ledigheten vil gå nedover igjen.

Han vil likevel ikke fraråde studenter å søke seg til ingeniøryrket.

– Det vil alltid være bruk for ingeniører. Akkurat nå er det vanskelig i olje- og gassektoren, men situasjonen vil stabilisere seg.

Brett opp ermene

Manus oppfordrer arbeidsledige til å brette opp ermene og gjør noe med situasjonen. Men det er likevel ikke er noe poeng å sende ut en haug med søknader.

– Søk på jobber du egner deg til. Vær villig til å flytte på deg, ta vikariater eller kanskje mer utdanning. Har du snever kompetanse, så kan det være lurt å få litt bredere kompetanse.

Hun anbefaler å bruke tid på å skrive en god cv og søknad.

– Man må ikke la seg knekke og gå i kjelleren. Vær aktiv og tenk igjennom hva du kan gjøre med kompetansen din.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger