Hopp til innhold

Islamistleder har søkt om å bli fotballdommer

Trusseltiltalte Ubaydullah Hussain har tidligere vært fotballdommer og ønsker å gjenoppta hobbyen. I høst formidlet han dette til Oslo fotballkrets i en mail. Saken er til behandling og avgjøres denne helgen. – Mine politiske synspunkter eller religiøse aktiviteter går ikke utover mine avgjørelser som fotballdommer, sier Hussain.

Ubaydullah Hussain som dommer i kampen mellom Høland - Romsås

BLE TRUET: Ubaydullah Hussain (midten i grått) avbrøt denne kampen mellom Høland – Romsås i oktober 2011 i det 87. minutt. Årsaken var at han skulle ha mottatt drapstrusler. I slutten av januar må han selv i retten tiltalt for trusler og hatefulle ytringer.

Foto: Øyvind Henningsen

De siste årene har Ubaydullah Hussain fått mye oppmerksomhet som leder for den islamistiske gruppen Profetens Ummah, hvor fremtredende islamister som Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad også har vært medlem. I slutten av januar må Hussain også møte i retten tiltalt for fire forhold. Deriblant trusler og hatefulle ytringer.

Tidligere har Hussain vært ansett som et dommertalent og var i flere år dommer i 3. divisjon i Oslo fotballkrets (OFK). I tillegg var han elitedommer i futsal (innendørsfotball).

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Skrev mail til kretsen

Ubaydullah Hussain

LEDET DEMONSTRASJON: I 2011, mens han fortsatt var aktiv fotballdommer, ledet Ubaydullah Hussain en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden ambassaden i Oslo i protest mot videoen «Innosence of Muslims».

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Etter 2011-sesongen trakk han seg som dommer, etter press fra både Norges Fotballforbund (NFF) og OFK, som mente hans virke utenfor banen ikke var forenelig med dommergjerningen.

I november tok Hussain kontakt med OFK hvor han ytret ønske om å bli dommer igjen. Dette bekrefter han til NRK. Han forventer også å få positivt svar.

– Jeg har holdt på med fotball siden jeg var åtte år, og har vært dommer i 12. Det er en hobby jeg har og det er i tillegg en fin måte å holde seg i form. Så lenge fotballdømmingen ikke strider mot islam, og jeg får utført mine islamske plikter på en god måte, så stiller jeg meg positivt til dette, forteller Hussain og fortsetter:

– Jeg forventer positiv tilbakemelding, og har allerede før saken er blitt offentlig, fått gode tilbakemeldinger fra dommermiljøet, spesielt fra de dommerne som er muslimer.

Les også: Ubaydullah Hussain tiltales for trusler

Les også: PST etterforsker Ubaydullah Hussain for nye trusler

Les også: Ubaydullah Hussain: – Jeg har ikke brutt deres menneskelagde lover

Daglig leder i OFK Tore Jarl Bråteng bekrefter at kretsen har mottatt en henvendelse fra Hussain og at saken vil bli behandlet i Dommerkomiteen (DK) i kretsen.

– Vi har ikke mottatt det vi anser som en formell søknad, men i høst mottok vi en mail der han ytret ønske om å begynne å dømme igjen. Kretskontoret har ikke noe med denne saken å gjøre. Den vil bli behandlet i Dommerkomiteen som er ett av våre politiske organer, sier han til NRK.

Besluttes til helgen

Etter det NRK kjenner til skal Dommerkomiteen i Oslo fotballkrets samles førstkommende helg. Der vil de behandle Hussains forespørsel. Innstillingen vil så bli sendt videre til kretsstyret i OFK. Hussain mener at henvendelsen hans er en formell søknad.

– Det har vært levert en søknad om å gjenoppta fotballdømmingen. Dersom Oslo fotballkrets ikke anser dette som en formell søknad, burde de ha gitt beskjed om det på et tidligere tidspunkt. Jeg gir tydelig uttrykk for at jeg ønsker å forsette som fotballdommer i e-postene som har blitt vekslet med kretsen, forklarer han til NRK.

Lederen for Dommerkomiteen i Oslo er ordknapp om saken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, er alt leder Knut Westly vil si til NRK.

Les også: - Hussain kan ikkje dekkje seg bak ytringsfridomen

Les også: Ta til motmæle, imamer

Da Hussain var aktiv dommer ble han tatt opp i talentgruppen i kretsen. Som elitedommer i futsal dømte han ved flere anledninger i utlandet, blant annet i to EM for studenter.

Han har også vært fjerdedommer i kvinnenes øverste divisjon Toppserien. I tillegg var han linjedommer i en juniorfinale for gutter 16 år i Norway Cup i 2011.

Da han måtte trekke seg i 2011 var saken var oppe både på krets- og forbundsnivå. Forbundet ble koblet inn fordi Hussain var elitedommer i futsal.

Ble rapportert

– I 2011 ble hans ytringer på sosiale medier rapportert til dommerkomiteen. Som et resultat av dette ble han kalt inn til et møte med fotballkretsen. I møtet presiserte vi NFFs etiske retningslinjer og poengterte at vi ikke kan ha dommere som bryter våre regler. Etter dette valgte Hussain selv å gi seg som dommer og har ikke dømt fotballkamper etter 2011-sesongen, sier kommunikasjonsdirektør i NFF Svein Graff til NRK.

Dommersjef i NFF Rune Pedersen ble kjent med saken da NRK tok kontakt.

– Dette kjenner jeg ikke til, og er ikke noe som har vært oppe hos oss. Da er det en avgjørelse kretsen må ta. Dersom de ønsker eller trenger hjelp kan NFF selvsagt bistå i prosessen, sier han.

Egnethet

– Hva vil du si skal til for å kvalifisere som fotballdommer?

– På generelt grunnlag er egnethet, tillit og troverdighet kriterier som er viktig. I tillegg må du ha fullført nødvendige kurs og ha riktig alder. Både krets og forbund kan frata lisensen fra dommere dersom det er forhold som tilsier det.

– Kommer det ofte opp saker der krets eller forbund fratar dommere lisensen?

– Det kan forekomme, og vi har nok dommere aller assistentdommere som har gjort kritikkverdige forhold som ikke har med dømming å gjøre. Generelt sett ser vi da ikke grunn til å frata lisensen, sier Pedersen.

– Vil ikke dømme damer

Hussain mener han er skikket til å være dommer.

– Mine politiske synspunkter eller religiøse aktiviteter går på ingen måte utover min autoritet, nøytralitet og mine avgjørelser som fotballdommer. Dette har ikke vært et problem tidligere, verken med dommerkolleger eller fotballag. Det blir heller ikke et problem i fremtiden.

– Du har tidligere dømt damekamper og vært fjerdedommer i Toppserien. Er det aktuelt for deg å dømme damekamper eller damer som spiller på lag med menn?

– Det blir ikke aktuelt å delta på damekamper da det er flere elementer her som strider imot islam. Dette regner jeg med å løse med Oslo fotballkrets på en god måte når vi kommer så langt i prosessen.

NB! Journalisten som har forfattet artikkelen er selv aktiv og lisensiert fotballdommer på fritiden i Oslo fotballkrets.

AKTUELT NÅ