Hopp til innhold

Jensen-etterforskning kan koste 25 millioner

Spesialenheten fikk 18 millioner i ekstra bevilgninger til å etterforske polititoppen Eirik Jensen for korrupsjon. Sluttregningen kan bli enda større. Enheten har aldri før bedt om ekstra penger.

Etterforskningen av Eirik Jensen kan koste 25 millioner kroner.

DYR ETTERFORSKNING: Spesialenheten budsjetterer med en prislapp på 25 millioner kroner på etterforskning av Eirik Jensen-saken for inneværende år. I revidert statsbudsjett fikk de et ekstra tilskudd på 17,8 millioner kroner.

Korrupsjonssaken mot polititoppen Eirik Jensen kan koste Spesialenheten 25 millioner kroner. Det forteller leder for enheten Jan Egil Presthus til NRK.

Jan Egil Presthus, sjefen for Spesialenheten for politisaker

FÅR PENGER: – Hvis etterforskningen pågår ut 2014, med dagens dimensjon, vil den koste rundt 25 millioner kroner, sier sjefen for Spesialenheten Jan Egil Presthus til NRK.

– Hvis etterforskningen pågår ut 2014, med dagens dimensjon, vil den koste rundt 25 millioner kroner. Sakens karakter gjør det nødvendig med en grundig etterforskning. Dette er en sak som er mer omfattende enn tidligere saker vi har jobbet med.

I forbindelse med revidert statsbudsjett for 2014 kom det frem at Spesialenheten får bevilget 17,8 millioner kroner ekstra grunnet den pågående etterforskningssaken mot Jensen.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Overtid, reise og ekstra personell

Med det ekstra tilskuddet er Spesialenhetens budsjett for 2014 på 58 millioner kroner. Aldri før har de hatt behov for å få bevilget ekstra midler.

Les også: Forbereder Jensen-løslatelse – blir fraktet til hemmelig sted

Les også: Politiansatte signerte ekstra taushetserklæring i Jensen-etterforsking

Les også: Jensen-forsvarer: – Fritak for taushetsplikt øker sjansen for løslatelse

Pengene kommer blant annet til å bli brukt slik:

  • 6,3 millioner kroner er budsjettert til bruk på overtid og reise for avgitt personell fra Kripos, Økokrim og personell fra politidistriktene.
  • I tillegg er 6,5 millioner kroner delvis kompensasjon for grunnlønn til avgitt personell fra Kripos, Økokrim og politidistriktene.
  • Pengene skal også brukes på overtid, reiseutgifter og pressevakt for personell i Spesialenheten.
Revidert statsbudsjett 2014 - bevilgning til Spesialenheten

FÅR GIGANTBELØP: I revidert statsbudsjett bevilges Spesialenheten 17,8 millioner kroner som skal brukes på korrupsjonssaken mot Eirik Jensen.

– Med de midlene kan vi ha forventninger om en akseptabel fremdrift, men jeg kan ikke fortelle Spesialenheten hvordan de skal bruke midlene. De har valgt å etterforske saken bredt. For oss kan det være betryggende å vite at man snur hver sten i saken, sier Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK.

Avgitt personell fra Økokrim og Kripos dreier seg om 12–14 personer, de har en årslønn på rundt 535.000 kroner får NRK vite.

– Skiller seg ut i størrelse

– Sakens karakter og innhold gjør at vi må foreta en etterforskning som knytter seg til et bredt tidsrom. Det betyr at vi må gå gjennom en stor informasjonsmengde og foreta en rekke avhør. I størrelse skiller denne korrupsjonssaken seg klart fra andre saker som vi har jobbet med tidligere, sier Presthus.

Eirik Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen

HÅPER PÅ LØSLATELSE: – Med de midlene kan vi ha forventninger om en akseptabel fremdrift, sier Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen.

I posten som omhandler Spesialenheten for politisaker i revidert statsbudsjett heter det blant annet:

«Det vil påløpe betydelige merutgifter til pågående etterforskning av en sak med mistanke om grov korrupsjon. Saken vil kreve en intensiv etterforskningsinnsats som foreløpig er estimert til en varighet på ni måneder i 2014».

– Prislappen er begrunnet i antall personer som er engasjert i etterforskningen. Det er det som må til for å gjennomføre en effektiv etterforskning. I en alvorlig mistanke valgte vi å styrke Spesialenheten bemanningsmessig, blant annet med personell fra Kripos og Økokrim, forklarer Presthus.

Anundsen: – Viktig med nødvendige ressurser

Anders Anundsen

GAVMILD: – Det er viktig for regjeringen at Spesialenheten har de ressursene de trenger for å gjennomføre en effektiv etterforskningsinnsats, sier justisminister Anders Anundsen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I revidert statsbudsjett heter det videre:

«For å sikre uavhengighet har Spesialenheten midlertidig overtatt arbeidsgiveransvaret for alle personene som politiet avgir til etterforsking mens dette arbeidet pågår. De ordinære lønnsutgiftene til avgitt personell utover den foreslåtte bevilgningsøkningen dekkes innenfor politiets budsjett».

– Estimatet er basert på behovet vi har for inneværende år. I dag er det ikke mulig å si om bevilgningen vi har fått er for lite eller for mye, men den er tilstrekkelig for at vi kan drive etterforskningen ut året.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke kommentere konkrete saker som Spesialenheten etterforsker, men han har ingen problemer med å tilføre organisasjonen ekstra tilskudd.

– Det er viktig for regjeringen at Spesialenheten har de ressursene de trenger for å gjennomføre en effektiv etterforskningsinnsats. Nå får enheten betydelige merutgifter til etterforskningen av en sak med mistanke om grov korrupsjon. Derfor foreslå vi å øke bevilgningen med 17,8 millioner kroner, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ