Hopp til innhold

Forbereder Jensen-løslatelse – blir fraktet til hemmelig sted

Eirik Jensens blir trolig løslatt fra varetektsfengsling i juni. Forsvarer Jens-Ove Hagen er i gang med forberedelsene med å plassere klienten sin på hemmelig sted.

Eirik Jensen

NEKTER STRAFFSKYLD: Den suspenderte polititoppen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og brudd på våpenloven, men nekter fortsatt straffskyld. Han har sittet varetektsfengslet i nesten tre måneder.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Dagens fengslingsmøte av Eirik Jensen varte i over fire timer. Spesialenheten begjærte to nye uker varetektsfengsling, mens forsvarer Jens-Ove Hagen begjærte sin korrupsjonssiktede klient for løslatt.

I kveld kom kjennelsen som konkluderte med en ny uke i varetekt for Jensen.

Spesialenheten har antydet at dette vil være den siste fengslingsperioden for Jensen dersom ikke uforutsette ting dukker opp.

Spesialenheten vil nå lese kjennelsen for å vurdere om det er hensiktsmessig å anke eller ikke.

– Vi konstaterer at retten er enig i at det er skjellig grunn til mistanke om grov korrupsjon, og at det fortsatt er fare for bevisforspillelse, men at retten mener vi bør kunne gjennomgå de etterforskningsskritt som er viktige for bevisforspillelse i løpet av en uke, sier Liv Øyen i Spesialenheten.

– Jensen ser lyset i tunnelen og det er god grunn til å tro at han i hvert fall etter denne perioden blir løslatt, sier Hagen til NRK.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Vi har gjort våre forberedelser

Hagen har planen klar for sin klient når han blir løslatt. Jensen kommer da til å tilbringe tid på et hemmelig sted.

– Vi har gjort våre forberedelser, men det har jeg ikke tenkt å dele med dere. Han ser positivt på å kunne forholde seg noenlunde til et bestemt tidspunkt for løslatelse. Dette er noe han har håpet på og forventet i lang tid. Han kan ikke annet enn å være fornøyd med det.

Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører og rettens dommer begrunnet det blant annet med at det er kommet frem nye opplysninger i saken. Dersom disse ble offentlig kjent kunne det være fare for liv og helse.

– Jeg kan ikke konkret gå inn på dette. Min klient har hatt en usedvanlig tjeneste i politiet. Han har hatt befatning med mange ulike miljøer og dersom det kommer frem opplysninger om disse kan det være fare for liv og helse, sier Hagen.

– Levd under beskyttelse

– Er det hans eget liv det er snakk om?

– Min klient har levd under en viss grad av beskyttelse og immunitet når det gjelder bosted, hvert fall inntil media avslørte det. Men dette er ikke først og fremst begrunnet i faren for ham, men personer i andre miljøer, forklarer Hagen.

Etterforskningsleder i Spesialenheten Liv Øyen ønsker ikke å si så mye om hva som ligger i bak «fare for liv og helse».

I slutten av april gjorde Spesialenheten det kjent at det er gjort avhør med over 60 personer i korrupsjonssaken mot Eirik Jensen.

Den siktede polititoppen var selv i avhør så sent som forrige onsdag, og har ifølge forsvarer Jens-Ove Hagen vært i syv avhør siden han ble pågrepet av politiet i slutten av februar.

– Nekter fortsatt straffskyld

Jens-Ove Hagen, forsvarer for Eirik Jensen

– HAR VIST ANSIKT: Eirik Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen sier at polititoppen ikke kommer til å møte i dagens fengslingsmøte. – Han har vist ansikt en gang og føler ikke han trenger å møte en gang til, sier Hagen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Etter over 30 timer med avhør nekter han fortsatt hardnakket for å ha gjort noe galt. Hasjsmugleren Gjermund Cappelen har kommet med flere beskyldninger om at Jensen har utnyttet sin stilling for å oppnå fordeler.

– Jensen har sittet i avhør imellom 30–35 timer og står like hardt på at han ikke har begått noen straffbare handlinger. I stedet opplever han at Spesialenheten gjentar spørsmålene sine knyttet til hans privatøkonomi. Dette har han svart på mange ganger, og benekter fortsatt all straffskyld, sier Hagen til NRK.

Spesialenheten er av en annen oppfatning og mener de har beviser for at Jensen har mottatt ulovlige penger fra hasjsmugleren Gjermund Cappelen.

– Korrupsjonsetterforskning tar tid, og det er altfor tidlig å konkludere vedrørende siktedes økonomi. Etterforskningen hittil underbygger mistanken om at han har mottatt penger eller andre fordeler fra Cappelen også tidligere, sier etterforskningsleder i Spesialenheten Liv Øyen til NRK.

Jensen er også siktet for brudd på våpenloven, men polititoppen nekter straffskyld også på dette punktet, ifølge Hagen.

Korrupsjonssaken mot Jensen har vært svært betent i politikretser. Da Asker og Bærum politidistrikt i høst etterforsket en større narkotikasak i distriktet måtte etterforskere og spanere signere en ekstra taushetserklæring da det ble kjent at Jensen kunne være involvert.

Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten

VIL HA LUKKEDE DØRER: Etterforskningsleder i Spesialenheten Liv Øyen har begjært lukkede dører i fengslingsmøtet tirsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ved forrige fengslingsmøte, i april, møtte Jensen selv opp i Oslo tingrett, men han kommer ikke til å være til stede i dag.

– Han har vært der en gang og vist ansikt, og føler etter omstendighetene i denne saken at han ikke trenger å møte en gang til. Han har sett pressen i øynene den ene gangen, og føler det er nok.

Fengselsbesøk

Ved tidligere fengslingsmøter har Spesialenheten begjært varetektsfengsling i fire uker. I dagens fengslingsmøte ba de om å holde Jensen i varetekt i to nye uker.

– Han har det fortsatt ikke bra, men han ser lyset i tunnelen. Spesialenheten har antydet at dette kan være avslutningen på varetektstiden. I og med at min klient har forklart at han ikke har gjort noe straffbart, kommer jeg til å begjære ham løslatt, slo Hagen fast før møtet.

Spesialenheten antydet at dagens fengslingsmøte kan være det siste for Jensen, dersom ikke uforutsette ting dukker opp under de to kommende ukene med etterforskning.

– I løpet av to uker regner vi med å være ferdig med de etterforskningsoppgavene som har betydning for bevisforspillelse, med mindre det ikke kommer momenter som endrer dette, sier Øyen før møtet, og fortsetter:

– Det er en omfattende etterforskning og vi har hittil prioritert etterforskingsskritt som har betydning for bevisforspillelsesfaren. Det vil vi også gjøre i de neste to ukene.

– Gjenstår mange avhør

Selv om Jensen skulle slippe ut fra varetekt i juni, vil det fortsatt være aktuelt med videre etterforskning. Hvis Spesialenheten ikke begjærer fortsatt varetektsfengsling, vil det si at de ikke lenger anser at det er bevisforspillelsesfare.

Spesialenheten understreker at det ennå gjenstår mye etterforskning.

– Dette er en etterforskning som vil ta tid. Det er fortsatt mange avhør som skal gjennomføres og mye materiale som skal analyseres. Vi er i et stadium av etterforskningen der vi fortsatt også innhenter informasjon.

I den siste tiden har Jensen fått kontrollerte besøk av familiemedlemmer, kollegaer og venner i fengselet.

– Det letter situasjonen hans i fengselet, og det er bra at han har fått en viss kontakt med omverdenen. Det sier seg selv at det ikke er en enkel situasjon han befinner seg i, avslutter Hagen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger